Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Loeb, nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę Tylko to ustalenie tatusia może być trudne
Forumowiczka Kasia...;)
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Pelasia
Przyglądam się teraz dyni Solor. Zamówiliśmy nasiona, bo byliśmy ciekawi, w jakim stopniu są lepsze od Hokkaido. I muszę przyznać, że faktycznie jest różnica na korzyść Solora. Solor ma miąższ nieco bardziej suchy i mocniej czuć kasztanowy smak (co bardzo, bardzo mi odpowiada w tej dyni). Poza tym, jak u Hokkaido, skórka mięknie podczas obróbki termicznej. Bardzo mi to pasuje, bo zawsze szkoda mi było odkrawać i wyrzucać skórkę, pod którą najwięcej jest witamin. A dynie mamy swoje, eko, niczym chemicznym nie sypane, nie nawożone sztucznymi nawozami. Przy tej dyni jestem więc usatysfakcjonowana, że wszystko, co dobre idzie do garnka i potem do brzuszka .
Zawsze sadzimy dużo Hokkaido, by mieć co najmniej 70 sztuk owoców na zimę. To nasza podstawowa dynia do tej pory, sadziliśmy jej najwięcej. Hokkaido ładne się przechowuje, ale zawsze jakieś owoce się psuły. Teraz, gdy porównujemy Hokkaido i Solor to widać, że Solor dużo lepiej się trzyma. Z Hokkaido już kilka owoców zaczęło się psuć, Solor, jak do tej pory, żaden. Wg producenta Solor mozna przechowywać o 1-2 miesiące dłużej. Dla mnie to super sprawa, bo dynie jemy do czerwca.
Solor nieco później niż Hokkaido zaczyna kwitnąć, ale nie ma mniej owoców, jest ich podobna ilość. Myślę, że ze względu na swoje zalety Solor zostanie u nas na stałe. Nie ma jak zupa zrobiona z Hokkaido czy Solora - ten orzeszkowy smak jest nie do podrobienia.
Przyglądam się teraz dyni Solor. Zamówiliśmy nasiona, bo byliśmy ciekawi, w jakim stopniu są lepsze od Hokkaido. I muszę przyznać, że faktycznie jest różnica na korzyść Solora. Solor ma miąższ nieco bardziej suchy i mocniej czuć kasztanowy smak (co bardzo, bardzo mi odpowiada w tej dyni). Poza tym, jak u Hokkaido, skórka mięknie podczas obróbki termicznej. Bardzo mi to pasuje, bo zawsze szkoda mi było odkrawać i wyrzucać skórkę, pod którą najwięcej jest witamin. A dynie mamy swoje, eko, niczym chemicznym nie sypane, nie nawożone sztucznymi nawozami. Przy tej dyni jestem więc usatysfakcjonowana, że wszystko, co dobre idzie do garnka i potem do brzuszka .
Zawsze sadzimy dużo Hokkaido, by mieć co najmniej 70 sztuk owoców na zimę. To nasza podstawowa dynia do tej pory, sadziliśmy jej najwięcej. Hokkaido ładne się przechowuje, ale zawsze jakieś owoce się psuły. Teraz, gdy porównujemy Hokkaido i Solor to widać, że Solor dużo lepiej się trzyma. Z Hokkaido już kilka owoców zaczęło się psuć, Solor, jak do tej pory, żaden. Wg producenta Solor mozna przechowywać o 1-2 miesiące dłużej. Dla mnie to super sprawa, bo dynie jemy do czerwca.
Solor nieco później niż Hokkaido zaczyna kwitnąć, ale nie ma mniej owoców, jest ich podobna ilość. Myślę, że ze względu na swoje zalety Solor zostanie u nas na stałe. Nie ma jak zupa zrobiona z Hokkaido czy Solora - ten orzeszkowy smak jest nie do podrobienia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6524
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ania,ja swoją przygodę z dyniami zaczęłam w tym roku. Nie miałam poję ie ,że jest az tyle odmian dyń. Gdy zobaczyłam Twoje zdjęcie z dyniami ,szczęka mi opadła. Jak każdy zakręcony działkowiec ,chciałam mieć choć kilka odmian tych na zdjęciu.
Już nie mogę się doczekać ,kiedy posieję nasiona od Ciebie .
A ta najmniejsze nasionka ,jakie urodzą dynie?.Chodzi mi o wielkość dyń.
Z tego co czytam zrozumiałam ,że jesteście wegetarianami? Mi z kolei dynia smakuję z boczkiem, mięsem mielonym. Uwielbiam też zupę z dyń. chcę też spróbować zrobić pierogi z dyni.
Fajnie ,że te dynie ,które od Ciebie mam (nasiona) będą sie do tego nadawać. A już ciasto keks dyniowy...szleje za nim. Co drugi dzień je piekłam ...tylko dyń mi zabrakło. . Zostały mi 4 buternety..trzymam je na specjalne okazje
Asia
Już nie mogę się doczekać ,kiedy posieję nasiona od Ciebie .
A ta najmniejsze nasionka ,jakie urodzą dynie?.Chodzi mi o wielkość dyń.
Z tego co czytam zrozumiałam ,że jesteście wegetarianami? Mi z kolei dynia smakuję z boczkiem, mięsem mielonym. Uwielbiam też zupę z dyń. chcę też spróbować zrobić pierogi z dyni.
Fajnie ,że te dynie ,które od Ciebie mam (nasiona) będą sie do tego nadawać. A już ciasto keks dyniowy...szleje za nim. Co drugi dzień je piekłam ...tylko dyń mi zabrakło. . Zostały mi 4 buternety..trzymam je na specjalne okazje
Asia
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Pelasiu możesz podać przepis na ten keks dyniowy Na forum był przepis na drożdżak, czy to o niego chodzi?
Z ciast fajny przepis spotkałam na kremówkę z dyni, niezorientowana babcia powiedziała że bardzo dobry ten sernik, a tam ani grama sera nie było
Z zup dotychczas jedliśmy krem doprawiany imbirem i kurkumą z grzankami zrobionymi na maśle, i wersję ala grochówka na wędzonych kościach, też bardzo dobra.
Jedyne co nam nie podeszło to placuszki, mam wrażenie ze mają zbyt monotonny i mdły smak
Z ciast fajny przepis spotkałam na kremówkę z dyni, niezorientowana babcia powiedziała że bardzo dobry ten sernik, a tam ani grama sera nie było
Z zup dotychczas jedliśmy krem doprawiany imbirem i kurkumą z grzankami zrobionymi na maśle, i wersję ala grochówka na wędzonych kościach, też bardzo dobra.
Jedyne co nam nie podeszło to placuszki, mam wrażenie ze mają zbyt monotonny i mdły smak
Ania
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1669
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Dodaj troszkę koperku i czosnek, placuszki wymiatajaHekate pisze: Jedyne co nam nie podeszło to placuszki, mam wrażenie ze mają zbyt monotonny i mdły smak
Pelasiu koniecznie daj ten przepis
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6524
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
no to przepis na keks dyniowy
150 g mąki
150g cukru pudru(ja daje zwykły)
250 g obranie stertej na grubych oczkach dyni (to jest ok, 1 szklanki)
2 jajka
100 g masła (robiłam też z margaryny też okej, ale z masłem smaczniejszy )
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka prszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody (ja kiedyś pieklam bez sody i też wyszedł)
po garści rodzynek i orzechów (rodzynki uprzedni namoczone)
suche składniki : a więc maka, proszek , soda , przyprawa do piernika i cukier łączymy ze sobą.
Maslo roztapiamy.Jajka ubijamy i do nich wlewamy masło.
Masę mieszamy ze suchymi składnikami a na koniec dodajemy dynię oraz bakalie wszystko dokładnie mieszamy .
Ciato pieczemy w foremce do keksów przez 45 min w 180 stopniach C. Ja wsadzam patyczek czy ciasto się nie klei do niego.wtedy wiem ,że jest już na pewno upieczone
Aha foremkę smaruję masłem albo margaryną i posypuję bułką tartą...też podnosi to smak ciasta,ale spokojnie ożna piec w papierze do pieczenia
Robię zawsze podwójną porcje i piekę dwa keksy ,bo jeden tak szybko znika
Na prawdę jest pycha.
Asia
Hekate a ja proszę o przepis na kremówkę z dyni
150 g mąki
150g cukru pudru(ja daje zwykły)
250 g obranie stertej na grubych oczkach dyni (to jest ok, 1 szklanki)
2 jajka
100 g masła (robiłam też z margaryny też okej, ale z masłem smaczniejszy )
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka prszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody (ja kiedyś pieklam bez sody i też wyszedł)
po garści rodzynek i orzechów (rodzynki uprzedni namoczone)
suche składniki : a więc maka, proszek , soda , przyprawa do piernika i cukier łączymy ze sobą.
Maslo roztapiamy.Jajka ubijamy i do nich wlewamy masło.
Masę mieszamy ze suchymi składnikami a na koniec dodajemy dynię oraz bakalie wszystko dokładnie mieszamy .
Ciato pieczemy w foremce do keksów przez 45 min w 180 stopniach C. Ja wsadzam patyczek czy ciasto się nie klei do niego.wtedy wiem ,że jest już na pewno upieczone
Aha foremkę smaruję masłem albo margaryną i posypuję bułką tartą...też podnosi to smak ciasta,ale spokojnie ożna piec w papierze do pieczenia
Robię zawsze podwójną porcje i piekę dwa keksy ,bo jeden tak szybko znika
Na prawdę jest pycha.
Asia
Hekate a ja proszę o przepis na kremówkę z dyni
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 32
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kresy wschodnie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Loeb, kupowaliśmy te nasionka teraz, więc coś na ten temat będę mogła powiedzieć tylko następną jesienią.loeb pisze:yerena, jak wyszedł ten thai king cob?:)
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Rybko dziękuję bardzo za radę, ja robiłam wersję na słodko, próbowałam poprawić smak serkiem homogneizowanym ale to też nie było to
Pelasiu dziękuję za przepis z pewnością wypróbuję.
Kusi mnie jeszcze by spróbować jak by smakowała dynia jako ciasteczka w cieście francuskim, ale to jak rozkroję melonową
Pelasiu dziękuję za przepis z pewnością wypróbuję.
Kusi mnie jeszcze by spróbować jak by smakowała dynia jako ciasteczka w cieście francuskim, ale to jak rozkroję melonową
Ania
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2344
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bytków k. Katowic
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Pozwólcie, że odbiegnę trochę od tematów kulinarnych
Dziś przechadzając się po supermarkecie Carrefour express, szukając jakiegoś smacznego egzotycznego owocu, w zapomnianym kącie zauważyłem dziwne kształty i kolory... Przyjrzałem się i ku mojemu zdziwieniu okazały się tym być dynie ozdobne za 1,88 sztuka
Jak mogłem sobie nie pozwolić kupić taki cuda
Z tym, że dynie też można ususzyć i cieszyć się nią latami to całkowita prawda Moja dyńka posłużyła za świecznik do zapachowego podgrzewacza
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ta biała wygląda jak czapla ....
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 32
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kresy wschodnie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Dużo różnych dyń ma w ofercie ten sklep
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Pelasiu zamieść ten przepis na keks tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=70
Też prosiłabym o ten przepisHekate pisze:Z ciast fajny przepis spotkałam na kremówkę z dyni, niezorientowana babcia powiedziała że bardzo dobry ten sernik