Papryka do gruntu. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

tym roku posadziłam parykę Rokitę(półostra) i Robertę .Obie gruntowe. Powoli zaczynają dojrzewać :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mam jedną w doniczce. Małe ostre,okrągłe papryczki .W gruncie też rosną. Ale ciągle są zielone,lecz krzaki oblepione owocami. Może to jakaś późna odmiana? :roll: Albo typowo namiotowa,i dlatego nie dojrzewa?
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piotr22 pisze:Mógłby ktoś napisać, ile trwa "czerwienienie się" owoców papryki ostrej cayenne?
To zależy od którego momentu chcesz liczyc.
Ja właśnie zerwałam pierwsze czerwone cayenki (wysiane 01.05). Najpierw robią się ciemne, a później czerwone. Myślę, że na dniach i Twoje zaczną dojrzewac. Na pewno zauważysz.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
kaktus_59
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sie 2012, o 14:10

Post »

Ja mam pytanie do tych, którzy mają doświadczenie z uprawą papryki we własnym ogródku, bo też chciałbym spróbować w przyszłym roku. Otóż, czy wymaga ona jakichś specjalnych warunków (chodzi mi zwłaszcza o papryczki chilli, z którymi też chciałbym spróbować)? To znaczy czy jest coś, na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę przy przygotowaniach do uprawy?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Nie ma jakichś specjalnych wymagań, u mnie papryce wystarcza gleba niezłej klasy nawożona obornikiem, podobnie jak pozostałym warzywom :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Oglądam i podziwiam , bo u mnie w tym roku klęska wśród papryk :D

Nie dość,że za późno wysadzone, później ugotowane pod folią (zapomniałam w upale jej odkryć,żeby docierało powietrze) , później zalane przez 3 nawałnice, 3 tygodnie deszczy.... zimno , a one żyją :D

Mają co prawda jakieś 15cm wysokości , 3 liście na krzyż....ale owoce są ;:14 Jak na złość jeszcze przy plewieniu zapomniałam porozkładać kubeczków z opisem odmian i teraz juz nie wiem zupełnie co jest co :)
Obrazek
Obrazek

Jedyny doniczkowy Bolivian Rainbow z akcji
Obrazek
kaktus_59
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sie 2012, o 14:10

Post »

Suppa pisze:Nie ma jakichś specjalnych wymagań, u mnie papryce wystarcza gleba niezłej klasy nawożona obornikiem, podobnie jak pozostałym warzywom :wink:
Dziękuję, dobrze wiedzieć. A czy są jakieś gatunki ostrej papryki, które są łatwiejsze (albo szczególnie trudne) w uprawie?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Moje papryczki w gruncie wreszcie nabierają kolorków :D
Sadzone w ostatniej dekadzie maja:

Pomidorowa Aleksander:

Obrazek Obrazek

Pomidorowa Edesalma (miała być żółta wg zapewnień producenta nasion, ale ostatnio znalazłam info, że jednak będzie czerwona ? zaczyna zmieniać kolor na fioletowy...):

Obrazek

Sweet Banana:

Obrazek

Sweet Pickle:

Obrazek

Chyba Jalapeno (wyrósł jeden krzaczek z nasionka, które miało wydać Sweet Pickle :D ):

Obrazek Obrazek

Nokturn, który od malucha jest w pięknym, oberżynowym kolorku:

Obrazek

I gagatki, które jeszcze nie chcą się przebarwiać:

Etiuda:

Obrazek

Roberta:

Obrazek

I chyba Podstolina. Tzn. Podstolinę siałam, ale coś mi te owoce na Podstolinę nie wyglądają. W ogóle bardzo późno zaczęła wiązać i owoce są jeszcze małe, ale za to jest ich na krzaku po kilkanaście. Może ktoś z Was rozpozna gagatka? :D

Obrazek

Jeszcze jedna papryczka, z której jestem zadowolona bardzo. Nasiona wydłubane ze sklepowej ?Papryki Włoskiej Słodkiej Czerwonej? ? taki napis widniał na opakowaniu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Owoce cienkościenne, długie, najdłuższy ma ok. 25cm, średnicy ok. 5cm, zawiązała od 6 do 14 owoców na krzaku (bardzo duża rozbieżność, nie wiem od czego to zależało). Bardzo aromatyczna, zapach po rozkrojeniu (na razie zielonego jeszcze owocu) nieziemski, smak ? dla mnie rewelacja. Nie ma charakterystycznego dla zielonej papryki ?posmaku?, jest słodka i pyszna. Jeśli dojrzała będzie smakowała równie dobrze, to w przyszłym roku odmiana ta będzie stanowiła przynajmniej jedną trzecią całej mojej uprawy paprykowej :D
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na Twojej V klasie takie papryki w gruncie to naprawdę należy Ci się uznanie. ;:138
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki forumowicz, Ty wiesz dzięki czyim radom cokolwiek wyrosło na tym moim piasku :D Wielkie dzięki ;:3
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Mam w tym sezonie 1 paprykę ostrą o dziwnym kształcie, może wiecie jaka to odmiana? Nasiona podobno z Serbii.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seedkris, wygląda na Bishops Crown, ja w tym roku wysiałam podobną, z nasion zakupionych u Legutko pod nazwą "Dzwonek". To chyba ta sama odmiana. Moje są dużo mniejsze, dopiero niedawno zaczęły wiązać, porosły ogromne krzaczyska i dopiero wtedy zaczęły wiązać owoce. Wyglądają teraz tak:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Seedkris, również mam taką paprykę, u mnie jeszcze się nie wybarwia, ale kształt ma dzwonków, coś mi świta że na akcji wymiany nasion miała nazwę dzwonek :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje dzisiejsze zbiory ;:138
Obrazek

A tu już przerobione :D
Obrazek

Czy już czas na ogławianie krzaków?? Uprawa w szklarni.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”