Papryka do gruntu. Część 2
Re: Papryka do gruntu. Część 2
To zależy od którego momentu chcesz liczyc.piotr22 pisze:Mógłby ktoś napisać, ile trwa "czerwienienie się" owoców papryki ostrej cayenne?
Ja właśnie zerwałam pierwsze czerwone cayenki (wysiane 01.05). Najpierw robią się ciemne, a później czerwone. Myślę, że na dniach i Twoje zaczną dojrzewac. Na pewno zauważysz.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Ja mam pytanie do tych, którzy mają doświadczenie z uprawą papryki we własnym ogródku, bo też chciałbym spróbować w przyszłym roku. Otóż, czy wymaga ona jakichś specjalnych warunków (chodzi mi zwłaszcza o papryczki chilli, z którymi też chciałbym spróbować)? To znaczy czy jest coś, na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę przy przygotowaniach do uprawy?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma jakichś specjalnych wymagań, u mnie papryce wystarcza gleba niezłej klasy nawożona obornikiem, podobnie jak pozostałym warzywom
Pozdrawiam, Maciek.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oglądam i podziwiam , bo u mnie w tym roku klęska wśród papryk
Nie dość,że za późno wysadzone, później ugotowane pod folią (zapomniałam w upale jej odkryć,żeby docierało powietrze) , później zalane przez 3 nawałnice, 3 tygodnie deszczy.... zimno , a one żyją
Mają co prawda jakieś 15cm wysokości , 3 liście na krzyż....ale owoce są Jak na złość jeszcze przy plewieniu zapomniałam porozkładać kubeczków z opisem odmian i teraz juz nie wiem zupełnie co jest co
Jedyny doniczkowy Bolivian Rainbow z akcji
Nie dość,że za późno wysadzone, później ugotowane pod folią (zapomniałam w upale jej odkryć,żeby docierało powietrze) , później zalane przez 3 nawałnice, 3 tygodnie deszczy.... zimno , a one żyją
Mają co prawda jakieś 15cm wysokości , 3 liście na krzyż....ale owoce są Jak na złość jeszcze przy plewieniu zapomniałam porozkładać kubeczków z opisem odmian i teraz juz nie wiem zupełnie co jest co
Jedyny doniczkowy Bolivian Rainbow z akcji
Dziękuję, dobrze wiedzieć. A czy są jakieś gatunki ostrej papryki, które są łatwiejsze (albo szczególnie trudne) w uprawie?Suppa pisze:Nie ma jakichś specjalnych wymagań, u mnie papryce wystarcza gleba niezłej klasy nawożona obornikiem, podobnie jak pozostałym warzywom
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Moje papryczki w gruncie wreszcie nabierają kolorków
Sadzone w ostatniej dekadzie maja:
Pomidorowa Aleksander:
Pomidorowa Edesalma (miała być żółta wg zapewnień producenta nasion, ale ostatnio znalazłam info, że jednak będzie czerwona ? zaczyna zmieniać kolor na fioletowy...):
Sweet Banana:
Sweet Pickle:
Chyba Jalapeno (wyrósł jeden krzaczek z nasionka, które miało wydać Sweet Pickle ):
Nokturn, który od malucha jest w pięknym, oberżynowym kolorku:
I gagatki, które jeszcze nie chcą się przebarwiać:
Etiuda:
Roberta:
I chyba Podstolina. Tzn. Podstolinę siałam, ale coś mi te owoce na Podstolinę nie wyglądają. W ogóle bardzo późno zaczęła wiązać i owoce są jeszcze małe, ale za to jest ich na krzaku po kilkanaście. Może ktoś z Was rozpozna gagatka?
Jeszcze jedna papryczka, z której jestem zadowolona bardzo. Nasiona wydłubane ze sklepowej ?Papryki Włoskiej Słodkiej Czerwonej? ? taki napis widniał na opakowaniu.
Owoce cienkościenne, długie, najdłuższy ma ok. 25cm, średnicy ok. 5cm, zawiązała od 6 do 14 owoców na krzaku (bardzo duża rozbieżność, nie wiem od czego to zależało). Bardzo aromatyczna, zapach po rozkrojeniu (na razie zielonego jeszcze owocu) nieziemski, smak ? dla mnie rewelacja. Nie ma charakterystycznego dla zielonej papryki ?posmaku?, jest słodka i pyszna. Jeśli dojrzała będzie smakowała równie dobrze, to w przyszłym roku odmiana ta będzie stanowiła przynajmniej jedną trzecią całej mojej uprawy paprykowej
Sadzone w ostatniej dekadzie maja:
Pomidorowa Aleksander:
Pomidorowa Edesalma (miała być żółta wg zapewnień producenta nasion, ale ostatnio znalazłam info, że jednak będzie czerwona ? zaczyna zmieniać kolor na fioletowy...):
Sweet Banana:
Sweet Pickle:
Chyba Jalapeno (wyrósł jeden krzaczek z nasionka, które miało wydać Sweet Pickle ):
Nokturn, który od malucha jest w pięknym, oberżynowym kolorku:
I gagatki, które jeszcze nie chcą się przebarwiać:
Etiuda:
Roberta:
I chyba Podstolina. Tzn. Podstolinę siałam, ale coś mi te owoce na Podstolinę nie wyglądają. W ogóle bardzo późno zaczęła wiązać i owoce są jeszcze małe, ale za to jest ich na krzaku po kilkanaście. Może ktoś z Was rozpozna gagatka?
Jeszcze jedna papryczka, z której jestem zadowolona bardzo. Nasiona wydłubane ze sklepowej ?Papryki Włoskiej Słodkiej Czerwonej? ? taki napis widniał na opakowaniu.
Owoce cienkościenne, długie, najdłuższy ma ok. 25cm, średnicy ok. 5cm, zawiązała od 6 do 14 owoców na krzaku (bardzo duża rozbieżność, nie wiem od czego to zależało). Bardzo aromatyczna, zapach po rozkrojeniu (na razie zielonego jeszcze owocu) nieziemski, smak ? dla mnie rewelacja. Nie ma charakterystycznego dla zielonej papryki ?posmaku?, jest słodka i pyszna. Jeśli dojrzała będzie smakowała równie dobrze, to w przyszłym roku odmiana ta będzie stanowiła przynajmniej jedną trzecią całej mojej uprawy paprykowej
Pozdrawiam, Dorota
Na Twojej V klasie takie papryki w gruncie to naprawdę należy Ci się uznanie.
- cantati
Dzięki forumowicz, Ty wiesz dzięki czyim radom cokolwiek wyrosło na tym moim piasku Wielkie dzięki
Pozdrawiam, Dorota
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Mam w tym sezonie 1 paprykę ostrą o dziwnym kształcie, może wiecie jaka to odmiana? Nasiona podobno z Serbii.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- cantati
Seedkris, wygląda na Bishops Crown, ja w tym roku wysiałam podobną, z nasion zakupionych u Legutko pod nazwą "Dzwonek". To chyba ta sama odmiana. Moje są dużo mniejsze, dopiero niedawno zaczęły wiązać, porosły ogromne krzaczyska i dopiero wtedy zaczęły wiązać owoce. Wyglądają teraz tak:
Pozdrawiam, Dorota
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Seedkris, również mam taką paprykę, u mnie jeszcze się nie wybarwia, ale kształt ma dzwonków, coś mi świta że na akcji wymiany nasion miała nazwę dzwonek