Może to być związane z nieprawidłową pielęgnacją krzewu po przekwitnieniu w okresie poprzednim. Kwiaty przekwitnięte należy wyłamać delikatnie tak, aby zapewnić sobie w przyszłym sezonie ponowne i bardziej obfite kwitnienie. Możliwe także, że różanecznik choruje na chorobę grzybową - zamieranie pąków różanecznika. Grzyby zimują w porażonych pąkach i na łodygach - rozwijają się w temp. od 5-30 st.C. Chorobę zwalcza się poprzez opryskiwanie roślin fungicydami tj. Topsin M 70 WP, Bravo 500 SC, Sarfun 500 SC (nie wszystkie są jeszcze dostępne, sam użyłem SUBSTRAL na choroby grzybowe). Wykonuje się 2-3 opryski, co 7-10 dni stosując przemienne preparaty. Takie opryski wykonujemy po przekwitnięciu.ilona2715 pisze: co może być powodem, że jeden z różaneczników GoldKrone, notabene ten którego dostałam w zeszłym roku od dzieci, więc tym bardziej mi go żal, mając ładnie wykształcone pączki w ogóle nie zakwitł, kiedy wszystkie inne dały popis temu pączki zaczęły zasychać, zrobiłam opryski, dostał nawóz, podlewałam i nic nie pomogło, wciąż żyje, bo listki nowe rosną, fakt, że rośnie w innym miejscu niż pozostałe, więc może go przesadzić?
taki był w zeszłym roku --------------------------------------- w tym taki
--
Ważna jest ogólna kondycja krzewu. Nieodpowiednie pH gleby także wpływa na kwitnienie. Gleba powinna być kwaśna pH 4,5-5,5 corocznie ściółkowana, stale wilgotna.
Niestety istnieje prawdopodobieństwo, że zarówno Twój jak i mój RH były kupione z zainfekowanym podłożem, czego nie widać, a ujawnia się po jakimś czasie. Jeżeli planujesz zmiany w ogrodzie to rozwiązaniem jest także wymiana podłoża. Nowym podłożem powinna być mieszanka torfu kwaśnego i przekompostowanej kory sosnowej (nie świeżej!) w stosunku 1:1 oraz ziemi kompostowej i częściowo rozłożonego igliwia sosnowego w stosunku 1:1. Można dodać dla rozluźnienia podłoża perlit. Co roku dokonuję także usunięcia suchych pąków, które są lepiące. Jeżeli zaczynają chorować także kwitnące kwiaty to wówczas należy opryskać rośliny preparatem Euparen Multi 50 WP lub Rovral Flo 255 SC w stężeniu 0,2%. Oprysk trzeba powtórzyć 2-3 razy co 7 dni. Ogólnie chodzi o to aby stosowane środki - fungicyd miał inną substancję biologicznie czynną, pochodzącą z różnej grupy chemicznej-te informacje są umieszczone na ulotce każdego preparatu.
Bardzo ważne jest unikanie podlewania z góry i zraszania w czasie gdy roślina jest chora. Z sadzeniem innych różaneczników w okolicach chorej rośliny musimy czekać do jej wyzdrowienia.