Kawon ( arbuz ) - część 3
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Witam,
3 czerwca do szklarni wysadziłem sadzonki rosario i janosika oraz jedna roslinke, której gatunku nie znam, bo to ze sklepu (byc moze jest to Crimson sweet, ale nie jestem na 100 % pewny). I właśnie z tą roślinką mam małe problemy, ponieważ zwiędły jej te pierwsze listki, ogólnie nie wyglada to źle, ale wolę się upewnić czy wszystko jest w porządku. Dodam, że roślinka ma dobre warunki tzn. odpowiednia temperatura i odpowiednia ilość wody. Oto zdjęcia:
Wczoraj zrobiłem gnojówkę z pokrzywy, może już trochę azotu ma i pomoże. Co o tym powiecie?
3 czerwca do szklarni wysadziłem sadzonki rosario i janosika oraz jedna roslinke, której gatunku nie znam, bo to ze sklepu (byc moze jest to Crimson sweet, ale nie jestem na 100 % pewny). I właśnie z tą roślinką mam małe problemy, ponieważ zwiędły jej te pierwsze listki, ogólnie nie wyglada to źle, ale wolę się upewnić czy wszystko jest w porządku. Dodam, że roślinka ma dobre warunki tzn. odpowiednia temperatura i odpowiednia ilość wody. Oto zdjęcia:
Wczoraj zrobiłem gnojówkę z pokrzywy, może już trochę azotu ma i pomoże. Co o tym powiecie?
Witam serdecznie.
Mam małe pytanko
Jak prawidłowo nawadniać arbuzy?
Mam małe pytanko
Jak prawidłowo nawadniać arbuzy?
Mam pytanko, czy arbuzy i melony są samozapylające, tak samo jak pomidory?
Jeśli nie, w jaki sposób należy je zapylać, bo owadów dość mało dostaję się pod moją folię, więc na ich pomoc raczej nie mogę liczyć.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Mimzy.
Jeśli nie, w jaki sposób należy je zapylać, bo owadów dość mało dostaję się pod moją folię, więc na ich pomoc raczej nie mogę liczyć.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Mimzy.
- fabianos13366
- 50p
Pedzelkiem kręcisz w męskim kwiatku(ten bez owocu) i później tym samym pedzelkiem kręcisz w żeńskim kwiatku, przenOsisz pyłek z jednego do drugiego.
- fabianos13366
- 50p
Czy ktoś mi pomoże? z moją roślinką jest coraz gorzej
-
- 50p
- Od: 16 maja 2012, o 21:07
Ja niestety przez te ulewy straciłem 8 sadzonek arbuzów które posadziłem do gruntu i została tylko jedna i mam nadzieje że się obstanie na szczęście mam jeszcze 5 sadzonek w szklani w doniczkach ale wole poczekać aż lato rozkręci się na dobre i dopiero je wysadzę
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj byłem na ogródku i okazało się, że zostało jeszcze gdzieś z 12 sadzonek na 25 posadzonych
Chociaż i tak jestem zadowolony, że bez żadnych form ochrony jakoś sobie poradziły i przetrwały. bo nieraz to tam dosłownie woda stała.. no, ale cóż. Taki rok.
Chociaż i tak jestem zadowolony, że bez żadnych form ochrony jakoś sobie poradziły i przetrwały. bo nieraz to tam dosłownie woda stała.. no, ale cóż. Taki rok.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 kwie 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wszystko z ziemia zrownaly slimaki ... Odpuszczam w tym roku
Z 4 paczek nasion wyszło mi w sumie 8 sadzonek.
4 padły przed wysadzeniem, 4 wsadziłem.
Jedna obumiera, jednej odpadła łodyżka ze stożkiem wzrostu - zostały tylko ze 2 liście.
2 szt. jeszcze rokują nadzieję... Na pierwszego w życiu swojego arbuza
A zapowiadają ładne słońce cały tydzień
4 padły przed wysadzeniem, 4 wsadziłem.
Jedna obumiera, jednej odpadła łodyżka ze stożkiem wzrostu - zostały tylko ze 2 liście.
2 szt. jeszcze rokują nadzieję... Na pierwszego w życiu swojego arbuza
A zapowiadają ładne słońce cały tydzień
- fabianos13366
- 50p
Smutam z tego powodu, ale jak już wspominałem mam problem z jedną swoją roślinką, która jest do uratowania. Dlatego zależy mi na opini kogoś ogarniętego w temacie, jak mogę jej pomóc.
Mam pytanie do bardziej ,,zaawansowanych" ode mnie.
Jak zmusić owoce do wzrostu?
Sporo mam zawiązanych, niektóre już 10 dni. Wielkości dużego agrestu.
Ale owoce stoją w miejscu, za to pędy opanowują coraz bardziej powierzchnię szklarni. Rosną jak szalone, rozgałęzione po 5-6 pędów. Najdłuższe pędy mają po 2m długości.
Jak zmusić owoce do wzrostu?
Sporo mam zawiązanych, niektóre już 10 dni. Wielkości dużego agrestu.
Ale owoce stoją w miejscu, za to pędy opanowują coraz bardziej powierzchnię szklarni. Rosną jak szalone, rozgałęzione po 5-6 pędów. Najdłuższe pędy mają po 2m długości.
fabianos13366
Na razie nic bym nie robił, bo zbyt wiele zrobić się nie da. Roślina albo się zregeneruje, albo nie. Można ew. spróbować opryskać ją nawozem wieloskładnikowym, tylko, w tej fazie, to też może być ryzykowne. Poczekałbym kilka dni.
Na razie nic bym nie robił, bo zbyt wiele zrobić się nie da. Roślina albo się zregeneruje, albo nie. Można ew. spróbować opryskać ją nawozem wieloskładnikowym, tylko, w tej fazie, to też może być ryzykowne. Poczekałbym kilka dni.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Moje awaryjne Złota Wolicy już pierwszy liść właściwy mają, dziś je nakarmię gnojówką pokrzywową.
Jeśli pogoda się nie poprawi na stałe, to kawony i kiwano trzymam w tym roku w domu.
Jeśli pogoda się nie poprawi na stałe, to kawony i kiwano trzymam w tym roku w domu.