Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

A ja chyba ślepa jestem, bo nie widzę ;:185 Taras jest tak zastawiony że i tak trudno po nim się poruszać ;:306
Czy ten Corky to ten, o którym chyba pisałaś że botaniczny? co mi się podobał ze względu na delikatność?
Lektura pewnie będzie połknięta podczas L4. Liliowce bardzo oryginalne ;:215
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, mam nadzieję, że za jakiś czas i ja będę mogła tak powiedzieć ;:196 ;:196
Iwonko niestety poprzedni parasol nie uratował się i w te upały muszę ciągnąc krzesło w jakiś cienisty zakątek, bo na tarasie jest smażalnia. Wiem, że jak ktoś nie wie, to nie zauważy tego szarego cienia. Ale już niedługo będzie straszył :)
Joasiu Jo ano dodatkowe koszty poniosłam, żeby choć trochę wzmocnić swoje poczucie bezpieczeństwa. A z markizą to faktycznie dobry pomysł, nie wiem tylko czy to można mocować do ściany, gdzie jest styropianowa izolacja...
Marysiu taras służy za letnią kwaterę dla doniczkowców no i W. tworzy kompozycje balijkowe co roku. Zatem faktycznie miejsca jest tyle, żeby usiąść przy stole lub przejść do schodków na lewo lub prawo, które prowadzą do ogrodu. Gdy budowałam ten taras, wydawał mi się ogromny. Teraz żałuję, że nie pociągnęłam go jeszcze o metr w głąb ogrodu, ale być może zaowocowałoby to jedynie tym, że ustawiłabym na nim więcej naczyń :)
Tak, o tego liliowca chodzi. Zakwita jako pierwszy i z uwagi na ogromną ilość pąków kwiatowych chyba będzie też zamykał sezon liliowcowy.

Obrazek

A dziś kolejne otworzyły "oczy"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten cytrynowo-żółty na czwartym zdjęciu z pewnością miał etykietę... ;:204 ;:223

Reszta to prezentowe NN-ki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensja terminatorka, niczym nie zabezpieczana na zimę, rośnie w cieniu tui, tuż przy niej jest jedna z letnich jam Kredki

Obrazek

Reszta zdjęć nieco później, bo coś fotosik strajkuje.

Kolejny liliowiec dzisiejszy. Kwiat ma bardzo duży, co na zdjęciu próbuje oddać przy pomocy pszczoły, która siedzi w kwiatku i swymi rozmiarami być może daje pojęcie, jak duży jest ten okaz.

Obrazek

Obrazek

Z innych obecnych na liście:

Milin szykuje się do kwitnienia, jednak stwierdzam z rozczarowaniem, że proporcje liści do kwiatów wychodzą zdecydowanie na korzyść tych pierwszych

Obrazek

Niektóre dąbrówki wyłażą na ścieżkę, ale chyba nie wojenną.. Do podzielenia się z chętnymi

Obrazek

Obrazek

Ta brunnera pobiła rekord jeśli chodzi o rozmiar liści :)

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Jeszcze jeden pająk dzisiaj...

Obrazek

Zadarniająca rola gajowca żółtego udowodniona :D

Obrazek

Moja ulubiona po raz kolejny

Obrazek

A to nn-ka. Może ktoś rozpoznaje?

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nooo liliowce to Ty masz ekstraśne :D Tym razem w oko wpadł mi ten pomarańczowy :heja Bardzo lubie takie energetyczne kwiatuchy!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niektóre dąbrówki wyłażą na ścieżkę, ale chyba nie wojenną.. Do podzielenia się z chętnymi
No to wiesz, że tu na mnie możesz liczyć :uszy chyba dawałam do zrozumienia zawsze :wink: ... mnie ten Indianin wpadł w oko :roll:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Te bordowe listki ,to kryptotenia japońska 'ATROPURPUREA'.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

sweety pisze:Te ostatnie rozkwitłe liliowce są idealnie w moim goście :D Od dziś szukam takich w kolorze lila, fiolet i podobnych :twisted:
Zauważyłam w wątku sprzedażowym :evil: - polujemy na to samo w skutek naogladania się u Zuzi... ;:224
Arlington na dopalaczach najwyraźniej, lada moment wyjdzie z załozonych ram i co wtedy? Jeszcze węższa ścieżka, czy parę host W. spotka krzywda, żeby miejsce zwolnić? :wink: widzę, że Twoja brunnera tez ma takie lekko zasychające listki, więc zakładam, że to u niej normalny objaw? bo moje podobnej wielkości i podobnie zaschnięte na brzegach, zaczęłam wpadać w panikę, ze im coś jest...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, ja niezmiennie od samego początku bytności na forum poluje na liliowce ;:224 Teraz jednak przyszedł czas na fiolety. Może czerwienie. Innych trochę już mam. Ma być po łowicku ;:224 :;230
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu to taki grubas, też go lubię :) W. dzisiaj oznajmił, że po kwitnieniu całą rabatę liliowcową, gdzie nn-ek jest najwięcej trzeba przerobić, bo tam już kompletna dzicz się zrobiła. Pooznaczam, który jest który i wtedy podeślę jakby ci.
Marysiu byłam pewna, że dąbrówki to Ty masz wszystkie, jakie są na świecie i nawet te, które dopiero powstaną :D Ale jak tak, to załatwione :) Indianin kępkę liści wytworzył niepozorną, ale na kwiatek się szarpnął :)
Jolu Bardzo dziękuję! Faktycznie zagadkę rozwiązałaś na medal :)
Pat mnie w ubiegłym roku naszło na fiolety w liliowcach, Marysia miała takie fajne w tym kolorze i wpadłam :) Potem przyszła faza na bardzo ciemne, w ogrodzie botanicznym spodobał mi się American Revolution i potem jeszcze kilka ciemnych nabyłam. Arlington się rozbujał, wieszczę, ze jeszcze rok-dwa i trzeba będzie przemeblowanie robić... dobrze, że wiocha jest ;:306
Te części bezchlorofilowe liści ulegają chyba szybciej poparzeniom słonecznym, pozostałe brunnery, rosnące w cieniu i z większą ilością zielonego są OK.

Godzinę temu popadało, burzy jednak nie było. Bałam się trochę, że silne podmuchy wiatru narobią szkód, ale jakoś obyło się bez problemów. Teraz jest chłodniej i bezwietrznie, bardzo przyjemny wieczór.

Kilka zdjęć, już bez liliowców :wink:

Hosty w pełni kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Oraz inne w popołudniowym słońcu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu te które miałam to Ci wysłałam i pewnie miałam nadzieję na wymianę Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z góry dziękuję ;:180
trzeba będzie przemeblowanie robić... dobrze, że wiocha jest ;:306
Jakby co (czytaj: za dużo) to u mnie i u Pati też jest wiocha ;:224
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu, ja taka niedomyślna jestem :wink:

Aniu PW

Jeszcze coś z liliowców, bo kolejne nowe zakwitły. Dwa pierwsze zadebiutowały w moim ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taki ktoś pojawił się dziś, ten niebieski odcień na skrzydle to nie odblask na zdjęciu, on taki właśnie był

Obrazek

Życzę Wam kochani wspaniałego wakacyjnego wypoczynku, ile kto może ;:4

Obrazek

Administratorów proszę o zamknięcie wątku.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Zuziu, ja też Tobie życzę wspaniałego urlopu ;:196 ale czemu zamykasz wątek????
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”