Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Zadajecie mi pytania jak gdybym dysponował jakimś instytutem badawczym.
Nutella
Octan wapnia to związek o charakterze jonowym i może wejść w reakcję wymiany jonowej z każdym innym związkiem tracąc swoje własności, o ile któryś z produktów takiej wymiany opuści środowisko reakcji tj wytrąci się jako nierozpuszczalny związek albo uleci w powietrze. Nawozy też składają się z takich związków bo inaczej rośliny by ich nie wchłonęły. Aby zabezpieczyć się przeciw takiej ewentualności po oprysku nawozem opryskujemy HT ponieważ składniki aktywne tego preparatu są z jednej strony trudno rozpuszczalne w wodzie a z drugiej nie maja charakteru jonowego. Oczywiście chodzi tu o odstęp miedzy opryskami. Jeśli to będzie więcej niż tydzień to jest rzeczą obojętną jaki preparat użyjemy po oprysku nawozem.
whitedame
Nie prowadziłem badań naukowych w tym temacie. Szybkość wchłaniania wapnia jest znana , nie znam natomiast szybkości wchłaniania jonów octanowych.
Nutella
Octan wapnia to związek o charakterze jonowym i może wejść w reakcję wymiany jonowej z każdym innym związkiem tracąc swoje własności, o ile któryś z produktów takiej wymiany opuści środowisko reakcji tj wytrąci się jako nierozpuszczalny związek albo uleci w powietrze. Nawozy też składają się z takich związków bo inaczej rośliny by ich nie wchłonęły. Aby zabezpieczyć się przeciw takiej ewentualności po oprysku nawozem opryskujemy HT ponieważ składniki aktywne tego preparatu są z jednej strony trudno rozpuszczalne w wodzie a z drugiej nie maja charakteru jonowego. Oczywiście chodzi tu o odstęp miedzy opryskami. Jeśli to będzie więcej niż tydzień to jest rzeczą obojętną jaki preparat użyjemy po oprysku nawozem.
whitedame
Nie prowadziłem badań naukowych w tym temacie. Szybkość wchłaniania wapnia jest znana , nie znam natomiast szybkości wchłaniania jonów octanowych.
Na temat truskawek po opryskach OW już było , ale dodam ,że nasze krzaczki też są piękne. Myślałam , że po tym jak część kwiatków zmarzła , truskawek będzie niewiele, ale teraz widzę mnóstwo , co prawda są na razie zielone, ale zapowiadają się dobrze.
Pryskałam je trzy razy OW i raz HT, niestety coś nadgryza liście ( podejrzewam niszczylistki , bo spotykam je na działce) , ale mam nadzieję ,że owocom to nie będzie szkodzić.
Pryskałam je trzy razy OW i raz HT, niestety coś nadgryza liście ( podejrzewam niszczylistki , bo spotykam je na działce) , ale mam nadzieję ,że owocom to nie będzie szkodzić.
Pozdrawiam , Bożenka.
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanko, co prawda przeczytałam cały wątek, ale nadal mam dylemat.Zrobiłam OW z kredy o zawartości caco3 85%(tak napisane jest na opakowaniu).Jednak po wymieszaniu roztworu kredy i octu winnego 6% reakcja była znikoma mało widoczna.Czy to znaczy ,że mam zmienić kredę na inną?Może mi ktoś doradzi jaką kredę najlepiej użyć.dziękuję
pozdrawiam Monika
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może ocet jest niedobry. Była o tym mowa wcześniej. Zrób próbę z octem spirytusowym w/g sugestii forumowicz kilka stron wcześniej.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Witam
Muszę też pochwalić założyciela wątku oraz bardzo podziękować.
Pryskane OW od wiosny co 7-10 dni i brzoskwinia pierwszy rok bez kędzierzawki ,
truskawki i poziomki mają piękne zielone , zdrowe liście (synek szczęśliwy) ,
pomidory zdrowiutkie w gruncie , ogórki i cukinie.
Wprawdzie nie zostawiłam sobie materiału porównawczego , bo mam mały ogródek
ale jak dzień dzisiejszy wszystko super rośnie.
Teraz zaczynam naprzemienny oprysk OW i HT i liczę na wielkie zbiory
Muszę też pochwalić założyciela wątku oraz bardzo podziękować.
Pryskane OW od wiosny co 7-10 dni i brzoskwinia pierwszy rok bez kędzierzawki ,
truskawki i poziomki mają piękne zielone , zdrowe liście (synek szczęśliwy) ,
pomidory zdrowiutkie w gruncie , ogórki i cukinie.
Wprawdzie nie zostawiłam sobie materiału porównawczego , bo mam mały ogródek
ale jak dzień dzisiejszy wszystko super rośnie.
Teraz zaczynam naprzemienny oprysk OW i HT i liczę na wielkie zbiory
Pozdrawiam
Agata
Agata
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Proszę nie krzyczcie ale nie mam czasu przeglądać calego wątku.Chcę zrobić OW.Wiem że potrzebna jest kreda. Szkolnej dobrej nie mam ,kupilam calcium carbonicum w aptece ale umknelo mi ,że to 13 dag a ja kupilam 100 g .Mam jeszcze kredę którą kiedyś kupilam do odkwaszenia gleby ,niestety na opakowaniu nie mam nazwy chemicznej i nie wiem czy mogę jej użyć.Proszę komuś zorientowanemu i mającemu chwilkę czasu o podpowiedż.
Pozdrawiam Malgosia
Proszę nie krzyczcie ale nie mam czasu przeglądać calego wątku.Chcę zrobić OW.Wiem że potrzebna jest kreda. Szkolnej dobrej nie mam ,kupilam calcium carbonicum w aptece ale umknelo mi ,że to 13 dag a ja kupilam 100 g .Mam jeszcze kredę którą kiedyś kupilam do odkwaszenia gleby ,niestety na opakowaniu nie mam nazwy chemicznej i nie wiem czy mogę jej użyć.Proszę komuś zorientowanemu i mającemu chwilkę czasu o podpowiedż.
Pozdrawiam Malgosia
Nie wiem czy dobrze myślę ale możesz te 100 gr rozpuścić w 0,769 l wody- jeśli masz czym zmierzyć ilość wody (miarka kuchenna, strzykawka)
Powinno wyjść te same stężenie tylko mniej.
Jeśli się mylę to poprawcie!
Powinno wyjść te same stężenie tylko mniej.
Jeśli się mylę to poprawcie!
Pozdrawiam Asia
Tą apteczną wsyp do butelki i dopełnij wodą do 750 ml czyli 0,75 l. Będzie to odpowiadać zawiesinie kredy z przepisu. Starczy Ci na niespełna 40 l cieczy do oprysku.
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
mam takie pytanie, i spostrzeżenie najważniejszym w nalewce tymiankowo oreganowej jest stężenie alkoholu w oprysku. jakie może być graniczne najwyższe stężenie gożały w psikaniu. 2 procent alkoholu czy 0,2.
Jak długo będziesz miał jeszcze ten walnięty shift?
Moderator- jokaer.
Jak długo będziesz miał jeszcze ten walnięty shift?
Moderator- jokaer.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Johna forumowicz dziękuję
Malgosia
Malgosia
Nie, najważniejsza jest obecność tymolu i jeszcze paru innych czynnych związków znajdujących się w zielu tymianku i oregano.joggy pisze: najważniejszym w nalewce tymiankowo oreganowej jest stężenie alkoholu w oprysku.
A stężenie alkoholu możesz sobie spokojnie wyliczyć z przepisu .
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
tak tylko zawartość tymolu jest podobno i tak wyższa jak obliczeniowe i doświadczalne przeprowadzane badania. a odparowanie alkoholu na skórze to 2 procent a 0.2 czy 0.5 to jest różnica.
do moderatora. kupię sobie nowy laptop to będę miał szifta.
Wystarczy kupić klawiaturę.Mod.- jokaer
do moderatora. kupię sobie nowy laptop to będę miał szifta.
Wystarczy kupić klawiaturę.Mod.- jokaer
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy mogę zastosować taki schemat oprysków:
Środa - Florovit
Sobota- OC
Środa - Florovit
Sobota- HT itd.
Środa - Florovit
Sobota- OC