Lilie-uprawa cz.7
Re: Lilie-uprawa cz.7
Moje lilie wystawiły już pędy z ziemi . Nie wiem co jest grane . Szachownica też, jak na złość. Czy mam już się bać, że wiosną nic nie będzie kwitło ? Proszę o podtrzymanie mnie na duchu .
Mam ten sam problem. Moje lilie posadzone na początku września mają po 40 cm wzrostu.Co z nimi począć?
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dołączam z liliowym problemem, chociaż nieco odwróconym... Niektóre do tej pory nie raczyły zaschnąć, liście zielone jak w środku lata... I co z nimi? Obciąć po prostu?
Prawdę mówiąc zaczynam się obawiać, że zmiany klimatyczne nieco namieszały w kalendarzu sadzenia. Za długo jest ciepło, i dlatego cebulowe wychodzą za wcześnie. Tak myślę. W ubiegłym roku lilie sadziłam w październiku, a tulipany w ogóle w listopadzie - wiosną wyszły ładnie i o czasie.. Ale zawsze jest ryzyko, że zima przyjdzie wcześniej.
Takie długaśne pędy chyba nie dadzą się zabezpieczyć przed mrozem... A nie masz możliwości wykopania ich, posadzenia do donic i przetrzymania w jakimś chłodnym miejscu? Jak zaczną pokazywać pąki, no, to będziesz mieć lato w środku zimy.
Prawdę mówiąc zaczynam się obawiać, że zmiany klimatyczne nieco namieszały w kalendarzu sadzenia. Za długo jest ciepło, i dlatego cebulowe wychodzą za wcześnie. Tak myślę. W ubiegłym roku lilie sadziłam w październiku, a tulipany w ogóle w listopadzie - wiosną wyszły ładnie i o czasie.. Ale zawsze jest ryzyko, że zima przyjdzie wcześniej.
Takie długaśne pędy chyba nie dadzą się zabezpieczyć przed mrozem... A nie masz możliwości wykopania ich, posadzenia do donic i przetrzymania w jakimś chłodnym miejscu? Jak zaczną pokazywać pąki, no, to będziesz mieć lato w środku zimy.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Zeszłej zimy w działkowej willi pomarzły mi wszystkie sukulenty, dlatego ten pomysł odpada.Myślę o tipi z fizeliny. Może pomoże
- mandorla
- 200p
Spróbować nie zaszkodzi, jeśli nie będzie silnych mrozów,to może gruba warstwa zabezpieczy wystarczająco.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje wykopię(te z zielonymi łodygami i dam do piwnicy-sucho,ciemno-szybko powinny uschnąć.Wtedy cebule wkopię do ogrodu.
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
Ale to wykopać chcesz lilie jeszcze nie zaschnięte co kwitły w lecie? Jeśli o to chodzi- to wg. mnie szkoda twojej pracy. Skoro myślisz je znowu wkopać do ziemi jak zaschną, to lepiej zostaw je na rabatach a one sobie same poradzą. Ja swoje wykopałam nawet z takimi zielonymi badylami ale tylko te, które zamierzam przechowywać aż do wiosny w doniczkach w chłodnym miejscu w piwnicy, czyli np. lilie orientalne albo lilie LO.
- mandorla
- 200p
Moja uparta lilia wreszcie zaczęła żółknąć. Uff. Nie mam pomysłu, jak się dopasować do tej zwariowanej pogody, postanowiłam, że po prostu wszystkie lilie (ależ to zabrzmiało, jak poetko co najmniej, a to zaledwie kilka donic...) zostawię tak, jak są. Niech sobie radzą.
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Poradźcie co zrobić z liliami które bratowa dostała na święta od znajomych .Mają za ciepło w piwnicy i zaczynają pleśnieć.Poradzilam żeby je wsadziła do doniczek.
Wykąpać w czymś przeciwgrzybicznym - np. nadmanganianie potasu. I chyba faktycznie do ziemi. Chociaż nie wiem czy to pomoże, bo z ciepła to one nie pleśnieją - obawiam sie, ze mogły być podmarźnięte i dlatego pleśnieją.
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzena lilii sie nie przechowuje w piwnicy, bo one nie mają łusek i albo pleśnieją albo wyschną. Dobrze Vimen radzi, wykąpać nawet w wodzie utlenionej, wysuszyć i do donicy, bo inaczej nic z tych lilii nie będzie
Pozdrawiam Ela
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Ok Dzięki przekaże jej.Bratowa dostala je od znajomych z holandii w swieta bo pracuja przy liliach.
Proszę o poprawną pisownię. Iwona
Proszę o poprawną pisownię. Iwona