Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Jeśli adenium z jakichkolwiek powodów "wyłysieje" to ma szanse na nowe liście w tych samych miejscach?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba w miejscach listków pojawiają się nowe gałązki. Gdzieś w tym wątki jest tak napisane :)

Januszu, Twoje adenia robię wrażenie. Moje są na razie na etapie kiełkowania.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Karpek takie zdjęcia :uszy teraz wszyscy pełni podziwu i zazdrości ;:79
No mi niestety też nie wzeszło ani jedno nasionko z ostatniego zamówienia ;:223 Próbowałam na ręczniku i w ziemi, i przy kaloryferze i na nim i d..... ;:224 Dobrze, że trzy rosną :tan
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oczywiście, że tak ;:108
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Igorze, masz dwa wyjścia, jedno- moczyć w wodzie kilka godz. i do ziemi ze żwirkiem lub trzymać między kilkoma warstwami mokrych papierowych ręczników dzień, dwa i gdy wypuszczą kiełki delikatnie przenieść na ziemię :)

Powodzenia życzę ;:3
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

Jak ja wysiewałam adenium, jego nasiona były wcześniej w wodzie przez tydzień chyba, wykiełkowała połowa nasion, w ziemi uniwersalnej z piaskiem. Temp 23 stopnie. pod przykryciem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Motylica100 pisze: Jak ja wysiewałam adenium, jego nasiona były wcześniej w wodzie przez tydzień chyba, wykiełkowała połowa nasion, w ziemi uniwersalnej z piaskiem...
Przez tydzień??? I nie zgniły??? :roll:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepsze wyjście kupić gotowe roślinki :tan Ile razy można inwestować w nasionka ;:224
Awatar użytkownika
veegas5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sty 2010, o 10:25

Post »

Witam
Jeżeli chodzi o wysiew nasioin adenium to ja postępowałem tak: moczyłem nasiona przez 5 godzin następnie wysiew do ziemi do kaktusów na ok. 5mm, przykrywałem folią w której robiłem dziurki i następnie pod lampkę do momentu wykiełkowania, potem zdejmuję folię i na parapet ( słoneczny ). W fazie 2,3 listków przesadzam do doniczek, natomiast gdy mają 5,6 listków "delikatnie" nawoże nawozem do kaktusów. W ten sposób z 8 zasadzonych nasion uzyskałem 7 roślin.
POZDRAWIAM ŁUKASZ
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Post »

Tak, te nasiona są dość lekkie, pływają po wodzie, ale niestety nie pamiętam dokładnie ile one były w wodzie. Np. pestka z mango na pewno tyle była i nie zgnila.

Pozdrawiam
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Witam .
Większość forumowiczów na pewno ma już wysiane nasionka,a Tym,którzy chcą wysiać przydadzą się dla przypomnienia pewne zasady,które otrzymałam wraz z nasionkami.Nasiona ,które nie wysiewamy od razu przechowujemy w lodówce i chronimy przed zawilgoceniem.Do kiełkowania potrzebują ok. 20 do25 st.C,odnosi się to do temp.podłoża,a nie powietrza.Najlepiej kiełkują przy wilgotności podłoża 80-90%.Gdy pojawią się pierwsze wschody należy zapewnić sporo światła.Nasiona wysiewamy do mieszanki torfu z piaskiem,w stosunku 2:1.Najlepiej jeśli doniczka jest od razu średniej wielkości-ułatwia to utrzymanie odpowiedniej wilgotności w czasie wegetacji roślin.Nasiona umieszczamy na gł.ok.1cm. w pozycji poziomej.Następnie doniczkę okrywamy workiem foliowym z otworami i umieszczamy w miejscu o wyrównanej temp.W temp.niższej np.15 st.jest niższy odsetek kiełkujących nasion.Tyle powypisywałam i jeszcze dodam jak ja robiłam.Nasionka otrzymałam na początku pażdziernika,kaloryfery zimne,słonka mało.Jesienią nie było takiego wyboru nasion jak teraz a i cena była dużo wyższa. Ziemię wyprażyłam,i w naczynka po owocach kiwi posiałam nasionka(tzn.drugim naczynkiem nakryłam),Do wykiełkowania trzymałam na elektrycznej poduszce i doświetlałam lampką.Wykiełkowało 100%,aha nasionka 2godz .moczyłam w ciepłej wodzie.Przepraszam,ale straszny wypadek samolotowy wytrącił mnie z równowagi.
Renia
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Po tygoniu oczekiwań i chwilach zwątpienia wreszcie wykiełkowało mi Adenium obessum :tan :heja :heja :heja :tan
W tej chwili:
3 wschody Red star of Taiwan
3 wschody Star of tommorow"Gwiazda jutra"
Obrazek
W drugim pojemniczku jeszcze na wschody czeka 12 nasion, ale coś się ociągają.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Świetnie. Gratuluję. Trafiłaś na dobre nasiona i/lub wiarygodnego sprzedawcę. Domyślam się, że "pełna gama kolorów" ?
Jak już pisałem w tym wątku - a znam go prawie na pamięć - nasiona kiełkują prawie we wszystkim, jeżeli tylko są naprawdę świeże i mają wysoką zdolność kiełkowania. To jest najważniejsze. Oczywiście moczenie - min. 12 godzin - zdecydowanie przyśpiesza kiełkowanie. Także - na pewno jest szybciej - jeżeli temperatura podłoża jest wyższa. Wykiełkują nawet na mokrej wacie czy ligninie (co jest opisane we wątku).
Nie przesadzałbym tylko z okrywaniem kiełkujących siewek - na dłuższą metę niepotrzebne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”