Truskawkowa działka
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawkowa działka
Ależ piękne zdjęcia!
A wiesz, że u mnie chyba też więcej motyli było we wrześniu niż w lecie? Jak się tak teraz zastanowię, to latem wcale ich za dużo nie było... A już rusałek admirałów to zatrzęsienie było w połowie października.
A wiesz, że u mnie chyba też więcej motyli było we wrześniu niż w lecie? Jak się tak teraz zastanowię, to latem wcale ich za dużo nie było... A już rusałek admirałów to zatrzęsienie było w połowie października.
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Natalio, zaległe zdjęcia mają to do siebie, że przywołują ciepło i słoneczny czas, dodawaj więc ile wlezie. Zwłaszcza, że pięknie, bardzo artystycznie fotografujesz. Jestem zachwycona jak zawsze, gdy do Ciebie zajrzę.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Marynko za oknem też miałam śnieg przez chwilę, tylko na monitorze tak ładnie
Black Rose prawda
Joasiu w tym roku w ogóle było ich mniej, w zeszłym największe zagęszczenie było w maju i w październiku, tylko gatunki inne wiosną, a inne jesienią
Moniko bardzo mi miło, dziękuję
Zielony i pomarańczowy zawsze będą kojarzyć mi się z pierwszym latem na działce, gorącym, suchym i słonecznym. Zieleń nie tak intensywna jak rok później, ale za to pomarańcz jeszcze żywszy, jeszcze głębszy. Było też trochę innych barw: biel, fiolet, żółć, róż? Kwiatów malutko, trochę nachyłków, groszku szerokolistnego, aksamitek i nagietków. Niektóre rośliny jednoroczne już nie wróciły w tym roku, np. dzwonki irlandzkie. Z posadzonych wtedy chryzantem przeżyły tylko dwie, bordowa i żółta, różowy krwawnik został chyba przez pomyłkę wypielony? To ciągle przetrwanie najsilniejszych, przy ubogiej ziemi nie mogę sobie pozwolić na delikatne rośliny.
Tamtego lata uwieczniłam też pierwsze plony ? ogórki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, jabłka? Podobno drzewa owocowe najpiękniejsze są wiosną i jesienią, a latem dość nieciekawe. Mimo wszystko nawet niedojrzałe śliwki miały swój urok, jeśli nie kolor, to ciekawą formę. Większość z tych owoców była robaczywa, ale chociaż oko się cieszyło z ich widoku;)
Black Rose prawda
Joasiu w tym roku w ogóle było ich mniej, w zeszłym największe zagęszczenie było w maju i w październiku, tylko gatunki inne wiosną, a inne jesienią
Moniko bardzo mi miło, dziękuję
Zielony i pomarańczowy zawsze będą kojarzyć mi się z pierwszym latem na działce, gorącym, suchym i słonecznym. Zieleń nie tak intensywna jak rok później, ale za to pomarańcz jeszcze żywszy, jeszcze głębszy. Było też trochę innych barw: biel, fiolet, żółć, róż? Kwiatów malutko, trochę nachyłków, groszku szerokolistnego, aksamitek i nagietków. Niektóre rośliny jednoroczne już nie wróciły w tym roku, np. dzwonki irlandzkie. Z posadzonych wtedy chryzantem przeżyły tylko dwie, bordowa i żółta, różowy krwawnik został chyba przez pomyłkę wypielony? To ciągle przetrwanie najsilniejszych, przy ubogiej ziemi nie mogę sobie pozwolić na delikatne rośliny.
Tamtego lata uwieczniłam też pierwsze plony ? ogórki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, jabłka? Podobno drzewa owocowe najpiękniejsze są wiosną i jesienią, a latem dość nieciekawe. Mimo wszystko nawet niedojrzałe śliwki miały swój urok, jeśli nie kolor, to ciekawą formę. Większość z tych owoców była robaczywa, ale chociaż oko się cieszyło z ich widoku;)
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalko ,ogrzałaś moje serducho tymi fotkami , dzięki .Aby do wiosny
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj, Natalko!
Wróciłam i na dzień dobry spotkałam u Ciebie takie cieplutkie kolorki, że aż lepiej na duszy i ciele się zrobiło.
Tylko tęsknota za minionym też rośnie....
Trzymaj się cieplutko.
Wróciłam i na dzień dobry spotkałam u Ciebie takie cieplutkie kolorki, że aż lepiej na duszy i ciele się zrobiło.
Tylko tęsknota za minionym też rośnie....
Trzymaj się cieplutko.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Blueberry
- Kontakt:
Elżbietko bardzo mi miło
Lucynko dziękuję
Niespodzianki - po dalie zgłosiłam się sama ? już rok temu była propozycja wzięcia nadmiaru, nie zdecydowałam się jednak przez kiepskie warunki. Po co marnować rośliny w za ciepłej piwnicy? Jednak po niespodziewanym zakupie kłączy paciorecznika stwierdziłam: ?a co mi szkodzi?. Kwiaty i tak poszłyby na kompost, przynajmniej mają jakąś szansę. Dołączyły do dalii którą dostałam od sąsiadki i siedzą w papierowych torbach w oczekiwaniu na wiosnę. W sumie mam cztery rośliny, dużą, średnią i dwie małe oraz oczywiście kannę.
Drugą, już totalną niespodzianką była przesyłka z bloga Ogrodnicza Obsesja. Joanna napisała do mnie z podziękowaniem za częste wizyty na blogu i komentowanie. Przyznać muszę że bardzo mi miło, chociaż prezentów nie oczekiwałam. W fioletowej kopercie była kartka z życzeniami (i kwiatami oczywiście) oraz ekologiczna torba z logo:
Lucynko dziękuję
Niespodzianki - po dalie zgłosiłam się sama ? już rok temu była propozycja wzięcia nadmiaru, nie zdecydowałam się jednak przez kiepskie warunki. Po co marnować rośliny w za ciepłej piwnicy? Jednak po niespodziewanym zakupie kłączy paciorecznika stwierdziłam: ?a co mi szkodzi?. Kwiaty i tak poszłyby na kompost, przynajmniej mają jakąś szansę. Dołączyły do dalii którą dostałam od sąsiadki i siedzą w papierowych torbach w oczekiwaniu na wiosnę. W sumie mam cztery rośliny, dużą, średnią i dwie małe oraz oczywiście kannę.
Drugą, już totalną niespodzianką była przesyłka z bloga Ogrodnicza Obsesja. Joanna napisała do mnie z podziękowaniem za częste wizyty na blogu i komentowanie. Przyznać muszę że bardzo mi miło, chociaż prezentów nie oczekiwałam. W fioletowej kopercie była kartka z życzeniami (i kwiatami oczywiście) oraz ekologiczna torba z logo:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Fajne takie ogrodnicze niespodzianki.
Czyli na drugi rok będzie więcej daliowo.
Pięknie wygląda Ten kwiatuch z motylkiem.
Takie i ja lubię
Czyli na drugi rok będzie więcej daliowo.
Pięknie wygląda Ten kwiatuch z motylkiem.
Takie i ja lubię
- Pelidea
U Ciebie jak zawsze piękne zdjęcia, jest czym oko nacieszyć. Nie wiem jak to robisz, ale Ty nawet byle chwast pokażesz jak jakąś rzadką, egzotyczną roślinę, takiego uroku nabiera.
Jaka miła niespodzianka.
Jaka miła niespodzianka.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Natalio bardzo miły gest od blogerki, a Ty oczywiście od razu stworzyłaś sesję zdjęciową brawo~! Nawet z ziemniaczków daliowych można stworzyć dzieło sztuki fotografowania
- Blueberry
- Kontakt:
Aniu pewnie że niespodzianki fajne jeżeli uda mi się przezimować te dalie to pewnie jeszcze kilka dokupię, nie za dużo i może nie od razu, albo przygarnę jakieś, jeśli się trafią
Joasiu może to dlatego że nawet chwasty wydają mi się interesujące?
Marysiu chociaż tak mogłam się odwdzięczyć (i zamieścić link na swoim blogu) - ziemniaczkom wystarczyło przyjrzeć się z bliska by były ciekawe, tylko słonko trochę nie dopisało, zdjęcia wyszły ciemne
Dzisiaj przechodzimy do tych widoków, które na żywo zobaczymy najszybciej ? wiosna najwcześniejsza. Zdjęcia zrobiłam podczas kilku pierwszych wizyt po rozpoczęciu sezonu 2017. Pamiętam że było chłodno, jednak słonecznie, pogoda zachęcała do wyjścia z domu. Pilnie szukałam oznak wiosny, jako pierwszego dostrzegłam samotnego krokusa oraz pączki na jabłoni. Właśnie wtedy zidentyfikowałam krzak koło płotu jako wierzbę iwę, wiosną trudno ją pomylić z czymś innym. Fotografowałam ją jeszcze kilkakrotnie, więcej zdjęć pokażę w kolejnym poście.
Ogólnie ciekawych widoków roślinnych było niewiele. Trochę chwastów, listki goździka i firletki kwiecistej oraz rozchodnik, cudownie wybarwiony wczesnym słońcem. W takiej sytuacji nawet mech na murku jest ciekawy, zwłaszcza odpowiednio podświetlony. Jako jedyny żywo-zielony punk w okolicy był trudny do przeoczenia i skupiał na sobie całą uwagę oglądających.
Joasiu może to dlatego że nawet chwasty wydają mi się interesujące?
Marysiu chociaż tak mogłam się odwdzięczyć (i zamieścić link na swoim blogu) - ziemniaczkom wystarczyło przyjrzeć się z bliska by były ciekawe, tylko słonko trochę nie dopisało, zdjęcia wyszły ciemne
Dzisiaj przechodzimy do tych widoków, które na żywo zobaczymy najszybciej ? wiosna najwcześniejsza. Zdjęcia zrobiłam podczas kilku pierwszych wizyt po rozpoczęciu sezonu 2017. Pamiętam że było chłodno, jednak słonecznie, pogoda zachęcała do wyjścia z domu. Pilnie szukałam oznak wiosny, jako pierwszego dostrzegłam samotnego krokusa oraz pączki na jabłoni. Właśnie wtedy zidentyfikowałam krzak koło płotu jako wierzbę iwę, wiosną trudno ją pomylić z czymś innym. Fotografowałam ją jeszcze kilkakrotnie, więcej zdjęć pokażę w kolejnym poście.
Ogólnie ciekawych widoków roślinnych było niewiele. Trochę chwastów, listki goździka i firletki kwiecistej oraz rozchodnik, cudownie wybarwiony wczesnym słońcem. W takiej sytuacji nawet mech na murku jest ciekawy, zwłaszcza odpowiednio podświetlony. Jako jedyny żywo-zielony punk w okolicy był trudny do przeoczenia i skupiał na sobie całą uwagę oglądających.
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Blueberry
- Kontakt:
Ciąg dalszy wczesnowiosennych widoków na szare, grudniowe dni. Przywołuję z archiwum wiosnówkę pospolitą, kwietny drobiazg który stworzył na ścieżce całe łany. Ta urocza roślinka dopiero w dużych ilościach staje się widoczna, pojedynczo jest niemal niewidzialna. Daje znać o swoim istnieniu małymi, białymi kwiatuszkami, by za krótką chwilę znów zniknąć na cały rok. Na kolejnym zdjęciu dereń sąsiadów, który też już pokazywałam. Gdyby kwitł o innej porze te drobniutkie słoneczka łatwo byłoby przeoczyć, ale wtedy mocno wyróżniał się na tle nagich gałęzi.
Jeżeli wczesna wiosna, to oczywiście nie może zabraknąć wierzbowych kotków. Ściągały do niej pszczoły z całej okolicy, roślina bzyczała intensywnie Trochę więcej pisałam o niej w marcu, dlatego teraz nie będę się powtarzać ? niech widok wystarczy:
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U Ciebie już tchnienie wiosny Natalko !Wierzbowe kotki są tego znakiem! .
- Pelidea
Padłam. Takie cudowne zdjęcia, że nie wiem co powiedzieć. A już te z mchem i wiosnówką to po prostu tak malarskie i cudowne, że mogłabym sobie na ścianie powiesić. Piękne!