Bukszpany Lemonki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bukszpany Lemonki
Jak ja bym chciała mieć takie łany tulipanów
Izuniu, skoro - jak napisałaś - masz mało czasu dla działeczki, to muszę przyznać, że roślinki świetnie sobie radzą i wspaniale kwitną, zwłaszcza wspomniane wcześniej tulipany, ale i szafirki, nawet truskaweczki już zwiastują owocowanie , no i słodko mi bzem zapachniało!
U mnie dzisiaj pełnia lata z 29 stopniami w cieniu. Na szczęście przeważały chmury, dzięki czemu ziemia zlana wczoraj jeszcze trzymała wilgoć. Deszczu z tych chmur jednak nie było.
Pozdrawiam cieplutko i życzę więcej wolnego czasu na radosne działkowanie.
Izuniu, skoro - jak napisałaś - masz mało czasu dla działeczki, to muszę przyznać, że roślinki świetnie sobie radzą i wspaniale kwitną, zwłaszcza wspomniane wcześniej tulipany, ale i szafirki, nawet truskaweczki już zwiastują owocowanie , no i słodko mi bzem zapachniało!
U mnie dzisiaj pełnia lata z 29 stopniami w cieniu. Na szczęście przeważały chmury, dzięki czemu ziemia zlana wczoraj jeszcze trzymała wilgoć. Deszczu z tych chmur jednak nie było.
Pozdrawiam cieplutko i życzę więcej wolnego czasu na radosne działkowanie.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- lemonka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Moniko, dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa Stwierdziłam, że skoro i tak wyrywam ten podagrycznik to niech chociaż będzie jakiś pożytek z niego. I tak zapewne wyrośnie znowu Ścieżka też mi si podoba a tym bardziej, że przez kilka lat nie było wcale żadnej ścieżki. Ona jest betonowa, nie kamienna. Co prawda chciałam kamienną, ale za drogo wychodziła więc taka mi pan zaproponował i w sumie bardzo się cieszę.
Lucynko, deszczu życzę z całego serca. Gdzieś wyczytałam, że z powodu upału nie popracowałaś na działeczce. Całkowicie to rozumiem bo ja w upale też nie umiem pracować. U mnie nie ma truskawek, to poziomki, uwielbiam je choć są okropnie inwazyjne. Planuje po owocowaniu zrobić im ogrodzoną grządkę. Kiedyś była, ale powyłaziły z niej a ja nie miałam sumienia ich likwidować no to potem wlazły wszędzie. Działka od zeszłego roku dopiero wygląda na zadbaną a w tym roku już coraz bardziej. To duża zasługa ścieżki i gresu. Tam było najwięcej chwastów i szybko wszystko zarastało a ja nie mogłam tam tak często bywać jakbym chciała. Teraz jest znacznie łatwiej. Nie bywam tam często, ale jak już jestem to bardzo dużo robię i dzięki temu jest jak jest
Tulipanki po jednej stronie to tulipanki zastane po zakupie działki, te obok szafirków jak i same szafirki to juz moje nasadzenia
Lucynko, deszczu życzę z całego serca. Gdzieś wyczytałam, że z powodu upału nie popracowałaś na działeczce. Całkowicie to rozumiem bo ja w upale też nie umiem pracować. U mnie nie ma truskawek, to poziomki, uwielbiam je choć są okropnie inwazyjne. Planuje po owocowaniu zrobić im ogrodzoną grządkę. Kiedyś była, ale powyłaziły z niej a ja nie miałam sumienia ich likwidować no to potem wlazły wszędzie. Działka od zeszłego roku dopiero wygląda na zadbaną a w tym roku już coraz bardziej. To duża zasługa ścieżki i gresu. Tam było najwięcej chwastów i szybko wszystko zarastało a ja nie mogłam tam tak często bywać jakbym chciała. Teraz jest znacznie łatwiej. Nie bywam tam często, ale jak już jestem to bardzo dużo robię i dzięki temu jest jak jest
Tulipanki po jednej stronie to tulipanki zastane po zakupie działki, te obok szafirków jak i same szafirki to juz moje nasadzenia
- lemonka
Dziś krótka wizyta na działce zaliczona. Oberwałam główki przekwitłych tulipanów i szafirków. Trochę chwastów usunęłam i podlałam najnowsze nasadzenia oraz roślinki czekające w doniczkach na posadzenie. Przy okazji przekonałam si, ż3 komary już grasują Generalnie pobyt nadziałce bardzo dobrze mi zrobił
Pokażę Wam świeżutkie zdjęcia. Są resztki tulipanów, bzy ( lawendowy jakoś jasny wyszedł na zdjęciach ), poziomeczki, aronia, orliki zaczynające swoje przedstawienie, szparag, dereń, widoczki bardziej ogólne, kąciki, które lubię i część roślin do posadzenia
Pokażę Wam świeżutkie zdjęcia. Są resztki tulipanów, bzy ( lawendowy jakoś jasny wyszedł na zdjęciach ), poziomeczki, aronia, orliki zaczynające swoje przedstawienie, szparag, dereń, widoczki bardziej ogólne, kąciki, które lubię i część roślin do posadzenia
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U Ciebie już orliki w pełnej krasie u mnie ledwie zapączkowane...aronia ,bzy..no pięknie już masz!
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Ojej, ile orlików Ci kwitnie Izuś, a bzy jakie ogromne Bardzo mi się podoba na Twojej działce, chyba jest dosyć duża
-
Izuniu, podziwiam kępy dorodnych orlików, które u mnie w tym roku jakieś mizerniutkie . Zapewne też oberwały błotem po korzeniach. Mam nadzieję, że za rok odżyją.
Bzami mi zapachniało, tulipany takie jeszcze świeżutkie, imponujące poletko czosnku niedźwiedziego!
Poziomki czy truskawki - nieważne - ważne że będzie co podjadać podczas pobytu na działeczce.
Dobrego, spokojnego weekendu, Izuniu.
Bzami mi zapachniało, tulipany takie jeszcze świeżutkie, imponujące poletko czosnku niedźwiedziego!
Poziomki czy truskawki - nieważne - ważne że będzie co podjadać podczas pobytu na działeczce.
Dobrego, spokojnego weekendu, Izuniu.
Pozdrawiam. Lucyna
- lemonka
Maryniu, dziękuję za miłe słowa Wczoraj byłam i orliki już całkiem rozkwitły. Piękne są. Niestety była dość późno i miałam dużo roboty. Pracowałam w zabójczym tempie i nie zdążylam zrobić zdjęć bo już mocno się ściemniało więc bałam się i szybko uciekłam.
Halszko, dziękuję za uznanie Działka jest chyba średnia, 299 metrów o ile dobrze pamiętam. Bzy są super, oczywiście już były jak kupiłam działkę. W zeszłym roku były porządnie przycięte i widać, że dużo lepiej kwitną. Jedyna wada to to, że ten lilowy wypuszcza odrosty z ziemi. Nawet kiedyś się zastanawiałam czy go nie wyciąć z ich powodu.
Lucynko, dziękuję za odwiedziny Poziomki są pyszne i cieszę się, że je mam choć chcą zarosnąć wszystko.
Wczoraj widziałam, że jakieś późne tulipany zakwitły, ale generalnie już po tulipanach, większość ma już oberwane główki. Trzymam kciuki za Twoje orliki, niech będą piękne za rok Miłej niedzieli!
Halszko, dziękuję za uznanie Działka jest chyba średnia, 299 metrów o ile dobrze pamiętam. Bzy są super, oczywiście już były jak kupiłam działkę. W zeszłym roku były porządnie przycięte i widać, że dużo lepiej kwitną. Jedyna wada to to, że ten lilowy wypuszcza odrosty z ziemi. Nawet kiedyś się zastanawiałam czy go nie wyciąć z ich powodu.
Lucynko, dziękuję za odwiedziny Poziomki są pyszne i cieszę się, że je mam choć chcą zarosnąć wszystko.
Wczoraj widziałam, że jakieś późne tulipany zakwitły, ale generalnie już po tulipanach, większość ma już oberwane główki. Trzymam kciuki za Twoje orliki, niech będą piękne za rok Miłej niedzieli!
-
Izuniu, też ze smakiem wcinam poziomki, nawet wolę je niż truskawki, dlatego mam ich dwa poletka i dbam o nie jak o największe skarby.
Moje tulipany też już powiedziały "Pa, pa..." i muszę czekać na nie do następnej wiosny.
Orlików zawsze miałam bardzo dużo różnorodnych , w tym roku większość z nich jakaś rachityczna, ale mam nadzieję, że za rok znowu pokażą, co potrafią.
Pozdrawiam cieplutko.
Moje tulipany też już powiedziały "Pa, pa..." i muszę czekać na nie do następnej wiosny.
Orlików zawsze miałam bardzo dużo różnorodnych , w tym roku większość z nich jakaś rachityczna, ale mam nadzieję, że za rok znowu pokażą, co potrafią.
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam. Lucyna
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Twoja działka ma w sobie dużo z dzikości tajemniczego ogrodu. Sporo miejsca, rośliny bujne i okazałe. Bzy przepięknej urody.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Orliki u Ciebie wypasione,dorodne i obficie m.in .roślinami kwitnące.Wszystkie rośliny masz takie dorodne...widać,że troszczysz się o nie ale i rękę masz do nich dobrą,bo wszystko masz takie wydarzone i masz się czym cieszyć
- lemonka
Lucynko, ja też wolę poziomki. Wręcz je uwielbiam U mnie jeszcze są resztki tulipanów, w każdym razie były w niedzielę Zaraz wstawię zdjęcia. Pozdrawiam Cię serdecznie
Moniko, dziękuję Kontrolowana dzikość to coś co chciałam uzyskać. Wiem, że ta ścieżka i gres już przeczą tej idei, ale cieszy mnie, że zauważyłaś rys dzikości na mojej działce
Maryniu, dziękuję pięknie W sumie nie wiem dlaczego takie dorodne są niektóre rośliny. Jest im chyba lepiej od jakichś trzech lat bo zaczęłam je nawozić czasem. Oczywiście nigdy nie pamiętam co ma mieć więcej azotu czy potasu i co ile należy nawozić. Na szczęście jakoś roślinom to pasuje Andereń variegata to inspiracja z Twojego ogrodu sprzed paru lat
Już za moment wstawię zdjęcia z niedzieli
Ostatnie tulipanki
Festiwal orlików
Pierwszy kwiat liliowca w tym roku
Mój wymarzony cyprysik groszkowy, dopiero co go posadziłam
Nieśmiałe konwalie
Śliczna odmiana tawuły, też dopiero ją posadziłam
Też dopiero posadzona kocanka, jedna z dwóch. Boję się, że ślimory ją zjedzą
Czosnki zwyklaczki
Coś czego nie znam
Miodunka, też świeżynka
Modrzew, sadziłam go jakieś może trzy lata temu
Cudnie pachnący biały lilak
Moniko, dziękuję Kontrolowana dzikość to coś co chciałam uzyskać. Wiem, że ta ścieżka i gres już przeczą tej idei, ale cieszy mnie, że zauważyłaś rys dzikości na mojej działce
Maryniu, dziękuję pięknie W sumie nie wiem dlaczego takie dorodne są niektóre rośliny. Jest im chyba lepiej od jakichś trzech lat bo zaczęłam je nawozić czasem. Oczywiście nigdy nie pamiętam co ma mieć więcej azotu czy potasu i co ile należy nawozić. Na szczęście jakoś roślinom to pasuje Andereń variegata to inspiracja z Twojego ogrodu sprzed paru lat
Już za moment wstawię zdjęcia z niedzieli
Ostatnie tulipanki
Festiwal orlików
Pierwszy kwiat liliowca w tym roku
Mój wymarzony cyprysik groszkowy, dopiero co go posadziłam
Nieśmiałe konwalie
Śliczna odmiana tawuły, też dopiero ją posadziłam
Też dopiero posadzona kocanka, jedna z dwóch. Boję się, że ślimory ją zjedzą
Czosnki zwyklaczki
Coś czego nie znam
Miodunka, też świeżynka
Modrzew, sadziłam go jakieś może trzy lata temu
Cudnie pachnący biały lilak
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Oooo, orliki u Ciebie już kwitną na bogato , u mnie dopiero zaczynają.
I liliowce zaczynają niesamowite! Hemeromania w Wojsławicach jest dopiero 10 lipca, niesamowicie wyrywne masz liliowce
I liliowce zaczynają niesamowite! Hemeromania w Wojsławicach jest dopiero 10 lipca, niesamowicie wyrywne masz liliowce
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Izo, ale masz okazałe kępy orlików
Szczegolnie moje serce skradły te jaśniutkie kremowe .... a może one są białe
Bialy lilak śliczny, takie dorodne ma kwiatostany
Próbowałam zidentyfikować szafirową roślinkę, której nie znasz i moja apka podpowiada, że to może być "goryczka siedmiodzielna" ale pewności nie mam
Milego wieczoru
Szczegolnie moje serce skradły te jaśniutkie kremowe .... a może one są białe
Bialy lilak śliczny, takie dorodne ma kwiatostany
Próbowałam zidentyfikować szafirową roślinkę, której nie znasz i moja apka podpowiada, że to może być "goryczka siedmiodzielna" ale pewności nie mam
Milego wieczoru