Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Hartować to powinieneś z tydzień. Przyzwyczaiłeś je tylko do słońca, a do temperatury już nie. I w tym jest największy problem. Moje może z dwa tygodnie stały przed posadzeniem w foliaku, okrywałem czasem na noc jeśli było chłodno, a po wysadzeniu do gruntu i tak zrobiły się fioletowe.
Numak
50p
50p
Od: 12 kwie 2020, o 08:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julian,
Byłem sprawdzić krzaki pod kątem zabarwień. Są minimalne na kilku liściach, trzeba się sporo naszukac by znaleźć ten fioletowy odcień.
Jest możliwe, że błąd w hartowaniu objawia się takim oklapnięciem liści i zarazem brakiem zabarwienia na kolor fioletowy ?
Cały czas mi się wydaje, że to wina też oprysku miedzianem. Nie sądzicie, że mogło mieć to wpływ?
Co mogę teraz zrobić z tymi krzakami ?

Idę wiem czy to istotne ale jakiś czas temu w innym wątku pytałem o chorobę, która wystąpiła na kilku owocach. Pani Gienia zdiagnozowała to jako SZW i poleciła oprysk owoców. Kupiłem saletrę wapniową i opryskiem nią owoce trzy razy (5 ml na L)
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiatr też robi swoje, na złe oczywiście, a wieje co dzień. Numak, jaka to odmiana? Jakieś super wczesne. Jeśli do tego smaczne to czegoż chcieć więcej.

Teraz to może jakiś oprysk, jak radzi gienia1230 dla wzmocnienia rosliny i czekać.Podlewać tylko wtedy gdy dłuższa susza ( próba wilgotności palcem w podłożu).
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oprysk miedzianem tu nic nie zawinił, a tak przy okazji nie powinno się miedzianem opryskiwać od momentu zakwitniecia roślin, może poparzyć kwiaty i powodować ordzawienia. Miedzian zostawmy teraz już w spokoju.( Są oczywiście wyjątki).
Pozdrawiam! Gienia.
Numak
50p
50p

Post »

Badzia,
U mnie wieje codziennie i to mocno, może rzeczywiście to też ma wpływ ale chyba nie jest to główną przyczyną takiego stanu rzeczy ?
Mam na tym poletku cztery odmiany:
1. Ożarowski malinowy wczesny
2. Duma Syberii najwcześniejszy Gigant
3. Zorza Toruńska najwcześniejszy z malinowych
4. Kapturek malinowy

Nazwy z serwisu na literę "A", z którego to zakupiłem nasiona.
Jeżeli chodzi o zaawansowanie oklapnięciem to jest ono takie w kolejności jak wypisane wyżej odmiany. Najgorzej wyglądają te Ożarowskie, później Dumą Syberii itd.

Gienia
Oprysk zrobiłem bo naczytałem się tu tyle o chorobach, że strach nie pozwalał zrobić inaczej. Ponoć jest dobry jako środek prewencyjny, a że miałem już owoce jak na załączonych zdjęciach to opryskiwacz poszedł w ruch, żeby ich nic nie dopadło. No ale jak widać i tak krzaki marnieją.

W weekend nazbierałem wiadro 30 L pokrzyw. Zalalem je wodą i czekam aż się zrobi gnojówka bo wiele dobrego się tu o niej naczytałem. Robić nią bardziej opryski czy podlewać w przypadku tak oklapniętych roślin?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja chyba bym nic nie robiła, postawiłabym na przeczekanie. Bałabym się, że pogorszę sytuację, bo właściwie to nie znamy przyczyny. Jesteś pewien, że w glebie nie ma jakiegoś syfa? Znasz tę glebę od lat? Nie za dużo sypnąłeś tego obornika? Panowie mają dużą garść.
Numak
50p
50p

Post »

Badzia,
Dom mam na tej działce od dwóch lat, wcześniej rosło tu zboże, było to zwykłe pole, tyle wiem.
W zeszłym roku zrobiłem mały ogródek z sałatami, fasolkami itp., warzywa rosły ok. W tym roku też inne wyglądają dobrze, tylko te pomidory tak kuleją.
Jeżeli chodzi o obornik to miałem go 3,5 kg, zużyłem go naokoło 33 krzaki pomidora (mam jeszcze kilka na tarasie w doniczkach oprócz tego poletka) i pod hmm około 24 krzaków papryk, także nie było tego dużo pod krzakami. Dodatkowo obornik ten oddzielalem warstwą około 4-5 cm ziemi od bryły korzeniowej
Te odmiany, które mam mogły porosnąć do tego momentu tak okazale? Nie wiem czy to istotne ale nasiona, które kupiłem były we woreczkach foliowych a nie w oryginalnych opakowaniach.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pierwsze koty za płoty - będzie dobrze ;:173 , po tygodniu zauważysz różnicę. W przyszłym sezonie będziesz już wytrawnym ogrodnikiem. :wit
Pozdrawiam! Gienia.
eCrVCA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2020, o 18:36

Post »

Na początek chciałbym wszystkich powitać, jest to mój pierwszy post na forum. Nie chcem zaśmiecać i zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Na początku kwietnia posadziłem pomidory koktajlowe. wyrosły małe sadzonki ale niestety musiałem wyjechać. Wróciłem niedawno i przypomniałem sobie o roślinach. W między czasie moja siostra przesadziłą je do kubków po jogurcie i takstały do tej pory, są bardzo malutkiei nie wiem czy jest sens je przesadzać do 10L donic czy lecieć od nowa z siewkami? Urosną do normalnych rozmiarów czy niestety zaczną kwitnąć i będą malutkie krzaczki? Nie znam się na cyklu rozwojowym pomidora. Mam zamiar dać im do doniczek po jednej tabletce biotabs, wymieszać z bat gauno powder firmy guanokalong i podlewać rozdrobionym w wodzie palm tree ashes, czyli pełna organika bez jakiejkolwiek chemii, poza tą co będzie w ziemi oczywiście kupionej ale to małe ilości. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Witaj na forum, postaramy się pomóc. Dobrze byłoby gdybyś wrzucił zdjęcie - łatwiej będzie ocenić kondycję roślin. Jeśli faktycznie okaże sie, że źle z nimi to na sianie za późno, zostaje bazarek i kupić wyrośnięte sadzonki.
Z nawożeniem to dosyć oryginalny wariant sobie wybrałeś, poczytaj trochę w wolnej chwili wątki o nawożeniu pomidorów.

Ps.
Z tą chemią i nawożeniem nie popadajmy w paranoję. Zaczynam odnosić wrażenie, że jak ktoś wrzuci info w stylu "zasiliłem azotem" to jest to odbierane jakby cyklonem B traktował rośliny i całą okolicę. Czasem trzeba uzupełnić brak pojedynczym związkiem, to nic złego bo kompleksowym nawozem organicznym można wtedy przedobrzyć z resztą.
Pozdrawiam,
Tomek
eCrVCA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2020, o 18:36

Post »

Hej, dzięki za zainteresowanie. Kondycja roślin jest chyba ok, całe zielone, liście elganckie nie oklapują, po prostu są malutkie i siostra przelewała więc nie wyrosły, wysokie może na 10 cm i mają po 3,4 piętra liści. Zdjęcia dopiero jutro mógłbym zrobić a dzisiaj chcę przesadzić, zobaczymy może jeszcze uda misię dzisiaj. Czyli jak jest z cyklem pomidora? Okres wegetatywny trwa w zależności od ilości światła a potem jak jest go mniej to zaczyna się kwitnienie? Czy może kwitnie po miesiącu od wysiania i rośnie dalej cały czas produkując owoce?
Co do nawozów to po prostu biotabs jest dla mnie wygodne, robięmieszankę wkładam w glebę tabletkę i tylko leję wodę bez regulacji pH i bez sprawdzania EC jak to robiłem w zabawach z hydroponiką gdzie nawet gleby nie było. Taki do końca zielony nie jestem w temacie, w tym rokusię nie wyrobiłem o wirusa ale za rok posadzę pomidory w autopotach na biotabsach i będę leciał na leniucha. Tylko nigdy nie uprawiałem pomidora i praktycznie nic o nim nie wiem
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Numak ja pryskałem miedzianem i to raczej nie od niego. Co do obornika to ja miałem taki prawdziwy, wiejski. Miał może z rok i nic się z krzakami nie dzieje.
A może masz jakieś pędraki w korzeniach?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

"...i będę leciał na leniucha". Można i tak, wszystko znane, przemyślane, rozplanowane. Prosimy o relacje na bieżąco. Podoba mi się uprawa warzyw leniuchując. Ciekawe jak szybko się tego nauczę.
Numak
50p
50p

Post »

Gienia,
Liczę na to, że te krzaki jakoś sie zmobilizują i za kilka dni dojdą do siebie. Nastawiłem pokrzywy we wiadrach w weekend. Wyczytałem tu na forum, że oprysk z takiej gnojówki dużo daje, może to im pomoże, przynajmniej w jakimś stopniu, chciałbym zjeść jakiegoś pomidora, takiego wyhodowanego od nasionka w swoim domu/ogródku.

Julian,
Hmmm pędraki....w doniczkach przy sadzeniu żadnych żywych istot nie było, jak kopałem dołki przy sadzeniu to też nie widziałem nic takiego. Mogło by coś tam od weekendu w okolicach korzeni się pojawić? Odkryć jutro korzenie przy tym krzaku i sprawdzić czy nie ma robali ? Taka odkrywka nie zabije krzaka na amen?

Tak w ogóle to dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim tematem, jesteście the best ;:63
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Numak, nic nie wykopuj, tego już zdecydowanie nie przeżyją. Muszą się zaaklimatyzować. W tym sezonie sadziłam do donicy Maskotkę- niewielką, samokończącą odmianę. Krzaczek z owocami. Mimo, że wcześniej rosła w 1,5 litrowej doniczce, miała dobrze wykształcone korzenie i była zahartowana, na słońcu liście więdły. Po kilku dniach doszła do siebie.
Powodzenia
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”