Ogród Linety

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety

Post »

Dzień dobry wszystkim odwiedzającym. Przez ostatnie dwie doby wracałam do domu, zwiedzając po drodze, więc nie miałam dostępu do sieci. Ale dzięki Wam życie na wątku nie zamarło. :D Dziękuję! I cieszę się z rozpętania dyskusji o zimowaniu oleandrów, bo temat najżywiej mnie ostatnio interesuje. Dzięki Wam nie muszę już przeszukiwać forum, wszystko mam na miejscu. :D
Wróciłam więc z ciepłych krajów i rozkoszuję się miłym chłodkiem wieczornym i rześkim porankiem, czego od dwóch tygodni nie zaznałam. :D
Obejrzałam ogródek i widzę, że czeka mnie robota, przede wszystkim koszenie trawnika. Kwitnie następny paciorecznik, tym razem żółty w brązowe kropki. Pękają mi na potęgę pomidorki koktajlowe, jak myślicie, czy to przez fatalną pogodę w poprzednim tygodniu?

Zamieszczam jeszcze kilka zdjęć zrobionych przed wyjazdem z Chorwacji. Przede wszystkim kwitnąca agawa. Podobno kwiaty przyjemnie pachną, ale nie mogłam tego sprawdzić, bo ta agawa kwitła na skalistym, stromym brzegu morza.
Dziwaczki pięknego amarantowego koloru rosły tam sobie w różnych dziwnych miejscach, na jakichś gruzowiskach i nieużytkach. Tu akurat rośnie przy ścieżce. Ciekawe, że mu nie przeszkadza wszechobecna sól.
I jeszcze opuncja figowa, obsypana owocami. Szkoda, że jej nie zobaczę, kiedy te wszystkie owoce poczerwienieją, to dopiero będzie widok!

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

No to dobrze, że do nas wróciłaś Linetko. Za zdjęcia i piękne opisy bardzo dziękujemy ;:196 .
Od wczoraj mamy w Polsce upały, dziś będą ponad 33 stopnie. Czy to czasem nie za Twoją sprawą mamy taką piękną pogodę? Chyba wpakowałaś do bagaży trochę chorwackiego ciepełka :;230.

U mnie koktajlowe też pękają ;:174.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie, że wróciłaś cała i zdrowa, w świetnym humorku i z naładowanymi akumularkami ;:215
To czekamy teraz na foteczki z Twojego ogródka, oczywiście jak już ogarniesz trawnik i chwasty ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07

Post »

Urlopik udany, a to najważniejsze. Dzięki Twoim foteczkom i nam się troszkę ten urlopik udzielił. :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj, ale tu dziewczyno nie odpoczniesz. Ponad 30 stopni w cieniu. Dziś zapowiada podobnie.
Nie wiem co może być z pomidorkami waszymi ale moje nie pękają. Może są wystawione na słońce non stop i za szybko rosły?
Linetko, jak się ciut ogarniesz jesteś w stanie przypomnieć sobie co mi wysłałaś? Bo nie kojarzę jednej roślinki. Ma nieduże listki naprzeciwlegle ułożone na pędzie lekko czerwonym. Dziękuję też za dodatek z koleusów. To pierwsze w życiu jakie mam , już się ukorzeniły :heja
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Stokroteczko, no tak, może ciut przesadziliśmy. Ktoś nas poprosił, żebyśmy przywieźli trochę słońca w butelce, a my od razu nabraliśmy całą beczkę... :D
Niunia, mimo dzisiejszego upału pod wieczór skosiliśmy trawnik, ale inne roboty będą musiały poczekać. Na razie muszę wyleźć spod góry prania. :D Ale oczywiście postaram się to i owo sfotografować, tym bardziej że zakwitł mi jakiś całkiem nowy floks. Taki o drobnych różowych kwiatuszkach.
Edyś, ja też z radością oglądam te zdjęcia chorwackich roślin. Pstrykałam nawet jakieś chwaściory, jak ten ośli ogórek. Ale one są naprawdę bardzo ciekawe. Chętnie tu poumieszczam parę z nich, o ile nie jest to już nudnawe.
April, ta roślinka to fuksja. Ma kwiaty o różowym wierzchu i białym spodzie. Mam nadzieję, że Ci się ładnie ukorzeni. U mnie kwitnie właśnie po raz drugi.

To jak, chcecie parę chorwackich chwaściorów? :D Ten pierwszy to chyba mikołajek ametystowy, a drugi to chyba dziewięćsił baldachogroniasty. A to trzecie to nie wiem co, ale może ktoś z forum będzie wiedział? To już przekwitło, więc trudno powiedzieć, ale może to jakiś czystek?
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Linetko melduję że roślinki od ciebie się wzorowo ukorzeniły, nawet fuksja już ma długaśne korzonki ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Linetko, bardzo dziękuję za fuksję, jeszcze nie miałam. A dziś przeglądałam wątek Adriana z fuksiahibrida i chyba zapadam na fuksjową chorobę :heja
To jak ją ukorzenić? bo stała kilka dni w wodzie, potem wsadziłam do doniczki i zrobiłam szklarenkę z folii. Wietrzę i podlewam ale opadły listki cześciowo. To chyba źle? ;:202
Koleusy już ukorzenione i posadzone ;:196

Zdjęcia z Chorwacji zachwycające. Dwa lata temu syn przywiózł mi z tamtąd duże szyszki które w cieple się otworzyły. Posadziłam nasionak i wychodowałam jakieś sosenki. Zeszłej wiosny posadziłam do gruntu, niestety nie przeżyły zimy. Teraz nie wiem czy to kwestia tej zimy czy generalnie nie dadzą u nas rady. Bo mam jeszcze kilka nasionek i nie wiem czy znów próbować. :oops:
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Linetko, cała i wypoczęta. ;:196 Zdjęcia piękne, przypominają mi pobyt w Bułgarii, w podróży powrotnej też spędziliśmy 2 dni ale w autokarze. A pogoda przywędrowała za Tobą do Polski .
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam za takie miłe powitanie. :D
Niestety, nowych zdjęć na razie nie będzie, aparat mi się zbiesił. Wysunął obiektw i przestał działać, ani chybi jakiś piasek dostał się między pierścienie. Teraz odbywa przymusową wizytę w zakładzie naprawczym, a ja chwilowo mogę Wam służyć jedynie kolejnymi zdjęciami z Chorwacji. :D
Ale jest dobra nowina: dzisiaj zerwałam miseczkę pomidorków koktajlowych, z których pęknięty był tylko jeden. Może poprawa pogody tak na nie wypłynęła pozytywnie. :D No i jeszcze z opadłych śliwek zrobiłam dwa słoiczki czegoś w rodzaju marmolady. Powidła to jeszcze nie są, bo im brakuje paru dób odparowywania, ale taka dość gęsta marmolada. Nie dodałam wcale cukru, takie słodkie były te śliwki. Wyjątkowo pamiętam nazwę odmiany: Węgierka Dąbrowicka. Jedyne w moim ogródku drzewko pestkowe, które jakoś jeszcze trzyma się zdrowo.
Niunia, strasznie się cieszę, niech rosną zdrowo. :D Fuksję ukorzeniasz w wodzie? Ja zwykle trzymałam łodyżki w wodzie, ale słyszę, że jest też szkoła "ziemna", więc nie mam pewności. A pyta mnie o to April.
April, ciekawa jestem, co odpowie Niunia, może zaczekajmy. Bo sadzonki w wodzie mogą puścić korzonki, ale zdarza się też, że zagniwają i giną. Pewnie wdają się jakieś pleśnie i niszczą roślinkę. Oby Twoja się jednak utrzymała. A zresztą, zawsze mogę przysłać Ci inną sadzonkę. :D
Te szyszki, o których piszesz, były może takie duże i lśniące? Bo to mogła być pinia, a wtedy rzeczywiście nie przetrwa naszych zim. Chyba że szybko postawisz sobie oranżerię odpowiednich rozmiarów. :D Ale pinie wyglądają wspaniale, są jasnozielone i mają piękne rozłożyste korony. Może choć do donicy by się kwalifikowały? Jakieś takie większe tarasowe bonsai?
Delosperma, to widziałaś też na pewno te ogromne bugenwille i oleandry kwitnące w różnych kolorach? Tak żałuję, że u nas nigdy nie będą takie okazałe no i jednak będą pewnie bardziej narażone na choroby niż we właściwym dla siebie klimacie.

No i zdjęcia: coś cytrusowego rosło sobie przy co drugim domu i budziło mój zachwyt, choć nigdy nie byłam pewna, z czym właściwie mam do czynienia: kształtem przypomina mi mandarynkę, ale w atlasie takiemu zdjęciu towarzyszy opis, że to limonka. cokolwiek to jest, ślicznie wygląda obsypane owocami.
Dwa następne zdjęcia prezentują nieznane mi rośliny, nie wiem, co to jest, choć przejrzałam już mój atlas od deski do deski. Ciekawe, że obie rosną niemal w gołej skale, tuż nad brzegiem piekielnie słonego morza. Może ktoś na forum będzie wiedział, co to może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

Linetko, jestem zielona, jak te być może limonki, więc nie pomogę :D ale zdjęcia są cudne. Skały, wydaje się, że nie ma tam życia a tu proszę, takie śliczne roślinki :D.
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, były śliczne bugenwille i oleandry w cudnych kolorach. Niestety u nas mszyce strasznie atakują oleandry. ;:14 Mam trochę zdjęć, jak skończę moje tegoroczne wojaże, to wrzucę w wątku o wędrówkach. Drugie zdjęcie to kapary, trzecie nie wiem. Może jakaś skalnica? :D
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Linetko fuksję ukorzeniam w ziemi, obcięłam końcówkę tak pół cm za piętką, oberwałam dolne listki, wsadziłam w ukorzeniacz i do ziemi pod klosz z obciętej butelki. Bardzo ładnie puściła korzonki i już puszcza na dolnych węzłach nowe listki.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Delosperma, o, tak, będę czekała na te zdjęcia. :D U mnie oleander padł w ciągu zimy w mojej piwnicy, chyba z powodu grzyba, tak jak datury. A na wątku o oleandrach na naszym forum ludzie pokazują zdjęcia i opisują wszelkie plagi, jakie spadają na biedne oleandry. A tam rosną takie ogromne krzewy i nie widać wcale, żeby były jakoś wrażliwe na choroby. Ech, co tu gadać, mieszkamy jednak na północy, a tysiąc kilometrów bliżej równika to jednak JEST różnica.
A tym kaparem to mnie zadziwiłaś, nie miałam pojęcia, że przyprawa ma takie ładne kwiaty. Zrobiłam zdjęcie tego kwiatu z bliska, zamieszczam poniżej.
Niunia, dziękuję za instrukcję, pewnie przyda się nie tylko mnie. :D Jeśli tylko uda mi się przetrzymać moją fuksję bezpiecznie zimą, to na pewno zacznę poszerzać kolekcję, wtedy drżyjcie wszystkie fuksje w zasięgu mojej ręki, bo będę oskubywać pędy. :D

Obrazek

Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Linetko ja też będę przechowywać fuksje pierwszy raz więc będziemy trzymać za siebie kciuki ;:215
Jak uda się nam przezimować to przypomnij się na wiosnę to dostaniesz ode mnie kilka szczepek ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”