Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Ok dzięki, może ktoś jeszcze się odezwie i podpowie :)
bercik2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lis 2015, o 20:38

Post »

patryk10015 pisze:Więc wodę będziesz musiał zakwaszać bo pH wody nie odpowiednie.

Jakim kwasem najlepiej zakwaszac i gdzie kupujecie ?
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

No dobra pH żebym wiedział jaka kwaśność wody, żelazo żeby nie zatykały się linie kroplujące a reszta ?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na kilka borówek można kwaskiem cytrynowym zakwasić wodę, na większą plantację taniej wyjdzie kwas ortofosforowy.
Rol0213
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2016, o 19:27

Post »

Witam ;)

Na wiosnę planuje posadzić parę sadzonek borówki amerykańskiej, i mam pytanie. Czy mógł bym je kupić teraz w doniczkach i posadzić na wiosnę. Czy nie stało by się nic z sadzonkami ? Pewnie było pytanie w tym wątku, i z góry przepraszam jeśli powtarzam temat.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Można jak najbardziej teraz kupić jak masz jakieś chłodniejsze miejsce do ich przechowywania.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Jeśli rośliny u producenta były na zewnątrz, to doniczki zadołuj u siebie w ziemi, nie chowaj pod dach.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Rol0213 pisze:Witam ;)

Na wiosnę planuje posadzić parę sadzonek borówki amerykańskiej, i mam pytanie. Czy mógł bym je kupić teraz w doniczkach i posadzić na wiosnę. Czy nie stało by się nic z sadzonkami ? Pewnie było pytanie w tym wątku, i z góry przepraszam jeśli powtarzam temat.
A gdzie teraz kupisz? Sezon martwy,w porządnych sklepach i szkółkach pozabezpieczane.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Z tego co czytałem zakupy borówek dopiero od marca jak większości roślin. Na razie nie ma co sadzić bo rożnie może być z pogodą. Niby zimy nie widać ale..... lepiej dmuchać na zimne:)

Wodę tez trzeba zakwaszać do podlewania borówek??? Nie wystarczy zakwaszanie gruntu??? Pytam bo nie wiem :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Jeżeli zrobisz odpowiednie podłoże to nie będziesz musiał zakwaszać wody, ale jeżeli woda będzie miała za wysoki poziom pH z czasem i tak pH gleby wzrośnie. Ja wodę zakwaszam tylko interwencyjnie jeżeli zauważę wzrost pH gleby.
Awatar użytkownika
iliaen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2016, o 19:52

Post »

Rafalr93 pisze:Na plantacje na eksport co lepsze Bluecrop czy Chandler , co lepsze ?
Pierwszy post na forum i trochę głupio mi się wymądrzać, ale na eksport lepszy jest Bluecrop ze względu na to, iż najlepiej znosi transport, większość eksporterów prosi konkretnie o tą odmianę.
Chandler faktycznie ma większe owoce i jest bardziej okazały, ale to bardziej na Polskę.
Zrób dzisiaj coś, czego innym się nie chce. Jutro będziesz miał coś, czego wszyscy pragną.
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

A u mnie chyba bluecorp ma już pąki zielone. ;:303 tylko boję się że za wcześnie ;:110
Ostatnio zmieniony 8 lut 2016, o 23:34 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosze o zdania z wielkich liter.
:)
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Ja również słyszałam, że bluecrop jest odmianą, która doskonale nadaje się do uprawy towarowej.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Witam. Mam takie oto pytanie, przy okazji zakupu drzewek owocowych zakupiłem w zestawie promocyjnym dwa krzaki borówki am. Są to odmiany Duke i Bluecrop, krzewy mają po ok. 25-30 cm, pytanie, po ilu latach mogę się spodziewać jakiegoś znaczącego plonu? Sadzonki reklamowane jako szybko rosnące, posadzone zgodnie z zasadami, pod każdą sadzonkę dałem po 1 worku torfu kwaśnego, stanowisko słoneczne.
Pozdrawiam Józef
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

To zależy od warunków i zabiegów agrotechnicznych. Dlaczego od warunków? Ano dlatego, że przy korzystnych warunkach (przewiewność gleby, ilość wody, zasobność gleby, ilość światła) wzrost jest optymalny, a zawiązywanie pąków kwiatowych obfite. A dlaczego od zabiegów agrotechnicznych? Dlatego, że by uzyskać duży krzew z mocnymi pędami trzeba usuwać wszystkie pędy chore, wątłe, dbać o wilgoć i pH gleby, a także w przypadku młodych krzewów - uniemożliwiać owocowanie. W ten sposób krzew będzie całe zasoby kierował we wzrost, a nie owocowanie. Urośnie więc większy w krótszym czasie. Pozwolenie na owocowanie w czasie wzrostu młodych krzewów skutkuje mniejszą ilością silnych pędów i zagęszczeniem krzewu przez pędy owocujące z krótkimi wątłymi przyrostami. Najlepiej wyprowadzić chociaż ze 4 długie, silne pędy szkieletowe. To one będą podstawą przyszłego obfitego owocowania.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”