Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Post »

franus pisze:ja swoje odmładzam co sezon. Na jesień ale przed przymrozkami pobieram gałązki i wkładam do słoja z wodą i jedną dorosłą daturę. Przechowuję w kotłowni i co roku mam młode i ładne.
Ja robię podobnie, tyle, że te małe odrosty wkładam od razu do doniczki (małej), bez problemu się ukorzeniają. Zimuję je w domu . Tą starą na wszelki wypadek trzymam w piwnicy.
Te gałązki stoją całą zimę w wodzie w kotłowni? Nie gniją? Może tak spróbuje ;)
Awatar użytkownika
franus
50p
50p
Od: 16 wrz 2011, o 13:48

Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...

Post »

Gałązki stoją od póżnej jesieni w słoju z wodą do której wkładam kawałek węgla drzewnego i nie gniją, ważne żeby były pobrane przed przymrozkiem. Kiedyś też ukorzeniałam w doniczkach ale zimą braknie parapetów a w ten sposób nie zajmują miejsca na parapecie.
Pozdrawiam Longina.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p
Od: 10 paź 2017, o 12:56

Post »

Domniemania, przypuszczenia, domysły...wrzucę parę konkretów sprawdzonych przez ładnych parę lat praktyki:
franus, nie ma czegoś takiego jak stara datura i dlatego nie kwitnie, są tylko zaniedbania małe czy też większe popełniane przy zimowaniu. Pierwszy grzech główny to przesuszenie - datura jest b. czuła na przesuszenie, (u mnie zimuje mając na podstawku zawsze wodę) ona musi wolno, bo wolno ale wegetować, wtedy po wyniesieniu z zimowiska ma aktywne korzenie i rusza 'z kopyta'.
Przy przesadzaniu do gruntu, czy to z donicy, czy z balota obcinam 1/3 korzeni z bryły korzeniowej, pobudza to do wzrostu nowych tych cienkich czerpalnych. Drugi powód zachwiania wzrostu to przenawożenie - raz na 1.5 tygodnia w zupełności wystarcza zasilać przy podlewaniu i dużo słońca. Powinno to gwarantować prawidłowy wzrost i kwitnienie.

martatomek ta z tymi kiepskimi i poskręcanymi liśćmi do odstrzału, 80% że zawirusowana szarą pleśnią -nie warto ją ratować, bo przy okazji zakazi inne.

Swoje systematycznie też odmładzam przez wysiew swoich nasion tylko czerwona sprawia problemy, bo jest taka bardziej 'wydelikacona' i dopiero zacznie pierwsze kwitnienie za parę dni. Żółta, biała i różowa zaczynają drugi wysyp kwiatów:

Obrazek

Obrazek

W razie wątpliwości pytać, lepiej wcześniej niż za późno... :D
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

andpia a czym zasilasz?
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Na początku Azofoska , potem Polifoska i Siarczan potasu na zmianę. To samo dostają moje winorośle (bez azofoski) i potas b. dobrze im służy, przy okazji dostają fosfor, co jak wiadomo pomaga w wybarwieniu kwiatów. Moje dwuletnie z nasion już kwitną, więc zaspokajam chyba ich potrzeby, co jeszcze pewnik są w dobrej kondycji i nie chorują. :D
Co do zasilania każdy ma swoje preferencje i inne nawozy mogą się też sprawdzać zwłaszcza te naturalne, ale ja nie mam dostępu do obornika przekompostowanego, czy gnojowicy, a wszelkiej maści Biohumusy są za słabe... ;:333
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Nareszcie
Obrazek
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

U mnie kwitnie drugi rzut.
Pewnie będzie jeszcze trzeci i czwarty, a może piąty.

Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Niestety balkon nie jest dobrym miejscem dla brugmansji - szczególnie jak jest osłonięty, a jak jeszcze ma daszek to już w ogóle. Przędziorki kochają takie zaciszne, suche miejsca - wiem, bo walczyłem wielokrotnie z nimi :D Natomiast pod gołym niebem, narażone na deszcz i wiatr rośliny rzadko łapią przędziorka :wink:
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Powiedzcie mi czemu datury zrzucają pąki kwiatowe? Często są to duże około 10centymetrowe pąki.
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Janek, jeśli to ta z którą miałeś problemy z ukorzenieniem, to gratuluję wróciła do normy.

asiula, jeśli u was są takie 'sakramenckie' upały jak u nas na Dolnym Śląsku, (a raczej są wszędzie), to jedną z przyczyn opadania pąków może być okresowe przesuszenie - trudno przy takim upale dopilnować podlewania.
Ja moje muszę podlewać teraz 3 razy dziennie, rano i wieczorem załatwiam sprawę sam, ale w południe podlewa 'umyślny'. :D
Słońce tak, upały niekoniecznie pomagają w wegetacji 'Datur' psując spektakularny efekt kwitnienia, skracając go ewidentnie.
Moje białe te w ziemi, szaleją - multum kwiatów i pąków:

Obrazek

Różowe trochę mniej, ale w donicach, stąd też ograniczenia i w wzroście i kwitnieniu:

Obrazek

Żółta w donicy 4 rok, pewnie ostatni (na jesień do likwidacji - brak miejsca), ale rosną młode tegoroczne następczynie, za parę dni pierwsze kwiaty:

Obrazek

No i na koniec jednoroczne z siewu radzą sobie znakomicie i jeszcze długo będą kwitły :)

Obrazek

Z Daturami to trochę taki , 'run mage dron' - bieg z przeszkodami, jak zaliczysz potknięcie na początku, generuje to następne błędy i sezon niezadowalający... ;:108 , delikatnie rzecz ujmując... ;:306
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety, przez panujące upały, okres kwitnienia brugmansji drastycznie się skrócił. :( Codziennie niestety obrywam około 20 kwiatów. Podlewam 2 x dziennie (kilkanaście litrów). Gdyby temperatury były "normalne", dłużej kwiaty utrzymywałyby się na roślinie. Na przędziorki najlepsze jest codzienne polewanie liści (od spodu) silnym strumieniem wody. Brugmansje uwielbiają zraszanie.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

andpia z ta moją nie miałem problemu z ukozrenieniem ,w zeszłym roku słabiej kwitła w tym szaleje.
Aby żółta mi nie wiem co jej jest ,gdy była co roku w donicy było ok ,gdy ją w tym roku wsadziłem do gruntu,gałązki obumierają,ma zaledwie 2-3 kwiatki,jest prawie bez listków,miała małe odrosty to na połowie krzaka wisiały jak guma i usychały ,na drugiej połowie ok ,nie wiem oco chodzi z nią.

Zdjęcie nieaktywne/mod.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
andpia
200p
200p

Post »

Janek, utnij ją mniej więcej na tej wskazanej wysokości i jeśli wypuści do zimowana cokolwiek, będzie znaczyło, że może się jeszcze odrodzić, jeśli nie, na pewno ruszy ta cieńsza odnoga i się wszystko powinno unormować:

Obrazek

Nie wygląda żeby chorowała, jedynie moje podejrzenie dotyczy systemu korzeniowego, czy tam się coś nie zagnieździło? :)
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Wypryskałem ją środkiem na różne choroby ,wcześniej uratowałem nim daturę variegata, może i tu sie uda.

---10 sie 2018, o 20:00---

Wczoraj skusiło mnie przesadzenie mojej nie rosnącej datury, jak wcześniej pisałem, do wsadzenia jej ponownie do donicy bo w niej rosła i kwitła pięknie.
Gdy wykopywałem ją okazało się że bryła korzeniowa wyglądała jak bym ją dopiero wyjął z donicy, nie ukorzeniła się w gruncie. Nie wiem dlaczego się nie zakorzeniła, inne po zimowaniu w donicach i wsadzone do gruntu pięknie rosną i kwitną. Wsadziłem ją z powrotem do donicy, wody miała dostatek kilka razy dziennie.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwa kolory na jednym krzaku ;:202
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”