Lunarii pisze:Jedno z Was pisze, że wycinanie na wiosnę jest kluczowe, a drugie żeby tylko wygrabić. Rozumiem, że obie metody mają szanse się sprawdzić?:) Może ktoś jeszcze zajmie głos...
Pisząc wygrabić miałam na myśli suche zbędne i dobrze użyc plastikowe grabie sa elastyczne i nie uszkadzają młodych pędów.
Ten sposób jest dobry ale wczesną wiosną gdy "zielona czupryna " truskawek jest niewielka.Najlepsza metoda.... obserwować bo każdy rok inny.
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miałam podobne wrażenie , ale nie chciałam się czepiać . Ja co prawda
też mam odmianę co daje ogromne krzaczory np.Vibrant , ale owoce
jeszcze większe . To znaczy krzaki nie są strasznie gęste ale wyższe
od innych odmian .
juda pisze:Eugenio dobrze obserwuj rozpoznasz czy od środka będą puszczać zdrowe listki czy będą obumierać i takie zlikwiduj i zrób jak radzi Faworyt. Truskawki są bardzo wymagające ja juz uprawiam ponad 30 lat , na początku rosły bez chemii a teraz to już szkoda słów
W tym roku to i kwieciak maliniak podcinał pąki truskawek i musiałam popryskać bo późnych bym nie miała i tak póżno zauważyłam .... troszkę pąków uszkodził .
Staram się niesamowicie i truskawki tak wyglądają .
Pędraki robia takie spustoszenie...
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
wolq
Jestem amatorem ale w 2017 roku również miałem krzaki z dużą ilością liści i owoce się dusiły.
Dostałem kilka wskazówek, m.in tutaj by po prostu część liści wycinać by zamiast w liście krzak szedł w owoce. I tak będę w tym roku robić.
Zostawię ładniejsze liście a reszta pójdzie pod nóż
krs27 pisze:Czym najlepiej nawozic wiosna ??? Co jest naprawde dobre na wiosne i jesien?? Będę podsypywal bezposrednio pod każdy krzaczek bo agrotkanina.
A co to za gleba? Piaszczysta? Jaka tam klasa, i pH?
Pomóżcie proszę..
Jaka agrowłóknina biała będzie najlepsza na wiosenne przymrozki do okrycia truskawek - o jakiej gramaturze?
Żeby też może wytrzymała kilka lat. Na rynku jest ich trochę, nie wiem, która by się sprawdziła najlepiej.
ja Ci polecam największą gramaturę CI 50 gr kolor biały - nie wiem jak jest z mniejszymi gramaturami ale mogą z czasem się targać z powodu wpływu niekorzystnych warunków atmosferycznych i słońca. i Na pewno tak nie chronią.
Swoją mam kilka lat i wciąż wygląda jak nowa, mimo że eksploatowana nie tylko do truskawek.
Co do firmy - ja polecam, jeśli gdzieś masz ogrodniczy lub inne takie miejsce, pójść i dotknąć jej i wzrokiem ocenić jakość. w INTERNECIE zawsze loteria - ja tak naciąłem się na czarną - bo cena wychodziła trochę niższa a tak naprawdę nie opłacało, lepiej kilka złotych dopłacić i mieć dobry towar na lata. Chyba że masz sprawdzoną konkretną firmę.
Pamiętaj by wciągu dnia ściągnąć gdy słońce mocniej przygrzeje.
Przy nawożeniu Agro-włókniny uważaj na siarkowe nawozy bo niszczą matę.
Pamiętaj by przed kwitnieniem usunąć stare liście i resztę rozłogów - ja raz tak nie zrobiłem na na macie i miałem gówno a nie owoce.
Dzięki piotrekkk, a jak ze światłem ta 50-ka?
po głowie chodziła mi 20-23g/m2, będzie zła? porwie się? Potrzebna tylko na wiosnę. Na pewno trzeba wziąć w rękę, ale najpierw teoretycznie.