Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
Tak, wiem, ale ja oczekuję na inną odpowiedź dotyczącą lampy. 

- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rosiczka - problemy różne
Przejrzyj wątek, do którego przeniosłem Twój post, a znajdziesz odpowiedź.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję. Ale czy ona wygląda dobrze? Mi to jakoś martwo wygląda...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 mar 2021, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muchołówka - słaby rozrost
Witam,
Jakoś 2-3 lata temu zakupiłem muchołówki w doniczkach. W zeszłym roku planowałem je przesadzić do normalnych doniczek z ziemią torfową ze względu, że obecne doniczki wydawały się już za małe a ziemia w nich zawarta zbyt wysuszona, ale postanowiłem je przytrzymać jeszcze rok. W tym roku wiadomo, jak zimowały, 3/4 łodyg i liści obumarła. To co zrobiło się czarne odciąłem. Na chwilę obecną wygląda to tak jak na zdjęciu. W pierwszej doniczce małe łodyżki są, ale nie chcą zbytnio rosnąć. W drugiej tak naprawdę już nic nie ma i chyba nic nie wyrośnie. Czy jest szansa, że jeśli przesadzę te małe z pierwszej doniczki do ziemi kwaśnej torfowej to odrosną? Stoją na parapecie od południa, podlewam wodą przegotowaną-odstałą.
https://ibb.co/jHXsMfk
https://ibb.co/ZL87wvd
Jakoś 2-3 lata temu zakupiłem muchołówki w doniczkach. W zeszłym roku planowałem je przesadzić do normalnych doniczek z ziemią torfową ze względu, że obecne doniczki wydawały się już za małe a ziemia w nich zawarta zbyt wysuszona, ale postanowiłem je przytrzymać jeszcze rok. W tym roku wiadomo, jak zimowały, 3/4 łodyg i liści obumarła. To co zrobiło się czarne odciąłem. Na chwilę obecną wygląda to tak jak na zdjęciu. W pierwszej doniczce małe łodyżki są, ale nie chcą zbytnio rosnąć. W drugiej tak naprawdę już nic nie ma i chyba nic nie wyrośnie. Czy jest szansa, że jeśli przesadzę te małe z pierwszej doniczki do ziemi kwaśnej torfowej to odrosną? Stoją na parapecie od południa, podlewam wodą przegotowaną-odstałą.
https://ibb.co/jHXsMfk
https://ibb.co/ZL87wvd
- Maciek13
Drogi Patryku. Uważam, że swoje muchołówki powinieneś przesadzić jak najszybciej do kwaśnego torfu zmieszanego najlepiej z jakimś rozluźniaczem (drobny żwirek, perlit, etc.) Podstawowy błąd to podlewanie wodą wodociągową. To podstawowy błąd, który również kiedyś popełniałem. Zamień wodę na destylowaną/demineralizowaną, to nie ma znaczenia.
Muchołówka Amerykańska - Wykrzywione kwiaty
Dzień dobry, od ponad miesiąca posiadam muchołówkę amerykańską. Od około 2 tygodni część jej pułapek zaczęła się mocno wykrzywiać w przeciwnym kierunku do ich zamykania. Chciałem spytać czy jest to naturalne u tego gatunku, czy też źle ją hoduję.
Dodam, że podlewam ją raz na 3 dni, a temperatura pokoju waha się od 17-25 stopni C.
Jest też kilka czarnych wyschniętych gałązek, ale też i kilka nowych, które cały czas rosną.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Dodam, że podlewam ją raz na 3 dni, a temperatura pokoju waha się od 17-25 stopni C.
Jest też kilka czarnych wyschniętych gałązek, ale też i kilka nowych, które cały czas rosną.
Z góry dziękuję za odpowiedź
- Maciek13
Witaj 
Po prostu te pułapki zakończyły już swoją żywotność i stały się zwykłymi liśćmi asymilacyjnymi. To typowe dla tej pory roku zwłaszcza, że jej nie zimujesz. Pamiętaj, aby miała możliwie jak najwięcej słońca, czyli okno południowe i pilnuj wilgotności podłoża, żeby nie przesychało. Oby do wiosny

Po prostu te pułapki zakończyły już swoją żywotność i stały się zwykłymi liśćmi asymilacyjnymi. To typowe dla tej pory roku zwłaszcza, że jej nie zimujesz. Pamiętaj, aby miała możliwie jak najwięcej słońca, czyli okno południowe i pilnuj wilgotności podłoża, żeby nie przesychało. Oby do wiosny