Nie ma jak u Seby
Re: Nie ma jak u Seby
Seba ja też odradzam winobluszcz- mój potrafi przebić się pod agrowlokniną i wystawić nosa 5 metrów od płotu, na którym rośnie. Zagłusza wszystko na rabatach walczę z nim od roku. Rdest auberta już lepszy bo rośnie jak szalony, ale w górę, nie puszcza rozłóg jak winobluszcz.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładny kawałek nowej rabaty.
Też odradzam winobluszcza, jak się zadomowi to trudno się go pozbyć a zabiera całe połacie ogrodu i wyrasta daleko od miejsca gdzie był sadzony, nie mówiąc już o nasionach roznoszonych przez ptaki.
Tak Duże tuje trudno będzie przesadzić i nie wiadomo czy się potem przyjmą, może wkomponuj je jakoś w ta rabatę.
Też odradzam winobluszcza, jak się zadomowi to trudno się go pozbyć a zabiera całe połacie ogrodu i wyrasta daleko od miejsca gdzie był sadzony, nie mówiąc już o nasionach roznoszonych przez ptaki.
Tak Duże tuje trudno będzie przesadzić i nie wiadomo czy się potem przyjmą, może wkomponuj je jakoś w ta rabatę.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Seba!
Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie odwiedzałam Twojego ogrodu.
A tu takie zmiany się szykują...
Znudziły Ci się jednoroczne - powiadasz - a przecież ta rabata z przewagą żeniszków jest prześliczna!
Skoro jednak masz nowe pomysły i nawet zacząłeś je realizować, to trzymam kciuki za powodzenie w uzyskaniu zaplanowanego efektu, a zapowiada się ciekawie.
Bardzo lubię takie ludowe rzeźby kapliczek. Gdziekolwiek jestem, od zawsze zwracam uwagę na te dzieła sztuki ludowej. Wszak są one ważnym składnikiem naszej tradycji, kultury i historii.
Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie odwiedzałam Twojego ogrodu.
A tu takie zmiany się szykują...
Znudziły Ci się jednoroczne - powiadasz - a przecież ta rabata z przewagą żeniszków jest prześliczna!
Skoro jednak masz nowe pomysły i nawet zacząłeś je realizować, to trzymam kciuki za powodzenie w uzyskaniu zaplanowanego efektu, a zapowiada się ciekawie.
Bardzo lubię takie ludowe rzeźby kapliczek. Gdziekolwiek jestem, od zawsze zwracam uwagę na te dzieła sztuki ludowej. Wszak są one ważnym składnikiem naszej tradycji, kultury i historii.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Seba rabata spora w przyszłym roku będą efekty. Jak Ci sie może czerwona róża niepodobać
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- maniolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Seba dajesz czadu widzę, a energia do pracy cały czas na wysokim poziomie rabata będzie super ja w tym roku już wypoczywam, dokończę tylko to co już zamówione i basta, żadnych nowych zakupów hehe
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Poszalałeś z nową rabatą Będzie bardzo ładnie
A może na ogrodzenie jako pnącze puść jakiś ładny wiciokrzew?
A może na ogrodzenie jako pnącze puść jakiś ładny wiciokrzew?
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Seba . Na początku pochwalę bardzo piękną kapliczkę . Nowa rabata powstała w tempie ekspresowym . A te iglaki to nie są chyba tuje tylko jałowce . Sąsiadka przesadzała takiej wielkości krzaki i jakoś się przyjmowały tylko musisz to zrobić wiosną najlepiej . Petunie są ładne ale do pewnego momentu . Czerwone róża są bee, masz rację i rozumiem Cię . Z tym winobluszczem przy murze osobiście bym nie ryzykowała . Żeniszki masz prześliczne , ten kolor bardzo mi się podoba . Widzę, że nie brak Ci zapału i pomysłów tak więc na efekty nie będziemy długo czekać. Pozdrawiam .
PS. Już niedługo wrzesień, masz trochę miejsca na kolejne roślinki ???
PS. Już niedługo wrzesień, masz trochę miejsca na kolejne roślinki ???
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze jest mieć znajomego rzeźbiarza
Kapliczka jest śliczna
Kapliczka jest śliczna
Sebastian dzieciaczki super uśmiechnięte. Widać, że na bosaka fajnie spędzają wakacje, pod opieką wujka
Na nowej rabacie w przyszłym roku będą efekty! Energia Cię rozpiera
Dobrze, że pogoda się poprawiła, jest chłodniej i popadał deszcz, więc można pogrzebać w ziemi
Na nowej rabacie w przyszłym roku będą efekty! Energia Cię rozpiera
Dobrze, że pogoda się poprawiła, jest chłodniej i popadał deszcz, więc można pogrzebać w ziemi
Pozdrawiam - Kasia
Dom w Lukrecji z ogrodem
Dom w Lukrecji z ogrodem
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Seba podopieczni wyjątkowo pogodni, słodkie dzieciaki. Zastanów się dobrze zanim posadzisz winobluszcz lub rdest auberta. Żadna szlachetna roślina nie wytrzyma konkurencji z ich korzeniami. Pozbyć się tego dziadostwa nie sposób. Jeśli ta rabata ma być taka wąska, to wolałabym pomalować płot i masz ładne tło dla roślin. Szacunek za goszczenie pielgrzymów. Miłego świętowania.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Tak więc zaczynamy !
Troszkę zdjęć - nadal są aktualne . Część zostawię na okres zimowy by móc cieszyć się kolorowymi kwiatami w szare, zimowe dni
Teraz za oknem kropi deszczyk - nawet nie wiecie jak się cieszę Może to już koniec ponad trzy miesięcznej suszy ?
Mam taką nadzieję, choć prognozy na jesień rozwiewają moje oczekiwania.
Troszkę zdjęć - nadal są aktualne . Część zostawię na okres zimowy by móc cieszyć się kolorowymi kwiatami w szare, zimowe dni
Teraz za oknem kropi deszczyk - nawet nie wiecie jak się cieszę Może to już koniec ponad trzy miesięcznej suszy ?
Mam taką nadzieję, choć prognozy na jesień rozwiewają moje oczekiwania.
Seba, fajne zdjęcia Ci wyszły Kosmosy jak modelki się ustawiły
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Asiu - w donicy figa owocuje na pewno, w gruncie nie koniecznie.
Dobry wybór .
Nie, nie , iglaki stanowczo odpadają. Rabaty w żaden sposób nie mogę poszerzać, jedynie będzie przedłużona.
Zyskam dodatkową powierzchnię poprzez wykopanie lub ścięcie świerków.
Chciałbym też posadzić trochę truskawek ananasowych tuż obok borówek .
I może powiększyć owocowy zakątek
Karol figa zawsze przemarza, w Polsce jest dla niej za zimno
No chyba, że nad morzem lub na zachodzie lepiej udaje się jej uprawa.
U mnie raczej na owoce nie ma co liczyć, mrozy zniszczą wszystkie pędy .
I ta kapliczka będzie w miejscu dość skrytym, nie na widoku .
Jakieś pnącza obok niej posadzę, ciekawe byliny - może hosty.
Szczerze powiedziawszy - nie lubię roślin o takim wyglądzie liści . Mam na myśli białe plamy
A może jakiś inny bluszcz polecisz ? Podobno ten najzwyklejszy przemarza częściowo zimą.
Nawadnianie zrobię na tej rabacie najszybciej jak się da.
Też jestem ciekawy efektu w przyszłym roku
Łukasz spróbuj bo warto To od razu polecę Ci odmianę - Złoto Wolicy
Kapliczka była wcześniej w ogrodzie, potem na zimę schowaliśmy ją do garażu i tak sobie czeka ...
Ekaterina ok, zrobię fotkę ananasom . Rosną kiepsko , nie oczekują że wydadzą nagle owoc. Potrzebują nowego podłoża, lepszego nawożenia .
Nie wiem co to za winorośl, rośnie u nas szmat czasu. Może nie jest wybitnie pyszna, ale bardzo, bardzo plenna
Te floksy - to pamiątka po mojej babci
Dobry wybór .
Nie, nie , iglaki stanowczo odpadają. Rabaty w żaden sposób nie mogę poszerzać, jedynie będzie przedłużona.
Zyskam dodatkową powierzchnię poprzez wykopanie lub ścięcie świerków.
Chciałbym też posadzić trochę truskawek ananasowych tuż obok borówek .
I może powiększyć owocowy zakątek
Karol figa zawsze przemarza, w Polsce jest dla niej za zimno
No chyba, że nad morzem lub na zachodzie lepiej udaje się jej uprawa.
U mnie raczej na owoce nie ma co liczyć, mrozy zniszczą wszystkie pędy .
I ta kapliczka będzie w miejscu dość skrytym, nie na widoku .
Jakieś pnącza obok niej posadzę, ciekawe byliny - może hosty.
Szczerze powiedziawszy - nie lubię roślin o takim wyglądzie liści . Mam na myśli białe plamy
A może jakiś inny bluszcz polecisz ? Podobno ten najzwyklejszy przemarza częściowo zimą.
Nawadnianie zrobię na tej rabacie najszybciej jak się da.
Też jestem ciekawy efektu w przyszłym roku
Łukasz spróbuj bo warto To od razu polecę Ci odmianę - Złoto Wolicy
Kapliczka była wcześniej w ogrodzie, potem na zimę schowaliśmy ją do garażu i tak sobie czeka ...
Ekaterina ok, zrobię fotkę ananasom . Rosną kiepsko , nie oczekują że wydadzą nagle owoc. Potrzebują nowego podłoża, lepszego nawożenia .
Nie wiem co to za winorośl, rośnie u nas szmat czasu. Może nie jest wybitnie pyszna, ale bardzo, bardzo plenna
Te floksy - to pamiątka po mojej babci