Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Monia, objawy ze zdjęć 4 i 5 wałkowane od kilku dobrych stron !!!!
Na fotkach widzę - nie wiem czy dobrze- pomidory przywiędnięte , maja bardzo sucho, zwiększ powierzchnie podlewania, nie tuz przy krzaczku ale o wiele szerzej. Pomidory korzenia się szeroko i płytko
Na fotkach widzę - nie wiem czy dobrze- pomidory przywiędnięte , maja bardzo sucho, zwiększ powierzchnie podlewania, nie tuz przy krzaczku ale o wiele szerzej. Pomidory korzenia się szeroko i płytko
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2019, o 20:03
Czyli niedobory cały czas... Kupiliśmy już z mężem Magiczną siłę z substrala. Zobaczymy co będzie, czy coś się poprawi. Tylko zastanawia mnie to że to jest gdzieś tam w środku rzadków i tylko kilka krzaków. A z resztą jest ok.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ja tam widzę niedobory magnezu, racz łaskawie przeglądnąć chociaż parę stron tego wątku.
Pozdrawiam! Gienia.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Jakie NPK na ta kupiona "Magiczna siła" ?Monia27 pisze:Kupiliśmy już z mężem Magiczną siłę z substrala. Zobaczymy co będzie, czy coś się poprawi.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hey, ja również używałem tego nawozu substrala, magiczna siła i również w moim przypadku był niedobór magnezu, czyli coś jest na rzeczy, że mamy obydwoje takie same problemy Tak jak pisali poprzednicy ostatnie dwie czy trzy strony są opisane krok po kroku co i jak, ja już dzisiaj wykonałem pierwszy oprysk, czekam na wyniki
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magiczna siła NPK+Mg 9:9:36+3 . Nie ma się co dziwić , że po takiej dawce potasu pobieranie magnezu jest utrudnione.
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 70489.html
https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 70489.html
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Janusz,
Widziałem też w sprzedaży nawóz "Magiczna siła"
Nawóz NPK (Mg - Ca) 11+05+19
Skład nawozu:
Azot (N) całkowity 11%, w tym:
- azot (N) azotanowy ? 11%
- pięciotlenek fosforu (P2O5) 5% rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie
- tlenek potasu (K2O) 19% rozpuszczalny w wodzie
- tlenek magnezu (MgO) 2,5%
- bor (B) ? 0,04%
- miedź (Cu) ? 0,030%
- żelazo (Fe) ? 0,25%
- mangan (Mn) ? 0,13%
- molibden (Mo) ? 0,020%
- cynk (Zn) ? 0,030%
Widziałem też w sprzedaży nawóz "Magiczna siła"
Nawóz NPK (Mg - Ca) 11+05+19
Skład nawozu:
Azot (N) całkowity 11%, w tym:
- azot (N) azotanowy ? 11%
- pięciotlenek fosforu (P2O5) 5% rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie
- tlenek potasu (K2O) 19% rozpuszczalny w wodzie
- tlenek magnezu (MgO) 2,5%
- bor (B) ? 0,04%
- miedź (Cu) ? 0,030%
- żelazo (Fe) ? 0,25%
- mangan (Mn) ? 0,13%
- molibden (Mo) ? 0,020%
- cynk (Zn) ? 0,030%
Pozdrawiam, Mirek
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co w takim razie sugerujecie, żeby zrobić, aby pomidory dobrze rosły, jaki nawóz, jeżeli wegetacja jest już w pełni? Nie ukrywam, że człowiek przy dużej działce, pracy, małym dziecku i codziennych obowiązkach nie ma zbyt wiele czasu i chce zachować jakiś kompromis, żeby mieć swoje warzywa i owoce (nie pryskane czy w przypadku drzewek mało pryskane ).
-
Mirku "Magiczna Siła" to nazwa linii nawozów dedykowanych do różnych roślin więc różnią się składem . Żeby było ciekawiej to są dwie MS do pomidorów i obie opisane jako "interwencyjne". Druga zawiera NPK 09+09+27 z mieszaniną mikroelementów. Jak by nie patrzył, osoby stosujące MS mają problemy z niedoborami magnezu i wg. mnie wynika to z dużej zawartości potasu w tych nawozach. Duże ilości potasu stosuje się w fazie dojrzewania owoców na poprawę wybarwienia i smaku. W fazie wzrostu owoców raczej nawozy o mniejszej ilości K.
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Moje pomidory w gruncie już z dużymi owocami, ale dzisiaj rankiem zauważyłam że kilka krzaczków ma rozwijane liście na zewnątrz...czy to brak wody czy inny problem ?
-
Możesz to narysować, bo jakoś tego nie widzęrozwijane liście na zewnątrz