Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Zdjęcie pokazuje, że powinieneś się zainteresować tym, jak na przyszłość uniknąć szklistości miąższu, bo zmiany chorobowe widać jak na dłoni.
Farmer1111
50p
50p
Od: 1 gru 2020, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pogode nie ma wpływu
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Farmer, masz może zdjęcie całego jabłka ? chodzi głownie , o kolor
Farmer1111
50p
50p
Od: 1 gru 2020, o 10:54

Post »

Obrazek
To jest z 26 lipca
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

U znajomej rośnie aronia na działce ROD. Miałem kilka zrazów gruszy, więc podrzuciłem pomysł, żeby zaszczepić kilka odmian w koronie. Na 9 szczepień przyjęło się 6. Jednak szczepienie było bardzo poźno - pod koniec kwietnia, więc zrazy były w gorszej kondycji. Na każdym ze szczepień są kilkucentrymetrowe przyrosty.

W Rosji popularne jest szczepienie w koronie aronii w celu szybszego testowania odmian grusz. Podobno grusza tak zaszczepiona wchodzi w owocowanie w 2 roku po szczepieniu.

Obrazek

Sam chciałem kupić aronię na jarzębinie właśnie w tym celu. Jednak aronia ma raczej niewielką przydatność deserową.

Myślałem o Aronia mitschurinii 'Czarnopłodnaja', która jest krzyżówką aronia melanocarpa z którąś słodką jarzębiną sorbus. Ma nieco inny smak, ale pewnie do słodkiego mu brakuje.

Przy okazji, aronie u nas sprzedawane to oficjalnie aronia melanocarpa, a tak naprawdę to mają 75% jej genów, reszta pochodzi od jarzębiny (podobno).

Tak wygląda dzika melanocarpa: https://lewis-clark.org/sciences/plants ... okecherry/
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Nie wiedziałam że grusze można szczepić na aronii :shock:
To ja wszystkie swoje aronie pozaszczepiam gruszami. ;:oj
A letnia okulizacja też się uda?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

garrs pisze: 6 sie 2024, o 13:21 (...)
Przy okazji, aronie u nas sprzedawane to oficjalnie aronia melanocarpa, a tak naprawdę to mają 75% jej genów, reszta pochodzi od jarzębiny (podobno).

Tak wygląda dzika melanocarpa: https://lewis-clark.org/sciences/plants ... okecherry/
No chyba jednak nie. :!:
:arrow: Link prowadzi do Czeremchy amerykańskiej Prunus virginiana, var melanocarpa
Czeremcha, to rodzaj Prunus, czyli to samo, co śliwa, wiśnia, czy czereśnia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Czeremcha_amerykańska

Aronia, to rodzaj Aronia.
:arrow: Aronia czarnoowocowa Aronia melanocarpa https://pl.wikipedia.org/wiki/Aronia_czarna

Określenie "melanocarpa" znaczy w luźnym tłumaczeniu po łacinie tyle, co "czarnoowocowy".

Kasiu
Grusza to rodzaj Pyrus, więc zrastanie się z innym rodzajem (Aronia) jest trudne, choć nie niemożliwe w obrębie jednej rodziny Różowatych. Eksperymentuj, a co Ci szkodzi :)
Dość często szczepi się np. aronię na jarzębinie (rodzaj Sorbus), czy na głogu lub irdze. Jest duża szansa na przyjęcie się.

Pozdrawiam serdecznie :)
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Aronia jako podkładka słabo się nadaje ze względu na odrosty, lepiej już gruszę na głogu lub pigwie zaszczepić.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Grusza na pigwie, to standard. Żaden eksperyment :wink:
U mnie przyjęły się, ale owoców brak przez rdzę jałowcowy-gruszową.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja mam zaszczepione grusze na jarzębinie piennej. Xenia rosnie bardzo dobrze i pięknie owocuje. Na sąsiedniej gałęzi mam faworytkę, rośnie bardzo słabo ale też wiąże owoce. Grusze azjatyckie prawie nie przyrastają za to owoców wiążą więcej niż liści. Kilka zrazów faworytki zaszczepiłem na gruszy Chojuro, po roku dała pędy 150cm ale nie zakwitła.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

leszkat76 pisze: 6 sie 2024, o 14:38 Nie wiedziałam że grusze można szczepić na aronii :shock:
To ja wszystkie swoje aronie pozaszczepiam gruszami. ;:oj
A letnia okulizacja też się uda?
Próbuj, mi na głogu udało się zaokulizować gruszę w zeszłym roku i nawet lepiej sobie radzi niż grusze zaszczepione na głogu przez stosowanie.
Zdjęcia od wiosny tego roku do teraz (drzewko byłoby pewnie trochę wyższe gdyby grad nie złamał czubka w czerwcu):
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

kuneg pisze: 6 sie 2024, o 16:27
garrs pisze: 6 sie 2024, o 13:21 (...)

No chyba jednak nie. :!:
:arrow: Link prowadzi do Czeremchy amerykańskiej Prunus virginiana, var melanocarpa
Czeremcha, to rodzaj Prunus, czyli to samo, co śliwa, wiśnia, czy czereśnia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Czeremcha_amerykańska

Aronia, to rodzaj Aronia.
:arrow: Aronia czarnoowocowa Aronia melanocarpa https://pl.wikipedia.org/wiki/Aronia_czarna

Określenie "melanocarpa" znaczy w luźnym tłumaczeniu po łacinie tyle, co "czarnoowocowy".
Wybacz, zły link wstawiłem.
Jednak daleko nie trzeba szukać:
https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%97_Sorbaronia_fallax
× Sorbaronia fallax, synonyms including × Sorbaronia mitschurinii and Aronia × mitschurinii, is an artificial hybrid between Aronia melanocarpa and Sorbus aucuparia.[1][2] Before genetic testing, it was thought to be a hybrid among cultivars of Aronia melanocarpa, common ones including 'Viking' and 'Nero'.[3][4] It has been suggested that × Sorbaronia fallax is the product of Russian pomologist Ivan Vladimirovich Michurin's early 20th-century experiments in wide hybridizations.[4]
Ja to rozumiem tak, że Aronia mitschurinii jest wynikiem krzyżowania Aronia melanocarpa z Sorbus aucuparia, a odmiany 'Viking' i 'Nero' były wcześniej błędnie uważane za czyste odmiany Aronia melanocarpa. Natomiast szkółki nadal sprzedają te odmiany jako A. melanocarpa.
kemyz
100p
100p
Od: 25 lis 2021, o 18:42

Post »

Hej,

Mam takie "lamerskie" pytanie:

Czy na drzewku kolumnowym (jabłoń) jako podkładce można wszczepić zraz/y innej odmiany (normalnej)??

Czy nie zdominuje całości drzewka? Czy drzewko kolumnowe nie stanie się normalnym , sporym drzewem?

Celem jest posiadanie dwóch odmiam na jednym pniu .
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Muszę zrobić szczepienie mostowe (tak to się chyba nazywa) na jednej z moich jabłonek. To młode drzewko, grubość przewodnika to maksymalnie 4cm. Jeden z konarów wyrasta po ostrym kątem do pnia i obawiam się, że w przyszłości wyłamie się pod własnym ciężarem. Chcę jedną z jednorocznych gałązek na tym konarze przygiąć do przewodnika tak, żeby się z nim zrosła i stanowiła wzmocnienie. Rozumiem, że muszę i przewodnik i gałązkę naciąć tak, żeby stykały się łykiem, związać, posmarować maścią, a potem całość unieruchomić, żeby wiatr ich nie przesuwał. Na przykład wbić paliki i przywiązać do nich pień i gałąź. Czy obciąć czubek tej gałązce, czy pozwolić jej rosnąć dopóki całość się porządnie nie zrośnie? O jakiej porze roku najlepiej robić coś takiego?
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05

Post »

Czy szczepienie w takim przypadku jest konieczne? Odpowiednie przycięcie/przygięcie powinno rozwiązać problem chyba że czegoś nie rozumiem. Szczepienie mostowe wykorzystuje się gdy na przykład przewodnik został by obkorowany przez sarnę i nie było by połączenia cambium do góry korony. Najlepszy okres to tak jak w przypadku innych metod początek wiosny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”