Zieloni przyjaciele Kati
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tyle komplementów Bogdanie usłyszałam od Ciebie, że aż się zarumieniłam.Dziękuję za wszystkie miłe słowa. To naprawdę motywuje do działaniaKBM pisze:Pięknie dziękuję za odpowiedź Kati.
Nie myślałem o rozmnażaniu z nasion, może w inny sposób gdyby np. wyłaził z donicy.
Ale tak ładnie mi odpisałaś, że nawet ponownie obejrzałem sobie Twój wątek. Dobrze się czyta i zgromadziłaś miłe towarzystwo.
Pomyślałem,że sama zrobiłabyś tak jak mi radzisz, więc niech będzie to dla mnie inspiracją do działania. Wprawdzie mam mało doświadczenia, ale z taką pomocą na pewno się powiedzie. ;:228
A co zrobić z resztą pędu kwiatowego
Pozdrawiam serdecznie. ---KBM
Jeśli chodzi o Twojego cudnego Zamiokulkasa, to łodygę po kwiatku, możesz spokojnie odciąć tuż przy nasadzie. Nasionka zostawić do wiosny.
Jeśli korzenie przerosną ziemię a roślinka zacznie "wychodzić z doniczki, możesz ją przesadzić, ale nie wcześniej niż na wiosnę i w niewiele większą doniczkę niż miał do tej pory. Może mieć jakieś 2 cm większą średnicę. Wystające bulwy, jeśli się je podlewa, bardzo łatwo gniją. Ziemia przepuszczalna, kwaśna z drenażem na spoidzie doniczki z perlitu, lub żwirku . Nie wiem, czy się orientujesz, że Zamiokulkas należy do sukulentowatych do rodziny aracae, Lubi światło, ale nie lubi bezpośredniego słoneczka, które może go przypalić. Lubi też zraszanie :P
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976
Kasiu widzę ,że Twoja juka zaczęła nie źle wypuszczać Moja maruda stoi i nic na niej nie widać , jak do lata nic nie wypuści to ją .... oj może nie będę pisała bo usłyszy , choć dziś jej to powiedziałam
To dracena compacta
Jadzieńko, Twoja juczka na pewno weźmie się za siebie. Daj jej jeszcze trochę czasu i zraszaj pinek z którego ma wybić rozetki.
Tylko trochę Nie bylo Cię całe wieki Aguś. Dobrze że do nas wróciłaś jużno tak ...tylko trochę mnie nie było a tu takie nowości jak zwykle u ciebie kati wszystko rośnie jak na drożdzach
- kati-1976
Witajcie kochane.Troszkę mam zaległości w naszych doniczkowcach,bo rodziła mi się siostrzenica i miałam w związku z tym małe urwanie głowy. Już teraz wszystko wraca do formy i normy
Bardzo mi miło, widzieć Was w tak licznym gronie u siebie. Oczywiście dziękuję za miłe słowa i komentarze.
Kasiu, kordylina klapła zupełnie. Skróciłam ją o głowę i czekam, może co jeszcze z niej wyrośnie, chociaż marne szanse.
Lucynko gratuluje zakupu. Oby wyrósł Ci piękny i wielki Muszę koniecznie go zobaczyć...
Wiosna to piękna pora roku, wszystko spod ziemi wyłazi. Mnie wyszły wełnowce z ziemi na litopsa,chyba też wiosnę poczuły
A teraz obiecane fotki kaktusów i innych sukulentów od pana Nalaskowskiego
Po kolei:
Euphorbia horrida, Mamillaria ernesti,Echinocactus grusonii, Ferocactus latispinus, Euphorbia meloformis i Graptopetallum filiferum
Bardzo mi miło, widzieć Was w tak licznym gronie u siebie. Oczywiście dziękuję za miłe słowa i komentarze.
Kasiu, kordylina klapła zupełnie. Skróciłam ją o głowę i czekam, może co jeszcze z niej wyrośnie, chociaż marne szanse.
Lucynko gratuluje zakupu. Oby wyrósł Ci piękny i wielki Muszę koniecznie go zobaczyć...
Wiosna to piękna pora roku, wszystko spod ziemi wyłazi. Mnie wyszły wełnowce z ziemi na litopsa,chyba też wiosnę poczuły
A teraz obiecane fotki kaktusów i innych sukulentów od pana Nalaskowskiego
Po kolei:
Euphorbia horrida, Mamillaria ernesti,Echinocactus grusonii, Ferocactus latispinus, Euphorbia meloformis i Graptopetallum filiferum