Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

To ja się już trochę pogubiłem. Mają rosnąć jak chcą czy obrywać drobne listki i przyrosty z dołu? Mówię o młodych, tegorocznych sadzonkach. :?
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

jeśli przeanalizować Twoje pytanie to tkwi w nim również odpowiedź ;:108
Mają rosnąć jak chcą
nic nie robisz , rośnie jak chce , przeważnie ma później formę krzaczastą

jeśli będziesz obrywał dolne pędy , wówczas będzie rosła w górę .
liści nie powinno się obrywać , są potrzebnie roślinie , te dolne i tak z czasem zżółkną i same opadną.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

OK... Zrozumiałem... chyba...
:)

A tak wygląda zielsko...

Obrazek
;:3
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rawa,też tak właśnie się zastanawiałam,że może nie potrzebnie traci energie na boczne pędy.Bardzo mi się podoba to,że datura tak rośnie w oczach.jeśli chodzi o nasiona,to formuowicze uprzedzali,iż trzeba cierpliwości i łatwo nie będzie,no ale cóż są nasiona trzeba spróbować.Ja zasadziłam 5 żółtej i 5 czerwonej,także chociaż po jednej chciałabym doczekać.Trzymam zatem kciuki za nasze nasionka,i jak tylko coś się pokaże dam znać.Jeśli chodzi o ,,przepis'' to ja z nasionami dostałam instrukcje wysiewu w ktorej w zasadzie było napisane tyle co wiemy namoczyć ,zasadzić i czekać:)kupowałam na ebay.Pozostaje nam czekać.Ja mam dylemat gdzie trzymać swoje nasiona,w domu ciągle chodzi klimatyzacja więc jest chłodno na dworze zaś bardzo gorąco,natomiast w nocy lubi się temp.dość mocno obniżyć,biegam z nimi w dzień podwórko w cieniu a w nocy dom,nie powiem nachodzę się.Mam tylko nadzieję że będą efekty.
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Nasionka to minimum dwa miesiące w przypadku datury wieloletniej. Moja biała wzeszła po dwóch miesiącach dokładnie:)
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

wcale nie 2 miesiące - wystarczy położyć nasiona na ligninie zwilżonej wodą i nakryć woreczkiem foliowym - puszcza kiełki dość szybko - maks. 2 tygodnie... po tym czas skiełkowane nasionka przekładamy do doniczek z ziemią zanurzając w niej tylko kiełek tak aby samo nasiono wystawało z podłoża... zwilżamy podłoże i nakrywamy woreczkiem :)
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34

Post »

mmgg, czekać mogę byle by tylko coś urosło :D
MagdaMisiadziękuje,wygrzebałam 4 nasionka z ziemi i zrobiłam jak napisałaś,nasiona były 2 tygodnie w ziemi w sumie wyciągłam takie same jak wsadziłam
Pozdrawiam wszystich i życzę miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2010, o 15:25

Post »

witam :D mam pytanko do was daturowicze czy mogłabym od kogos z was majac cicha nadzieje liczyc jesienia na badylki datury czerwonej , pomaranczowej, rozowej? :roll: bardzo bym sie z nich cieszyła ;:108 pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Na pewno sie podzielimy , ja mam na razie tylko łososiową i żłótą , a że tnę ostro to pewnie będą i badylki ;:108
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

To bardzo miły widok, i robią zarówno tak datury wieloletnie jak i jednoroczne. To oznaka intensywnego wzrostu:)
A co jeśli tak nie robią? Tzn. nie składają liści?
Moje datury stoją w dwóch grupach i w jednej liście wieczorem stoją na baczność a w drugiej nie. Nawożone i podlewane tak samo. Różnica jest tylko w słońcu. Pierwsze mają słońce do 14,00 a drugie od 12,00 do wieczora.
A swoją drogą to my tu sobie tak radośnie gaworzymy a zupełnie nie odzywa się Ania, Raczek, która jest założycielką niniejszego wątku i na pierwszych stronach podzieliła się z nami ogromną i szczegółową wiedzą na temat tych roślin...
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

a ja znów mam problem z moimi daturami ,wiosną rosły jak szalone , w oczach zmieniały się to była ogromna przyjemność oglądać je
wyglądały tak na poczatku czerwca
Obrazek Obrazek
nie było mnie tydzień ,znajoma zaglądała do nich i uzupełniała wodę ,a ja zabrałam je z balkoonu do domu bo pomyślałam że lepiej przetrwają ten czas
a po powrocie wyglądają tak :( Obrazek Obrazek
proszę doświadczone osoby o radę co robie nie tak ?
dodam jeszcze że miały małe ogóreczki które opadły :(
pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

dodam jeszcze że przed upałami ,na noc ślicznie podnosiły liście do góry a teraz nie
a może miejsce na balkonie jest nie odpowiednie ?, czy ktoś uprawia je na balkonie?
moje mają słońce tak od 13tej i ,teraz w te upały jest tzw patelnia :oops:
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2010, o 15:25

Post »

markonix pisze:
mariola37 pisze:witam :D mam pytanko do was daturowicze czy mogłabym od kogos z was majac cicha nadzieje liczyc jesienia na badylki datury czerwonej , pomaranczowej, rozowej? :roll: bardzo bym sie z nich cieszyła ;:108 pozdrawiam :D
Na pewno sie podzielimy , ja mam na razie tylko łososiową i żłótą , a że tnę ostro to pewnie będą i badylki ;:108
:D to super , ze moge na was liczyc w sprawie badylkow:)) pozdrawiam serdecznie:))
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”