Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz wpraszam się na twoje pomidorki, bedą pycha prosto z krzaczka uwielbiam pomidory,wsadziłam sobie wśród kwiatów ,Dostałam sadzonki od Bogusi177.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DALO- dziękuję za odwiedziny i za wczesne czeresienki, my na razie nie możemy się dorobić porządnych czereśni. Kilka lat temu kupiliśmy niby czereśnie, gdy zaczęły owocować to po pierwsze było bardzo niewiele tych owoców, a po drugie bliżej im było do wiśni , niż czereśni. W ubiegłym roku je osunęliśmy i posadzili czereśnie zakupione w porządnej szkółce.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, u nas ślimaków nie ma,a wiewiórki , tak jak co roku zjedzą( więcej zmarnują) co najmniej czwartą część owoców, ale 3/4 zostanie dla nas. Jak czarnulka, to raczej nie wiewiórka, te są tylko w jednym kolorze, u nas podobne do wiewiórek są popielice mają tylko popielate futerko.

NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, pomidory to jest nasza specjalność, nie może ich zabraknąć w Nokłach, mam nadzieję że i Ty się skusisz na odwiedzenie nas w sezonie pomidorowym, zapowiadają się pięknie zbiory.

MAGDO- dziękuję za spacery po naszym ogrodzie, mam nadzieję że nadal będziesz do nas zaglądać i obserwować co się dzieje w Nokłach każdego dnia. No cóż , mieszkasz trochę za daleko by i i Ty mogłaś dołączyć do pomidorowej uczty, chyba że przy innej okazji. Zapraszam .

GRAŻKA- dziękuję za odwiedziny, na razie się zastanawiam, za to córcia dorwała się dzisiaj do trampoliny .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A pomidorki, takie mają być, lubię przy nich pracować i potrafią mi się odwdzięczyć pięknymi owocami, mam nadzieję że i Ty z Carlą spróbujecie, jak smakują nasze pomidory.

IDO- dziękuję za odwiedziny, pomidorki, po prostu jemy , jemy i jeszcze raz jemy, całą rodziną, a paprykę , na zimowe przetwory. Paprykę hodując od siewki, do zbioru, lepiej dla niej jak ma mniej wilgoci niż pomidory .Dziękuję za pozdrowienia.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny, mam nadzieję że i Ty zajrzysz na nasze Roztocze w czasie owocowania pomidorów i dasz się zaprosić do naszych Nokłów. Truskawkami już się nasze wnuki zapychają, lubią je pod każdą postacią, babcia już szykuje zamrażarkę na truskawki dla wnuków .Z trampoliną ,to się jeszcze zastanawiam ale mój chory kręgosłup , raczej odradza mi piruetów na trampolinie.

EWO,PAW- dziękuję za odwiedziny, nasze pomidory są na działce od 25 marca, początkowo były w malutkiej, ocieplanej szklarence, gdzie się aklimatyzowały , a od 25 kwietnia są w dużej szklarni i zaraz po posadzeniu rozpoczęły szybki wzrost i kwitnienie. Ja nie sadzę w gruncie, obawiam się chorób grzybowych, bez chemii, w dzisiejszych czasach nie da się uprawiać pomidorów w gruncie, jeżeli bedą uprawiane bez oprysków to szkoda włożonej pracy, szanse sa tylko na zjedzenie pierwszych owoców, bo resztę zniszczą choroby grzybowe. Doradzałbym Ci zrobić chociaż nad pomidorami zadaszenie z folii, wtedy suche liście są mniej narażone na choroby.

HALINO- dziękuję za odwiedziny, nie wyobrażam sobie działki, bez pomidorów, są przysmakiem wszystkich z rodziny, lubię przy nich pracować , nie mówiąc o jedzeniu. Zapraszam do nas na "pomidorowe żniwa" na pewno starczy dla wszystkich.

Dzisiaj od mojej pracy dostałem "prawie" zawrotów głowy, cały dzień chodziłem ( na czterech) wokół krzaczków. Praca ta polegała na poszerzaniu kregów wokół roślin rosnących jako samotniki na trawniku. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Chciałem dzisiaj przedstawić jeden z naszych krzewów w pełnej krasie kwitnienia - kalinę "BULDONEŻ"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tadeusz48 pisze: JOLU- dziękuję za odwiedziny, u nas ślimaków nie ma,a wiewiórki , tak jak co roku zjedzą( więcej zmarnują) co najmniej czwartą część owoców, ale 3/4 zostanie dla nas. Jak czarnulka, to raczej nie wiewiórka, te są tylko w jednym kolorze, u nas podobne do wiewiórek są popielice mają tylko popielate futerko.
O matko wstyd się przyznać :oops: , ale myślałam że te czarne to też wiewiórki, przecież taka sama jest jak ruda :?
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale wspaniała sośnica, a efekty Twojej pracy powalające - wszystko takie cudownie zadbane, zresztą jak zawsze u Ciebie! :)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu Twoja relację z Nokły czyta się jak opowieść.Lubię do Ciebie przychodzić :D
Co do papryki ,to chyba dam sobie z nią na spokój ,skoro już mi tyle razy nie wyszła. :? A może nie :roll: :?:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Tadeuszu ,jakie piękne pomidorki i papryki już u siebie masz .Tylko patrzeć jak zaczną się rumienić .Ja mam tylko w gruncie ,więc przyjdzie mi uzbroić się w cierpliwość .
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

ja chyba mam taką sama kalinę tlyko u mnie już przekwitneła... i jest mniejsza jeszcze od Twojej :0
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ach cudna ta kalina!!!!!!!!!!

Moja w drodze :)
dziękuję Tadeuszu za piekne zdjęcie!
z uśmiechami Iza
u liski
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Sezon truskawkowy otwarty...
Piękne zdjęcia,a pomidory warzywnik jeszcze piękniejszy,...
świetna sprawa z trampoliną dla dzieciaków i nie tylko w ogrodzie,systematyczne skakanie to dobre lekarstwo na normowanie ciśnienia i wiele innych dolegliwości bez obciążania stawów a i figurę można poprawić... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

Tadeuszu ,znów zaglądam i znów nie żałuję .... jesteś naprawde ekspertem w swojej dziedzinie i muszę powiedzieć ,że masz super gust ....
miłego wieczorku w ogrodzie z bajki . Monika
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JOLU- dziękuję za odwiedziny, z tego wynika że mogłaś widzieć rzeczywiście popielice, są prawie identyczne jak wiewiórki, tylko futerko mają w kolorze stalowym, nie widziałem wiewiórki w innym kolarze, niż rude.

PIOTRKU- dziękuję że zajrzałeś do naszego ogrodu, sośnica ma się dobrze, właśnie zaczyna wzrost nowych pędów. dziękuję za słowa uznania.

IDO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, cieszę się , że lubisz do nas zaglądać, ogród jest duży, my ( z żoną) w ogrodzie codziennie, zawsze coś nowego się w nim dzieje. Nie poddawaj się z papryką, najlepsza , i najdłużej się pamięta, jest nauczka na swoich błędach, próbuj, próbuj, i jeszcze raz próbuj, do skutku, " trening czyni mistrza". Jedno co wiem że papryce potrzeba dużo więcej czasu od siewu do posadzenia na miejsce stałe, ja swoją sieję w końcu stycznia, lub pierwszych dniach lutego, i nie lubi ona zbyt urodzajnej i mokrej ziemi.

JOLU- dziękuję ,że zajrzałaś do naszego ogrodu, z rumienieniem pomidorków, trzeba trochę poczekać, owoce na niektórych krzaczkach są już duże,ale na większości to jeszcze wielkości orzechów włoskich. My nie uprawiamy pomidorów w gruncie, szkoda zachodu, bo albo trzeba dużo pryskać, albo zaraz gniją, bez ochrony. W tunelu , opryski ograniczam do minimum ( da-trzy w sezonie), staram się by stosować do oprysków środki najbardziej przyjazne dla ludzi.

CARLO- dziękuję za odwiedziny, nasza kalina ma już z siedem- osiem lat, i jest dość duża, co roku pięknie kwitnie, tylko trzeba zwracać uwagę na mszycę, bardzo lubi ucztować na kalinie.

IZO- dziękuję za odwiedziny, warto mieć tę odmianę kaliny w ogrodzie, jest bardzo fotogeniczna.

MARYLO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, truskawek , będzie w tym roku trochę, bo starych nasadzeń nie usuwaliśmy ,a na nowych jest moc owoców i kwiatów. Z trampoliny, to nie tylko dzieci korzystają, ale i ich rodzice, na trampolinie mogą ćwiczyć osoby do 140 kg wagi, ja nadal się przyglądam.

MONIKO- dziękuję za kolejną wizytę, mam nadzieję że będziesz stałym gościem w naszym ogrodzie( z bajki).

Dzisiaj , przed południem było pięknie, ciepło, a wręcz upalnie, zaplanowałem koszenie, ale musiałem się spieszyć bo po południu zerwał się silny wiatr napłynęły ciemne chmury. Na szczęście przed opadami zdążyłem skosić cały trawnik.

Jako że na warzywniku są już truskawki, a wnuk jest ich smakoszem , nie obyło się bez wizyty wnuka w ogrodzie. Korzystając z silnego wiatru puszczał latawce. Jako dość szczupła osoba ,niezbyt wiele ważąca, postanowił się dociążyć pełną butelką napoju, by go wiatr z latawcem nie porwał;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tadeuszu, nacieszyłam oczy Twoim ogrodem - CUDNY !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety , a moja piękna KALINA już przekwitła :cry: Trzeba czekać roczek , żeby znowu się cieszyć z jej urodą . Teraz podziwiałam Twoją :shock: .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”