Dalie z nasion cz.1
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion
Kolejne fotki kwiatów dalii jakie uzyskałem w tym roku z nasion. Cały czas kwitną więc oby przymrozki pojawiły się jak najpóźniej...
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękności Ci wzeszły i nie dziwię się ,że chcesz aby kwitły jak najdłużej Ja jak schodzę do ogródka to z daleka już zachwycam się ich kwiatami na tle jesiennego lasu. Ja to mięknę na widok dalii w typie jak na 11 i 17 fotce. Czy będziesz swoje dalie z nasion przechowywał do przyszłego roku?
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepiękne kolory dalii.
Ja w tym roku też siałam,
ale mnie się trafiły wszystkie jasny
bordo i jedna biała.
Ja w tym roku też siałam,
ale mnie się trafiły wszystkie jasny
bordo i jedna biała.
-
Pawrzes będziesz zbierał nasiona ze swoich dalii?
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Jolek pisze:Czy będziesz swoje dalie z nasion przechowywał do przyszłego roku?
Tak, będę próbował przechować wszystkie karpy. Do tego dochodzą te ze skrzynki balkonowej (zaatakowane przez przędziorki przestały kwitnąć, opryskałem, poobcinałem większość liści, dodałem nawozu, zaczęły się zielenić i rosnąć, ponownie zakwitły, teraz to bardzo gęste krzaczki)
Trzeba będzie w przyszłym roku powiększyć rabaty bo też będę wysiewał kolejne...
Mariola54 pisze:Pawrzes będziesz zbierał nasiona ze swoich dalii?
99% przekwitniętych obcinałem... Teraz zostawiłem kilka ale jest mała szansa, że dojrzeją...
Zebrałem tylko nieco z dekoracyjnej białej i fioletowo-białej (choć mam wrażenie że większość nasion z niej jest pusta choć są duże) i jednej niepowtarzalnej pojedynczej. Trochę nasion pomponowych i niby kaktusowych zostawiłem na przyszły rok, już dorwałem paczuszkę półpełnych z marketu za 60 gr (Torseed) a pewnie dokupię kolejne bo zawsze to szansa na nowe inne kolory
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć, mam pytanie ( zwłaszcza do osób z wawy) - kiedy należy wykopywać dalie? W tym roku sadziłam je po raz pierwszy i teraz zastanawiam się, ja tu poznać , ze to już pora na wykopki :P
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Może i ja się przyznam, że mam dalie w tym roku siane Przeważnie obrodziły mi odcienie żółci, czerwieni, purpury i fioletu; jest też kilka białych krzaczków oraz dalie z 2012 roku, które już skutecznie przechowuję
kwitną już od czerwca, nasienniki obrywam zaraz po przekwitnięciu, dlatego tak długo kwitną.
To są właśnie dalie z 2012 roku, ta czerwona na pocżatku ledwie pół metra miała, w tym roku półtora
Tak wygląda u mnie zwyczajny dzień, Rusałkowate oblegają dalie Pół miesiąca temu najwięcej było pawików, teraz więcej jest Admirałów. One właśnie powinny zacząć odlatywać na południe Europy. Wprawne oko zauważy jeszcze z tyłu osetnika.
kwitną już od czerwca, nasienniki obrywam zaraz po przekwitnięciu, dlatego tak długo kwitną.
To są właśnie dalie z 2012 roku, ta czerwona na pocżatku ledwie pół metra miała, w tym roku półtora
Tak wygląda u mnie zwyczajny dzień, Rusałkowate oblegają dalie Pół miesiąca temu najwięcej było pawików, teraz więcej jest Admirałów. One właśnie powinny zacząć odlatywać na południe Europy. Wprawne oko zauważy jeszcze z tyłu osetnika.
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
Ja nie z Wawy, ale blisko Ja swoje dalie wykopuję zawsze po pierwszym przymrozku Jak tylko w nocy mróz zetnie rośliny, to następnego dnia wykopuję z całą bryłą i przenoszę najpierw na ganek na kilka dni, a potem chowam na zimę do piwnicy.wagabunga123 pisze:Cześć, mam pytanie ( zwłaszcza do osób z wawy) - kiedy należy wykopywać dalie? W tym roku sadziłam je po raz pierwszy i teraz zastanawiam się, ja tu poznać , ze to już pora na wykopki :P
Rośliny ścięte mrozem łatwo rozpoznać, liście są oklapnięte, są w kolorze brązu i ciemnej zieleni, ale wydaje się jakby były przezroczyste lub bardzo cieniutkie.
-
Dobra metoda szybkiego rozmnożenia.