To jak patrzeć na obrazek ,to ten po prawej wilk był głównym pędem?smonika pisze:W nawiązaniu do dyskusji z wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2030071 : zamieszczam obrazek dotyczący prowadzenia pomidorków na 1 i dwa pędy:
Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu, nie ma tak dobrze
Niestety na 3 nie mam. Z opisu wynika jedna, że powiniem to być pęd, wyrastający z pędu głównego, z najniżej położonego węzła. Czyli kolejny po tym drugim pędzie licząc od dołu.
Niestety na 3 nie mam. Z opisu wynika jedna, że powiniem to być pęd, wyrastający z pędu głównego, z najniżej położonego węzła. Czyli kolejny po tym drugim pędzie licząc od dołu.
Pozdrawiam, Monika
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Asiu
Pewnie tak..
Analizując LIŚCIE
Monia..
Piszesz że sadzisz z kwiatami..
Czyli nie "rozdzielasz" pomidory na te 3 podstawowe "rodzaje"
Czytałam kiedyś jak Kozula pisała 3 rodzaje pomidorów, rozróżniała je po łodygach i pisała które sadzić bez kwiatu, z kwiatem i zawiązanym już gronem (zagubiłam tą str ale pewnie wiesz o co chodzi.)
Choć pamiętam też że pisała że bezpieczniej posadzić tego ostatniego z kwiatem tylko niż bez kwiatu i bez zawiązanego owocu...
Ale zakręciłam
Pewnie tak..
Analizując LIŚCIE
Monia..
Piszesz że sadzisz z kwiatami..
Czyli nie "rozdzielasz" pomidory na te 3 podstawowe "rodzaje"
Czytałam kiedyś jak Kozula pisała 3 rodzaje pomidorów, rozróżniała je po łodygach i pisała które sadzić bez kwiatu, z kwiatem i zawiązanym już gronem (zagubiłam tą str ale pewnie wiesz o co chodzi.)
Choć pamiętam też że pisała że bezpieczniej posadzić tego ostatniego z kwiatem tylko niż bez kwiatu i bez zawiązanego owocu...
Ale zakręciłam
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- smonika
- 500p
Ja bym powiedziała, że lewy jest pędem głównym a prawy pędem bocznym.
Pozdrawiam, Monika
- smonika
- 500p
Do tunelu sadzę kwitnące. "W pole" jak popadnie.
Pozdrawiam, Monika
- Rusalka
- 1000p
Monia..
a która to prawa i lewa jak już to rozpoznajemy ;)
Monia..
jak wykiełkuję boczny i go zostawiasz.. to 1 ma liść czy grono
a która to prawa i lewa jak już to rozpoznajemy ;)
Monia..
jak wykiełkuję boczny i go zostawiasz.. to 1 ma liść czy grono
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ten po lewej stronie to pęd główny , a pierwszy poniżej kwiatostanu - to materiał na pęd dodatkowy . Trzeci pęd można wyprowadzić podobnie : z pierwszego "wilka" poniżej kwiatostanu ( na drugim pędzie ) . Ale nie ma tu żadnych kategorycznych zasad ! Można równie dobrze uciąć głowe ( wierzchołek wzrostu) za trzecim liściem , już na etapie produkcji sadzonki ... Wilki , które wypuszczą z kątów między łodygą a liśćmi , dadzą nam trzy rownorzędne pędy .Pelasia pisze: To jak patrzeć na obrazek ,to ten po prawej wilk był głównym pędem?
- smonika
- 500p
Aniu, prawa czy lewa - mówię tak jak jest na obrazku.
A pęd boczny, który się zostawi, napierw podrośnie i będzie miał listki, potem kwiatki.
A pęd boczny, który się zostawi, napierw podrośnie i będzie miał listki, potem kwiatki.
Pozdrawiam, Monika
Można długo tłumaczyć ale tak naprawdę to w praktyce wszystko stanie się jasne
wtedy będziecie się śmiać że nie wiedziałyście gdzie tek wilk
ja takie miałam podejście do siebie w tamtym sezonie,po tym jak mnie olśniło z tymi wilkami
wtedy będziecie się śmiać że nie wiedziałyście gdzie tek wilk
ja takie miałam podejście do siebie w tamtym sezonie,po tym jak mnie olśniło z tymi wilkami
Pozdrawiam Iwona
- Rusalka
- 1000p
No to teraz pytanie za 100 punktów ;) (dla tych mniej bystrych ;) dla doświadczonych o komedia będzie ;) )
Jak mamy 1 pęd.. ok wiemy.. do palika, na sznurek..
A co jak mamy ich 2,3
To wtedy 3 paliki w koło pomidora, albo 3 sznurki z góry..??
bo chyba złączenie ich do 1 nie będzie dobrym pomysłem - muszą mieć przewiew...
Jak mamy 1 pęd.. ok wiemy.. do palika, na sznurek..
A co jak mamy ich 2,3
To wtedy 3 paliki w koło pomidora, albo 3 sznurki z góry..??
bo chyba złączenie ich do 1 nie będzie dobrym pomysłem - muszą mieć przewiew...
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Od przewiewu zależy gęstość sadzenia , jeśli ktoś planuje na kilka pędów - musi sadzić rzadziej . A wiązać do palika można dowolnie , jak kto zrobi -tak będzie ! I świat sie nie zawali ... Moj ulubiony sposob to sadzić dwa pomidory blisko siebie ( ok.25cm) , a pomiędzy nie wbijam jeden palik . Wiązanie też idzie szybciej , bo tym samym sznurkiem można złapać dwa pędy
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja dorzucę jeszcze swoje trzy grosze odnośnie prowadzenia pomidorów
W zeszłym sezonie w gruncie część krzaków prowadziłem na 1 pęd, większosć na 2, sezon wcześniej stosowałem uprawę na 3 pędy.
Łatwiej było prowadzić 1 - 2 pędowe krzaki ale plon miałem mniejszy niż przy prowadzeniu na 3 pędy. Na pewno do tego przyczyniły się warunki pogodowe powodując gorsze zawiązywanie owoców w gronach i opóźniając lub uniemożliwiając dojrzewanie wyższych gron.
Przy 3 pędach trzeba się więcej napracować przy obrywaniu "wilków" i podwiązywaniu do palików, większe jest też ryzyko porażenia chorobami ze względu na zagęszczenie krzaka, ale zyskujemy wcześniej kwitnące grona
Odnośnie wyboru drugiego i trzeciego pędu - nie ma się czym stresować, ja wybierałem zazwyczaj najsilniejsze pędy niezależnie od ich położenia. Niektóre krzaki wypuszczają 2 lub więcej jednakowo rosnących "przewodników", czasem rośnie pęd główny a dopiero potem wyrasta "wilk" z którego należu wyprowadzić drugi pęd. Wszystko wyjdzie w praktyce
W zeszłym sezonie w gruncie część krzaków prowadziłem na 1 pęd, większosć na 2, sezon wcześniej stosowałem uprawę na 3 pędy.
Łatwiej było prowadzić 1 - 2 pędowe krzaki ale plon miałem mniejszy niż przy prowadzeniu na 3 pędy. Na pewno do tego przyczyniły się warunki pogodowe powodując gorsze zawiązywanie owoców w gronach i opóźniając lub uniemożliwiając dojrzewanie wyższych gron.
Przy 3 pędach trzeba się więcej napracować przy obrywaniu "wilków" i podwiązywaniu do palików, większe jest też ryzyko porażenia chorobami ze względu na zagęszczenie krzaka, ale zyskujemy wcześniej kwitnące grona
Odnośnie wyboru drugiego i trzeciego pędu - nie ma się czym stresować, ja wybierałem zazwyczaj najsilniejsze pędy niezależnie od ich położenia. Niektóre krzaki wypuszczają 2 lub więcej jednakowo rosnących "przewodników", czasem rośnie pęd główny a dopiero potem wyrasta "wilk" z którego należu wyprowadzić drugi pęd. Wszystko wyjdzie w praktyce
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten dodatkowy pęd ( drugi) pod gronem rośnie grubszy, silniejszy niż inne pędy boczne. Na pewno go rozpoznasz i odruchowo zostawisz do rośnięcia bo na starcie jest większy niż inne boczne pędy.