Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
Re: Poradźcie. Zniszczone maliny i truskawki
Dzień dobry.
Mój truskawkowy problem narodził się zimą. Przez całe ubiegłe lato moje wiszące, ozdobne truskawki, były piękne i smaczne. Zimowały na strychu razem z poziomami i niestety są w złym stanie. Poziomki przetrwały całkiem ładnie, natomiast truskawki mimo podlewania wyglądają jak suszki. Czy są szanse aby je uratować? Jeśli tak to w jaki sposób?? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Mój truskawkowy problem narodził się zimą. Przez całe ubiegłe lato moje wiszące, ozdobne truskawki, były piękne i smaczne. Zimowały na strychu razem z poziomami i niestety są w złym stanie. Poziomki przetrwały całkiem ładnie, natomiast truskawki mimo podlewania wyglądają jak suszki. Czy są szanse aby je uratować? Jeśli tak to w jaki sposób?? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
T.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zacznij od usunięcia suchych części roślin, żeby nie zaatakowała szara pleśń, powinny mieć bardziej sucho, niż mokro, prawdopodobnie przemarzły.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Taki był mój pomysł. Ale czy ucinanie ich przy samej ziemi ma sens? Chciałabym. Aby chociaż późną wiosną się zazieleniły..
No właśnie, zostały ostatnio podlane i nadal mają mokro da się jakoś osuszyć ziemię?
Bardzo dziękuję za pomoc!!
No właśnie, zostały ostatnio podlane i nadal mają mokro da się jakoś osuszyć ziemię?
Bardzo dziękuję za pomoc!!
T.
- ewacampanula
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2013, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tecla
Obawiam się, że te truskawki są już martwe . Po prostu uschły (może miały za sucho, może za mokro, może zmarzły). Dla pewności zajrzyj przy samej ziemi czy nic tam się nie zieleni. Jeżeli nie, to trzeba będzie kupić nowe truskawki.
Obawiam się, że te truskawki są już martwe . Po prostu uschły (może miały za sucho, może za mokro, może zmarzły). Dla pewności zajrzyj przy samej ziemi czy nic tam się nie zieleni. Jeżeli nie, to trzeba będzie kupić nowe truskawki.
Ewa
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Re: Truskawki zwisające
Stałam się szczęśliwa posiadaczką pierwszej truskawki wiszącej ma śliczne kwiatki w kolorze ostrego różu jednak nie wiem co to za odmiana, wiem tylko tyle że owoce są bardziej podłużne, może ktoś wie jaka odmiana tak kwitnie?
Truskawka która nie owocuje (pnąca)
Witam. Jakieś 4 lata temu nabyłem (tudzież dałem się oszukać) na truskawki pnące z allegro, chyba Humii. Truskawki okazały się dość plenne jednak do dziś dnia nie doczekałem się ani jednego owocu z nich. Czy możliwe że truskawki potrzebują zapylacza? Poniżej foto kwiatków zrobione dziś.
Re: Truskawka łamiąca schematy
Dość dawno nie było wpisów w tym wątku. Odnowiłem rośliny w swojej beczce na truskawki i poziomki (m.in. wsadziłem truskawki odmiany Albion) i stwierdzam, że mrówki trochę szkód wyrządziły poprzedniej uprawie. Aby zapobiec ponownemu zasiedleniu beczki przez mrówki zaeksperymentowałem w ekologiczny sposób wtykając suche gałązki lawendy do ziemi ( pozostałości jesienne podcinania tych roślin), bo gdzieś czytałem, że mrówki nie lubią lawendy. Na razie mrówki trzymają się od beczki z daleka. Czy ktoś ma może inne ekologiczne sposoby na mrówki?
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Truskawki małe owoce
Witam, zwracam się z pytaniem.. mam truskawki na balkonie odmiany nie pamiętam... Ładnie kwitną, zawiazuja się owoce, ale rosną bardzo małe.. Nawoże biohumusem
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki w donicach,skrzynkach itp. (zwisające,pnące)
Dostałam krzaczek truskawek z mocno różowymi kwiatkami. Z tego co widzę ziemia jest ogrodowa i obejmuje tylko połowę donicy. Pytanie jakie przygotować podłoże ?
Pod truskawkę dostaniesz spokojnie w sklepie worek z ziemią już z nawozem i odpowiednim odczynem pH.
Gdyby chodziło o większa ilość, to sam kierowałem się wskazówkami od zaprzyjaźnionego ogrodnika, co uprawia w tunalach. Na pewno warto w takim przypadku pogadać z praktykiem.
Gdyby chodziło o większa ilość, to sam kierowałem się wskazówkami od zaprzyjaźnionego ogrodnika, co uprawia w tunalach. Na pewno warto w takim przypadku pogadać z praktykiem.
Truskawka zaczęła kwitnąć
Nie wiem czy to odpowiedni dział, żeby o to pytać. Posadziłam- posiałam - nasiona się sieje sobie nasionka truskawek w skrzynce na zewnątrz. Długo nie rosły, w końcu jak wyrosły to już się powoli zimno zaczynało robić, więc przestałam podlewać i do nich zaglądać, bo sądziłam, że i tak nic z tego nie będzie. Dzisiaj zajrzałam do tej skrzynki, a kilka z tych truskawek wypuściło kwiaty. Część z nich ma czerwone liście. I tu moje pytanie: czy opłaca je się przesadzać do doniczki i zabrać do domu? Czy wyrosną mi z tego truskawki? I co z zapyleniem? W nocy jest u mnie ok. 5-0 stopni, no i liście im poczerwieniały - uda się to jeszcze odratować?
- Bazyla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Witam
Właśnie złożyłam zamówienie przedsezonowe między innymi na odmianę Toscana
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tą odmianą?
Pozdrawiam
Właśnie złożyłam zamówienie przedsezonowe między innymi na odmianę Toscana
Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z tą odmianą?
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajna jako ozdobna - kwiaty ciemnoczerwone. Owoce niewielkie, dość wąskie i długie. Smakowo - taka sobie, jak na ozdobne - dość smaczna, jako deserowa - praktycznie każda inna jest smaczniejsza.
Z ozdobnych moim zdaniem najsmaczniejsza jest odmiana Roman o różowych kwiatach.
Z ozdobnych moim zdaniem najsmaczniejsza jest odmiana Roman o różowych kwiatach.
Pozdrawiam,
J
J