Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Ponieważ zostałem wywołany do tablicy to napiszę coś od siebie.

Wolę gdy poszczególne tematy dotyczą całego rodzaju a nie tylko poszczególnych gatunków. W ten sposób wątków jest optymalna ilość i sama dyskusja nie musi dotyczyć tylko jednego gatunku a całego rodzaju łącznie z bogactwem form, odmian czy hybryd.

Odnośnie wydzielenia Pleiospilos z tego wątku to mam trochę mieszane uczucia. Zazwyczaj laicy pytający się o tę roślinkę nie znają jej nazwy rodzajowej i pytanie zadają w wątku o żywych kamieniach czyli litopsach. Dopiero później następuje prostowanie, że to również przypołudniki ale inny rodzaj o nieco odmiennych wymaganiach. Do tego mamy sporo zaszłości ponieważ od samego początku tego wątku rodzaj Pleiospilos występuje tu wspólnie z Lithops i wydzielenie postów o tym rodzaju do innego wątku wydaje się być teraz niemożliwe. Zatem tak długo jak nikt nie utworzy nowego wątku o Pleiospilos nie będę wydzielał z wątku o żywych kamykach zapytań o ten rodzaj sukulentów. Osoby niezorientowane a jest tu ich większość zupełnie nie rozróżniają tych dwóch rodzajów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

OFF TOP:
Bo ogółem jest jeden wielki wątek o gruboszach. Tam cię podczepili?

Mnie też tu trochę męczy parę zasad odnośnie łączenia/dzielenia wątków ale jakoś staram się przyzwyczaić, bo jednak co forum to inne zasady. Sama mam własne plotkowe, na którym jest wolna amerykanka ;:209 ale to inna historia

Mnie ostatnio kusi by od jednej blogerki z Niemiec kupić kilka nowych lithopsów. Jak do tej pory nie podobały mi się te rośliny, tak jak dostałam jedną to mi się spodobały.
Kuszą mnie odmiany nieco pomarańczowe. Ciekawe są też nieco fioletowe.

Blabla, a sam moderator nie może zainicjować takiego wątku? Ewentualnie zainteresowana może to zrobić. Oczywiście, jeśli to są aż tak blisko spokrewnione i podobne rośliny, to może faktycznie nie trzeba jakoś tego wydzielać? Ja się jedynie sugerowałam słowami "że ma nieco inną pielęgnację" co mogłoby trochę mieszać.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Napisałem, że gdy ktoś założy wątek o Pleiospilos to ja go nie będę doklejał do Lithops. Oczywiście każdy może to zrobić. Za bardzo nie widzę sensu bym to ja zakładał wątki. Gdy pojawi się na dany wątek zapotrzebowanie to ktoś w końcu go utworzy. Ze swojej strony staram się tylko by wątki się nie dublowały oraz by nie pisano w nich "off-topic".
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Ok, wszystko rozumiem :)
Po prostu trochę się dziwiłam, że jak ktoś tutaj zaczął pisać o innej roślinie, to np. administracja z tym porządku nie zrobiła. Ale już wszystko rozumiem i się nie czepiam. Najwyżej poznam nową roślinkę ;:204
Moje roślinki - wątek
managa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2011, o 11:07

Post »

Heja, chciałam się pochwalić moimi "dupeczkami" :)
Obrazek
Obrazek

Kupione w jakimś markecie. W czerwonych się zakochałam od razu, a te drugie były ściśnięte jedna obok drugiej w małej doniczce i też skradły moje serce :P Mam takie pytanie: czytałam już o tym, iż należy im zrobić teraz okres spoczynku. Czy on dotyczy kamieni w każdym wieku? Te małe mają po 1cm. W jakiej porze roku one się najbardziej rozrastają? Czy te małe się jeszcze jakoś wybarwią czy już nie? Dziękuję za odpowiedzi :D To moje trzecie podejście do tych roślin :oops:
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Ja swojego Lithopsa właśnie skazałam na okres suszy. Czyli zimowanie rozpoczęte.
Jednak mam takie pytanie, czy jakby nagle zaczął się w ciągu miesiąca marszczyć to znak, że jednak powinnam go podlać? Tak tylko kontrolnie pytam jakby się coś działo.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moich kamieni nie podlewam jakoś od września do zakończenia wylinki wiosną (i do rozpoczęcia cieplejszych dni), a takie marszczenie jest raczej naturalne. Jeśli zimujesz go w obniżonej temperaturze i podlejesz, to jest duża szansa, że stracisz roślinę.
managa takie 1 cm spokojnie można już zimować. Rozrastają się wiosną/latem, a co do wybarwienia, to kupiłaś różne gatunki i te małe jak podrosną to wyglądać będą podobnie :wink:
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Czyli ewentualne wcześniejsze marszczenie ma mnie nie niepokoić. :D

Liczyłam na kwitnienie w tym sezonie ale widocznie mój jest jeszcze za młody. Może za rok ;:215
Moje roślinki - wątek
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 cze 2013, o 12:28

Post »

Mój kamyczek odwdzięcza się za dobrą opiekę ;:138 a nie przypuszczałam, że zakwitnie a tu taka niespodzianka

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Czyli warto się starać, dopytywać po to aby dogodzić swoim ulubieńcom.

Gratuluję. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Radości było dużo jak zobaczyłam że zakwita :tan
x-k-ka

Post »

madzia gratki ;:oj masz go od ziarenka ? ile wiosen już liczy ?
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ten to akurat gotowiec moje są jeszcze maleńkie nie sadziłam że zakwitnie bo nie jest wcale duży a kupiłam go wiosną. Mam jeszcze większe okazy ale one nie kwitną. Trochę się bałam, że nie przetrwają u mnie kamyczki ale troszczyłam się o nie starannie :D
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”