Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Toteż trzeba raczej postawić na odmiany generatywne.
Błażej nie ma co utrudniać sobie życia i wymieniać glebę. Jest inny, prostszy sposób, który mam zamiar zaproponować koledze.
Błażej nie ma co utrudniać sobie życia i wymieniać glebę. Jest inny, prostszy sposób, który mam zamiar zaproponować koledze.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wiadomo. Jak jest prostszy sposób to oczywiście taki nałeży wybrać. Dobrze że jest tu taka osoba jak Ty która odpowiednio nakieruje
Taki pomysł wymagałby usunięcia z tunelu ok 1,2 m3 gleby a to jest około 2 ton.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie ma co już nad tym poronionym pomysłem dywagować Mateusz pewnie czeka na swoją odpowiedź Pozdrawiam
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
O przepraszam, wymiary mojego mini tunelu 200x240cm. Nie miałem możliwości budowy większego
Wygląda mniej więcej tak:
Wejście z jednej strony, z drugiej strony okno (na zdjęciu jeszcze bez okna)
Ana ten rok planowałem zasadzić tak:
Za ciasno?
Wygląda mniej więcej tak:
Wejście z jednej strony, z drugiej strony okno (na zdjęciu jeszcze bez okna)
Ana ten rok planowałem zasadzić tak:
Za ciasno?
Pozdrawiam Mateusz
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja wziąłbym pod uwagę 2 w 1.I raczej więcej się zmieści.Dobrze by było aby zainteresowany
podał dokładne wymiary tego tuneliku.
podał dokładne wymiary tego tuneliku.
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Można zasadzić w zakupionym podłożu w pierścieniach/wiadrach min. 10 l bez dna.
Ps. Ja w w tunelu w zeszłym roku miałem 19 krzaków pomidorów i 3 papryki. W tym roku sadzę tylko 20 krzaków holenderskich Wymiary ok. 220 x 265 cm. Fakt ciężko było trochę przejść ale dałem radę. Jak widać nie przekroczone jest maksymalne zagęszczenie 4 krzaki na m2.
Ps. Ja w w tunelu w zeszłym roku miałem 19 krzaków pomidorów i 3 papryki. W tym roku sadzę tylko 20 krzaków holenderskich Wymiary ok. 220 x 265 cm. Fakt ciężko było trochę przejść ale dałem radę. Jak widać nie przekroczone jest maksymalne zagęszczenie 4 krzaki na m2.
offca11
No to pogadajmy o nawożeniu
Fosforu i magnezu masz dosyć, więc tu nie ingerujemy.
Potasu nadmiar więc tu tym bardziej.
Azotu brakuje 40 mg/l czyli 8 gram /m2. Tu zastosujesz saletrę wapniową w ilości 5 deko/m2. Tym sposobem azot podniesie się do 120 mg/l. Zdecydowana większość azotu będzie w formie azotanowej, nie będzie więc zwiększać puli kationów blokujących pobieranie magnezu i wapnia. Pod folią możemy sobie na to pozwolić ponieważ jest tu słabe wymywanie anionów NO3-.
Wapnia jest dużo za mało. Brakuje 1g/l tj 20 dkg/m2 w przeliczeniu na CaO. Ponieważ pH jest dość wysokie odpada stosowanie kredy nawozowej. Wapń uzupełnisz gipsem, zwykłym gipsem budowlanym, który zawiera ok 40 % CaO. Rozsypiesz więc 0,5 kg tego gipsu na m2.
Wcześnie na wiosnę , jak tylko ziemia odmarznie, rozsypiesz gips i przekopiesz glebę na głębokość 15-20 cm po czy na wierzch rozsypiesz saletrę wapniową i zagrabisz. Do czasu wysadzenia pomidorów musisz utrzymywać wilgotność gleby w tunelu.
Pomidory będziesz sadził w dołki wykopane na głębokość 20 cm, które wypełnisz podłożem do pikowania. Ziemię z wykopanych dołków usuniesz na zewnątrz. Dołki o średnicy ok 20 cm więc do jednego dołka wejdzie ok 6 l podłoża. Starczy więc Ci jeden worek 80 l.
Musisz mieć do dyspozycji siarczan magnezu i resztę saletry wapniowej w razie wystąpienia niedoboru magnezu czy suchej zgnilizny wierzchołkowej.
To by było na tyle.
PS Niezmiernie ważna uwaga dla Ciebie. Z powodu dużego nadmiaru potasu musisz w sezonie szczególnie pilnować wilgotności gleby w tunelu by nie doprowadzić do zasolenia .
No to pogadajmy o nawożeniu
Fosforu i magnezu masz dosyć, więc tu nie ingerujemy.
Potasu nadmiar więc tu tym bardziej.
Azotu brakuje 40 mg/l czyli 8 gram /m2. Tu zastosujesz saletrę wapniową w ilości 5 deko/m2. Tym sposobem azot podniesie się do 120 mg/l. Zdecydowana większość azotu będzie w formie azotanowej, nie będzie więc zwiększać puli kationów blokujących pobieranie magnezu i wapnia. Pod folią możemy sobie na to pozwolić ponieważ jest tu słabe wymywanie anionów NO3-.
Wapnia jest dużo za mało. Brakuje 1g/l tj 20 dkg/m2 w przeliczeniu na CaO. Ponieważ pH jest dość wysokie odpada stosowanie kredy nawozowej. Wapń uzupełnisz gipsem, zwykłym gipsem budowlanym, który zawiera ok 40 % CaO. Rozsypiesz więc 0,5 kg tego gipsu na m2.
Wcześnie na wiosnę , jak tylko ziemia odmarznie, rozsypiesz gips i przekopiesz glebę na głębokość 15-20 cm po czy na wierzch rozsypiesz saletrę wapniową i zagrabisz. Do czasu wysadzenia pomidorów musisz utrzymywać wilgotność gleby w tunelu.
Pomidory będziesz sadził w dołki wykopane na głębokość 20 cm, które wypełnisz podłożem do pikowania. Ziemię z wykopanych dołków usuniesz na zewnątrz. Dołki o średnicy ok 20 cm więc do jednego dołka wejdzie ok 6 l podłoża. Starczy więc Ci jeden worek 80 l.
Musisz mieć do dyspozycji siarczan magnezu i resztę saletry wapniowej w razie wystąpienia niedoboru magnezu czy suchej zgnilizny wierzchołkowej.
To by było na tyle.
PS Niezmiernie ważna uwaga dla Ciebie. Z powodu dużego nadmiaru potasu musisz w sezonie szczególnie pilnować wilgotności gleby w tunelu by nie doprowadzić do zasolenia .
- offca11
- 200p
Bardzo Ci dziękuję, Twoja wiedza jest dla mnie imponująca
To gleba już by byłą załatwiona, rozsadę też, teraz to idę szukać informacji jak mądrze nawozić w trakcie sezonu
forumowicz jeszcze jakbyś mógł zobaczyć na planowaną gęstość zasadzenia pomidorów, a byłbym wdzięczny
To gleba już by byłą załatwiona, rozsadę też, teraz to idę szukać informacji jak mądrze nawozić w trakcie sezonu
forumowicz jeszcze jakbyś mógł zobaczyć na planowaną gęstość zasadzenia pomidorów, a byłbym wdzięczny
Pozdrawiam Mateusz
Proponuję nie przesadzać. Jak pisałem nadmiar potasu będzie wymagał szczególnej troski o wilgotność gleby. Jeśli zagęścisz uprawę będziesz miał problemy z szarą pleśnią bo wilgotność powietrza będzie duża. Na Twoim miejscu część pomidorów posadziłbym w gruncie.
Ty za bardzo nie dumaj o nawożeniu w sezonie. Jeśli coś będzie wymagać uzupełnienia to jedynie azot przy zastosowaniu saletry wapniowej.
Ty za bardzo nie dumaj o nawożeniu w sezonie. Jeśli coś będzie wymagać uzupełnienia to jedynie azot przy zastosowaniu saletry wapniowej.
- offca11
- 200p
W gruncie i tak będą, szkoda, że taki mały mój foliaczek, to trochę zmniejszę ilość pomidorów w foli.
Tylko jeszcze żeby wiedzieć kiedy zasilać w ten azot
Tylko jeszcze żeby wiedzieć kiedy zasilać w ten azot
Pozdrawiam Mateusz
Po wysadzeniu rozsady pierwszy raz zasilisz ją pod krzak jakiś tydzień po wysadzeniu. Następny raz miedzy rzędy po zawiązaniu owoców na I gronie. Trzeci raz po zawiązaniu owoców na III gronie. Za każdym razem zastosujesz roztwór 0,5 % saletry wapniowej.
Na jesień po likwidacji uprawy pod folią powtórna analiza gleby.
Na jesień po likwidacji uprawy pod folią powtórna analiza gleby.
- offca11
- 200p
Po prostu przepis na pomidorki w 3 stronach Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję.
Jeszcze ochrona "opryskami", ja do tej pory pryskałem miedzianem przy wysadzeniu do foli/gruntu, powtarzałem oprysk po ok 4 tygodniach,
póżniej jeszcze 2 opryski amistarem.
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję.
Jeszcze ochrona "opryskami", ja do tej pory pryskałem miedzianem przy wysadzeniu do foli/gruntu, powtarzałem oprysk po ok 4 tygodniach,
póżniej jeszcze 2 opryski amistarem.
Pozdrawiam Mateusz