Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

edicool pisze:
Obserwuj rośliny i dawkuj niedobory azotu dobrze widać ponieważ krzewy nie dają silnych przyrostów, liście wyrastają drobne, zielonożółte z odcieniem żółtoczerwonym. Skrajną oznaką głodu azotu sa drobne nekrotyczne plamki na liściach i niesmaczne drobne owoce.
To ja może też coś zapytam, mianowicie w ostatnim krzaku z łącznie 4szt. mam dokładnie takie objawy jak napisałeś, mianowicie drobne liście zielono-żółte. Ale teraz już chyba na siarczan amonu za późno bo nie zdrewnieją do zimy.
Czy coś jeszcze można zrobić, czy zostawić tak jak jest i się nie przejmować?

Pozostałe trzy krzaki mają ładne zielone liści, ale owoce zamiast nabrzmiewać (stawać się większe), to mimo iż już są fioletowe, to są małe i zaczynają marszczyć się, jak skóra u człowieka po 90-tce. :(

Dodatkowo było poruszane podlewanie borówek, niestety nie mam zbiornika na deszczówkę, będę coś myślał w tym temacie i podlewałem borówki wodą z wodociągów twardą (dużo wapna). Ostatnio na wejściu do domu zainstalowałem zmiękczacz wody, bo dość miałem zacieków na kabinie prysznicowej, oraz zatykających sie perlatorów. Mam możliwość pobierać wodę zarówno przed jak i za zmiękczaczem, to może podlewać wodą po zmiękczaczu borówki, na pewno ma mało wapna, bo sama w sobie jest bardzo śliska i jakiekolwiek sodki piorąco-myjące pienią się w niej wspaniale, w przeciwieństwie do wcześniejszego stanu?
Nie posiadam pH-metru także nie wiem jakie jest dokładnie, tak samo na ta chwilę nie wiem jaka ma twardość w skali niemieckiej, bo sobie nie zakupiłem odczynników do pomiaru, takie jak w sklepach zoologicznych.
Co sądzisz o tym pomyśle, bo nie chciałbym im zaszkodzić, są co prawda małe jak karzełki, ale są :)
Dzięki

PS. A siarczan potasu kiedy dokładnie zacząć podawać? Bo póki co tylko siarczanem amonu podlewałem do końca czerwca.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00

Post »

Witaj,
Możesz śmialo teraz jeszcze dolistnie zasilić siarczanem amonu lub mocznikiem i możesz dodać siarczanu potasu dla lepszego drewnienia.
Dobra szkoła mówi, że do końca czerwca podajemy podajemy azot tylko w formie posypowej czy tez fertygacji (lub polewowej).
Dolistnie możesz podać zawsze nie ma to dużego wpływu na drewnienie pędów, ja zawsze pryskam mocznikiem z różnymi dodatkami nawozowymi po zbiorach i na jesieni przed opadem liści lub przymrozkami.
Woda ze ZMIĘKCZACZY CHEMICZNYCH JEST SZKODLIWA DLA ROSLIN a szczególnie z tych urządzeń w których wykorzystywana jest sól zmiękczająca.
I tyle w temacie :wit
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Przygotowuję stanowisko do przesadzania 5 letnich borówek.Kopię rów o szer.0,8mx0,4m.
Wchodzą trociny i gleba.Dodać do tego 0,5kg Wigoru s na 1m2 w celu zakwaszenia?
Masz jakies wskazówki co do przesadzania takich krzaków? Termin wiosenny może być?
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33

Post »

edicool dzięki za szybką odpowiedź.
edicool pisze:Możesz śmialo teraz jeszcze dolistnie zasilić siarczanem amonu lub mocznikiem i możesz dodać siarczanu potasu dla lepszego drewnienia.
Jakie najlepiej zastosować stężenie siarczanu amonu (1:xx, lub %)do oprysku dolistnego? Czy opryskać również te borówki które maja zielone liście ale owoce marszczą sie?
Jednym roztworem z siarczanem amonu i siarczanem potasu robić oprysk? Jeśli tak to ile dodać siarczanu potasu, zakładając że pojemność opryskiwacza jest 1,5L i czy tyle cieczy roboczej wystarczy?
cewe pisze:Woda ze ZMIĘKCZACZY CHEMICZNYCH JEST SZKODLIWA DLA ROSLIN a szczególnie z tych urządzeń w których wykorzystywana jest sól zmiękczająca.
Cholerka, robiąc sobie dobrze, zrobiłem źle rośliną. Muszę odpuszczać w trawnik to co jest w rurach i wężu po zamknięciu zmiękczacza i dopiero resztę roślin podlewać, mam nadzieje że trawnik to wytrzyma...
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja świdośliwę też mam ale 1 sztukę i dopiero dwuletnią - chyba też wyczułam rynek :wink: :lol:
cewe
500p
500p

Post »

Edicool-mam jeszcze jedno pytanie oprócz tego przesadzania.Muszę wyciąć stare pędy na jednym krzaku.
Zrobic to lepiej po owocowaniu przy suchej pogodzie teraz,czy zostawić na luty/marzec?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:Przygotowuję stanowisko do przesadzania 5 letnich borówek.Kopię rów o szer.0,8mx0,4m.
Masz jakies wskazówki co do przesadzania takich krzaków? Termin wiosenny może być?
Takie duże, to bezwzględnie jesienią, korzenie się częściowo do wiosny zregenerują i latem będziesz miał owoce, jeżeli wiosną to roślina może przejść stres i zrzucić zawiązki owoców.
Napisz jak planujesz zrobić ten rów i jaka gleba, pH gleby, klimat to Ci odpowiem.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:Edicool-mam jeszcze jedno pytanie oprócz tego przesadzania.Muszę wyciąć stare pędy na jednym krzaku.
Zrobic to lepiej po owocowaniu przy suchej pogodzie teraz,czy zostawić na luty/marzec?
Jeżeli piszesz o tych samych krzakach to 5-letnie nie są stare, czy też będzie przesadzany?. Opisuj wszystko w miarę dokładnie to Ci odpowiem.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kerad77 pisze:...
cewe pisze:Woda ze ZMIĘKCZACZY CHEMICZNYCH JEST SZKODLIWA DLA ROSLIN a szczególnie z tych urządzeń w których wykorzystywana jest sól zmiękczająca.
Cholerka, robiąc sobie dobrze, zrobiłem źle rośliną. Muszę odpuszczać w trawnik to co jest w rurach i wężu po zamknięciu zmiękczacza i dopiero resztę roślin podlewać, mam nadzieje że trawnik to wytrzyma...
A to ciekawe...woda zaszkodzi roślinom a ludziom nie? Co ty Kerad77 pijesz?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kerad77 pisze:edicool dzięki za szybką odpowiedź.
edicool pisze:Możesz śmialo teraz jeszcze dolistnie zasilić siarczanem amonu lub mocznikiem i możesz dodać siarczanu potasu dla lepszego drewnienia.
Jakie najlepiej zastosować stężenie siarczanu amonu (1:xx, lub %)do oprysku dolistnego? Czy opryskać również te borówki które maja zielone liście ale owoce marszczą sie?
Jednym roztworem z siarczanem amonu i siarczanem potasu robić oprysk? Jeśli tak to ile dodać siarczanu potasu, zakładając że pojemność opryskiwacza jest 1,5L i czy tyle cieczy roboczej wystarczy?
edicool pisze:Woda ze ZMIĘKCZACZY CHEMICZNYCH JEST SZKODLIWA DLA ROSLIN a szczególnie z tych urządzeń w których wykorzystywana jest sól zmiękczająca.
Daj 1% siarczanu amonu (10g na 1l wody) + 1% siarczanu potasu (10g na 1l wody). Ważne żeby łączne stężenie dwóch wymieszanych lub jednego nawozu nie przekraczało łącznie 2%. Do tego możesz jeszcze dawać makro i mikroelementy schelatowane jak w instrukcji dozowania. Z zasady można mieszać tylko dwa rodzaje nawozów dolistnych...ale kto nie łamie zasad :wink:.
Co do obliczeń ...kerad czy matematykę mam Ci wbijać w ;:14, a co do ilości na krzew...to zawsze można dorobić. I tyle w temacie. :wit
cewe
500p
500p

Post »

edicool pisze:
cewe pisze:Przygotowuję stanowisko do przesadzania 5 letnich borówek.Kopię rów o szer.0,8mx0,4m.
Takie duże, to bezwzględnie jesienią, korzenie się częściowo do wiosny zregenerują i latem będziesz miał owoce, jeżeli wiosną to roślina może przejść stres i zrzucić zawiązki owoców.
Napisz jak planujesz zrobić ten rów i jaka gleba, pH gleby, klimat to Ci odpowiem.
Krzaki bedą w jednym rzędzie.Rów zaczynam kopać o szerokości 0,8m i głębokości 40-50cm.Tam jest dalej glina.pH na tej glebie jest w granicach 6-6,5. Klimat podgórski-podnóża Beskidów.
Do rowu daję 2 części trocin świeżych ,1 część gleby i na razie mieszam.Wrzuciłem też 1 część ( to tak w proporcjach) torfu kwaśnego,ale nie wiem czy jest konieczny. Planuję zakupić ten Wigor.
Gleba klasy 5 - ogród nigdy nie nawożona.

Stary krzak około 10 lat nie planuję przesadzać choć jeśli to możliwe to z chęcią zmieniłbym mu podłoże.
Pozostałe wszystki 5 letnie będą tylko przesadzane i ewentualnie wycinane to wałęsające się po glebie.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chudziak pisze:A ja świdośliwę też mam ale 1 sztukę i dopiero dwuletnią - chyba też wyczułam rynek :wink: :lol:
To życzę powodzenia ;:215 :wink:
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”