W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
Re: W moim ogródku cz.2 - IWONA1311
Ślicznie się prezentuje delosperma na Twojej rabacie
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku dzięki , cieszę się że Ci się podoba, mi teraz ta rabata podoba się najbardziej, ciekawa jestem tylko jak te kamyczki będą wyglądały po zimie. Na tego miskanta mam już nawet miejsce i nawet o mało ostatnio go sobie nie kup[iłam ale pani miała kwitnące Gracillimusy a one przecież w naszych ogrodach nie kwitną, no może sporadycznie i nie kupiłam.
Tajeczko dopracowana to u mnie jest tylko jedna rabata, ta z jukami, a reszta to jeden wielki bałagan ale mam nadzieję że z czasem uda mi się to wszystko uporządkować. Różowa delosperma kwitnie cały czas, żółta d. nubigeum kwitnie tylko raz, zaś d. congestum kwitnie kilka razy w sezonie.
Basiu ta delosperma szybko się rozrasta i jak zakwitnie tworzy piękny dywanik.
Ponieważ ostatnio jakoś za bardzo nic nowego nie zakwita i nie bardzo jakoś mam wenę do robienia zdjęć to dzisiaj kolejna porcja żurawek, tym razem będą to same nn gdyż w większości to siewki
Tajeczko dopracowana to u mnie jest tylko jedna rabata, ta z jukami, a reszta to jeden wielki bałagan ale mam nadzieję że z czasem uda mi się to wszystko uporządkować. Różowa delosperma kwitnie cały czas, żółta d. nubigeum kwitnie tylko raz, zaś d. congestum kwitnie kilka razy w sezonie.
Basiu ta delosperma szybko się rozrasta i jak zakwitnie tworzy piękny dywanik.
Ponieważ ostatnio jakoś za bardzo nic nowego nie zakwita i nie bardzo jakoś mam wenę do robienia zdjęć to dzisiaj kolejna porcja żurawek, tym razem będą to same nn gdyż w większości to siewki
Piękne miejsce Iwonko stworzyłaś, nawet nie wiem co napisać
Pozdrawiam. Ewa
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
O matko! Nie miałam pojęcia, że z siewu można wyhodować takie cuda . Prawie tęcza barw. Czy kupiłaś mieszankę nasion, czy oddzielnie kolorki? Chętnie bym spróbowała.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
- IWONA1311
Ewo witam serdecznie nowego gościa w moim ogródku. Ciesze się że podoba Ci się u mnie i zapraszam częściej.
Aniu te żurawki są z siewu ale ja dostałam już gotowe sadzonki, niestety nie ja je siałam, a Ewa-s. wiem tylko że ona zbierała nasionka ze swoich żurawek odmianowych i te wysiewała. Ja miałam zamiar też w tym roku spróbować ale tylko na zamiarze się skończyło, bo poobcinałam wszystkie przekwitnięte kwiaty i nie zebrałam nasion.
Kwitną pierwiosnki
wiosenny floksik
zimowity
cyklameny
i inne
na koniec wczorajsze zachodzące słońce
Aniu te żurawki są z siewu ale ja dostałam już gotowe sadzonki, niestety nie ja je siałam, a Ewa-s. wiem tylko że ona zbierała nasionka ze swoich żurawek odmianowych i te wysiewała. Ja miałam zamiar też w tym roku spróbować ale tylko na zamiarze się skończyło, bo poobcinałam wszystkie przekwitnięte kwiaty i nie zebrałam nasion.
Kwitną pierwiosnki
wiosenny floksik
zimowity
cyklameny
i inne
na koniec wczorajsze zachodzące słońce
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Patrząc na pierwsze zdjęcia - pierwiosnki, floks i zimowity łudząco podobne do krokusów, cyklameny - miałem wrażenie, że to wiosna! Jeszcze tylko sasanek brakuje, które kwitną u niektórych. Ale widzę - są i sasanki w odsłonie odpowiedniej do pory roku
- IWONA1311
Jacku masz rację patrząc na pierwsze fotki na myśl przychodzi wiosna, ale niestety na wiosnę teraz musimy troszkę poczekać. Zawsze jakieś pierwiosnki powtarzają u mnie kwitnienie, ale to już są wtedy pojedyńcze kwiatuszki, a tylko raz mi się zdarzyło żeby pod koniec lata zakwitła sasanka. Na tym zdjęciu o którym piszesz to nie jest ona w wydaniu jesiennym to nasienniki powojnika
Dziś poranek był mglisty i dlatego też opadająca później mgła pięknie ozdabiała niektóre roślinki, np rozplenica cudnie wyglądała
inne roślinki także
a nawet przydrożne chwasty
Dziś poranek był mglisty i dlatego też opadająca później mgła pięknie ozdabiała niektóre roślinki, np rozplenica cudnie wyglądała
inne roślinki także
a nawet przydrożne chwasty
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Zgadzam się, Iwonko, że osiadająca na powierzchni roślin mgła robi im dobrze na urodę. Te późnoletnie pajęczyny na łące bardzo lubię. Mniej mnie cieszą w budynkach . Nie boję się pająków, ale denerwuje mnie, gdy dzień po porządkach widzę nitki pod sufitem.
Pozdrawiam, Anna.
- E-mienta
- 500p
- Od: 21 mar 2011, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Iwona
Piękne te zroszone porannie rośliny. Niestety ja rankiem do swojej fabryki leze i nawet na ogród patrzec mi się nie chce. A w weekendy to wstaje po wyschnieciu rosy...
Bardzo się cieszę , że udało się sfinalizować temat kamieni na rabacie z jukami. Zyskała na elegancji i wygląda naprawdę super. Same jukki też wyrosły, bo przecie pamiętam je jako młode sadzonki. No i kwitnaca jesień u Ciebie iście wiosenna , aż miło....
Bluzki dla Rodziny!
Piękne te zroszone porannie rośliny. Niestety ja rankiem do swojej fabryki leze i nawet na ogród patrzec mi się nie chce. A w weekendy to wstaje po wyschnieciu rosy...
Bardzo się cieszę , że udało się sfinalizować temat kamieni na rabacie z jukami. Zyskała na elegancji i wygląda naprawdę super. Same jukki też wyrosły, bo przecie pamiętam je jako młode sadzonki. No i kwitnaca jesień u Ciebie iście wiosenna , aż miło....
Bluzki dla Rodziny!
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetne zdjęcia zrobiłaś z tymi perełeczkami
Wiesz Iwonko, że ten żwirek to jednak super wygląda. Ja u siebie niedawno wysypałam też niektóre fragmenty kamykami, ale niepokoję się, jak to będzie wyglądało po zimie, bo u mnie z drzew spada mnóstwo jakichś paprochów, śmieciuszków, patyczków itd. Jak będzie to trzeba wydłubywać ręką z kamyczków, to się załamię. Mam odkurzacz, ale on takich drobiazgów nie wciąga. No nie wiem...
Wiesz Iwonko, że ten żwirek to jednak super wygląda. Ja u siebie niedawno wysypałam też niektóre fragmenty kamykami, ale niepokoję się, jak to będzie wyglądało po zimie, bo u mnie z drzew spada mnóstwo jakichś paprochów, śmieciuszków, patyczków itd. Jak będzie to trzeba wydłubywać ręką z kamyczków, to się załamię. Mam odkurzacz, ale on takich drobiazgów nie wciąga. No nie wiem...
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Super wyszły Ci zdjęcia z kroplami wody Trawy z taka dekoracja wyglądają wręcz MAGICZNIE
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko jakoś tak nie wiem dlaczego lekceważyłam cyklameny do tej pory, ale widzę, że na prawdę są ładne i ciekawe i te jesienne i wiosenne także chyba są.
Traw masz piękną kolekcje, a w kroplach deszczu wyglądają zjawiskowo. Na miejsce wykopanej wiosną ekspansywnej spartiny posadziłam chryzantemy, drugą spartinę rosnąca przy mostku także wykopię i właśnie tam zrobię rabatę trawiastą, składającą się z takich nie wędrujących, ale to także wiosną, mam całą zimę do myślenia.
Traw masz piękną kolekcje, a w kroplach deszczu wyglądają zjawiskowo. Na miejsce wykopanej wiosną ekspansywnej spartiny posadziłam chryzantemy, drugą spartinę rosnąca przy mostku także wykopię i właśnie tam zrobię rabatę trawiastą, składającą się z takich nie wędrujących, ale to także wiosną, mam całą zimę do myślenia.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Świetne zbliżenia, makro jak żywe
Pomyliłem sasankę z powojnikiem
Pomyliłem sasankę z powojnikiem