Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nastawiłam dziś pierwszy raz ocet z czerwonej porzeczki. (Porzeczki zalane wodą z cukrem.) Ciekawe czy wyjdzie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ile porzeczek, wody i cukru?
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A czy robicie coś w wiórów z marchewki, z sokowirówki?
Może macie jakieś przepisy. Niby w necie sporo, ale zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło twarde.
Może macie jakieś przepisy. Niby w necie sporo, ale zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło twarde.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie miałam konkretnego przepisu, nastawiłam duży słój porzeczek, zalałam wodą źródlaną z 6 łyżkami cukru.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Żeby powstał ocet to najpierw musi się zrobić wino, które jednak potrzebuje trochę cukru. Aby powstał trwały ocet ok. 6%-7% to wino musi mieć 7-8% czyli w każdym litrze powinno być ok. 120 g cukru. W kilogramie porzeczek jest go ok 50 g. Teraz na palcach możesz policzyć ile cukru trzeba dosypać. Pominąłem zawartość kwasów zawartych w porzeczkach , których jest ok 15g w kilogramie owoców czyli 1,5%. Jakby fermentacja się ociągała to możesz dodać troszkę drożdzy piekarniczych. Słój przykryty gazą, musi być dostęp tlenu, żeby zaszszła fermentacja octowa uzyskanego alkocholu.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Trzeba dodać trochę wody do tych wiórów, bo inaczej są za suche.AGA Z pisze:A czy robicie coś w wiórów z marchewki, z sokowirówki?
Może macie jakieś przepisy. Niby w necie sporo, ale zrobiłam ciasto marchewkowe i wyszło twarde.
Beata
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3777
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Teraz już wiem.
Zrobiłam ciasto i wyszło jak cegła. Tylko troszkę cieńsze.
A trochę, to znaczy ile?
Zrobiłam ciasto i wyszło jak cegła. Tylko troszkę cieńsze.
A trochę, to znaczy ile?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tak żeby te wióry miały mokrość normalnej, tartej marchewki.
Beata
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Na facebooku jest kobieta która wie o octach wszystko ma rewelacyjny podstawowy przepis na ocet z jabłek i octy robi chyba z wszystkiego.
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Trochę mało danych. Będę niedługo nastawiać papierówki na ocet. Ten porzeczkowy badałam organoleptycznie - pachnie kwaśnym winem, smakuje sokiem z porzeczek.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Papierówki w tym roku ze względu na suszę są malutkie.Myślę żeby włożyć do słoików w całości usuwając tylko gniazdo nasienne.
Czy ktoś ma dobrą proporcję cukru do zalewy tych owoców?
Czy ktoś ma dobrą proporcję cukru do zalewy tych owoców?
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
radziłaby trochę te jabłka pokroić, nie usuwać gniazd nasiennych jeśli zdrowe, tylko oberwać ogonki i jeśli gdzieś obite to odkroić. Nie szorować za mocno- tylko jeśli brudne lekko umyć. Na 1 litr wody dodaje się mniej więcej 4 łyżki cukru- dobrze rozpuścić. zasada, że im więcej cukru- tym mocniejszy ocet- byle nie przesadzić- drożdże muszą go przerobić.
Wszystko ma stać przykryte ręcznikiem papierowym, albo ściereczką tak długo, (mieszane codziennie), aż owoce opadną na dno i przestanie się burzyć. Wtedy zlać i nadal niech stoi przykryte w ciemnym miejscu ok 4 tyg. Na górze powinna się zrobić matka octowa- galaretowaty biały kożuszek- wtedy zlać ostrożnie do butelek i może stać latami.
Na razie nastawiłam ocet malinowy. Po zlaniu soku nie odciskałam owoców tylko dodałam wody z cukrem i stoi sobie
Wszystko ma stać przykryte ręcznikiem papierowym, albo ściereczką tak długo, (mieszane codziennie), aż owoce opadną na dno i przestanie się burzyć. Wtedy zlać i nadal niech stoi przykryte w ciemnym miejscu ok 4 tyg. Na górze powinna się zrobić matka octowa- galaretowaty biały kożuszek- wtedy zlać ostrożnie do butelek i może stać latami.
Na razie nastawiłam ocet malinowy. Po zlaniu soku nie odciskałam owoców tylko dodałam wody z cukrem i stoi sobie
Pozdrawiam Gosia
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Galicjanka
Mnie chodziło o jabłka w całości jako kompot. Moja mama takie robiła ale wtedy to ja nie interesowałam się przetworami.
Mnie chodziło o jabłka w całości jako kompot. Moja mama takie robiła ale wtedy to ja nie interesowałam się przetworami.