Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Może dasz mu rosnąć. Pomidor to chwast tylko nie w naszej szerokości. Daj mu rosnąć i nie przeszkadzaj. No kulka wodna co trzy dni oprysk. BEZ JAJ. W czwartek daj tytanit a koło piątku infinito, została niedziela, dawaj jakieś aminokwasy i szambo z pokrzywy.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A Tobie jak chce się spać to idź spać, a nie męcz się na forum Może do tego florovitu ma jakieś zalecenia i chce do tego jakoś ładnie ułożyć opryski OW i HT Dlatego nie czepiaj się, a najpierw poznaj całą sytuację
forumowicz Dostałem tutaj wskazówki, aby do mojego zbyt % HT dodać zaparzanke z ziół Czy nie lepiej byłoby zrobić drugie HT, tylko alko rozrobić do 25% i wtedy dalej już jak w przepisie i oba połączyć Da tak radę Tylko że to jest to kombinatorstwo, którego nie lubie i teoretycznie mógłbym zrobić nowy, zamiast rozcieńczać alko
forumowicz Dostałem tutaj wskazówki, aby do mojego zbyt % HT dodać zaparzanke z ziół Czy nie lepiej byłoby zrobić drugie HT, tylko alko rozrobić do 25% i wtedy dalej już jak w przepisie i oba połączyć Da tak radę Tylko że to jest to kombinatorstwo, którego nie lubie i teoretycznie mógłbym zrobić nowy, zamiast rozcieńczać alko
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście chodziło mi pisząc OC o OW. Bardzo z tego powodu PRZEPRASZAM.podjadek pisze:Czy mogę zastosować taki schemat oprysków:
Środa - Florovit
Sobota- OC
Środa - Florovit
Sobota- HT itd.
Czegoś tu nie rozumiem. Stosowanie naprzemienne tych dwóch środków (OW i HT) w odstępach siedmiodniowych jest w porządku czy może już nie? Należy stawiać je na równi z infinito? Czy dla niektórych męczący piątek i późna pora
edit.
Tak właśnie jest Błażej, mam zalecenia i pytam.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Też mam ten dylemat...Ile dni po oprysku pomidorów OW można użyć innego nawozu do oprysku dolistnego
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Już na prawdę nie mam siły codziennie tłumaczyć w kółko to samo.
OW jest związkiem jonowym i musi być odstęp od innego preparatu jonowego/ nawóz dolistny/ 7 dni przed i po. HT z nawozem dolistnym można sobie pryskać na przemian codziennie skoro ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną.
OW jest związkiem jonowym i musi być odstęp od innego preparatu jonowego/ nawóz dolistny/ 7 dni przed i po. HT z nawozem dolistnym można sobie pryskać na przemian codziennie skoro ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną.
Skoro ma być 7 dni prze i 7 dni po przerwa w oprysku OW to odpada. Nie wiem po co na końcu jeszcze znak zapytania.
Mówiąc łopatologicznie:
Co najmniej 7 dni przed planowanym opryskiem niczym nie pryskamy i po oprysku odczekujemy przynajmniej 7 dni by prysnąć czymś.
Tak w ogóle to mój pierwszy post więc witam wszystkich pozytywnie zakręconych. Podziękowania dla autora wątku za receptury, niekomplikowanie rzeczy prostych i upraszczanie rzeczy skomplikowanych. No i podziwiam mega cierpliwość
Mówiąc łopatologicznie:
Co najmniej 7 dni przed planowanym opryskiem niczym nie pryskamy i po oprysku odczekujemy przynajmniej 7 dni by prysnąć czymś.
Tak w ogóle to mój pierwszy post więc witam wszystkich pozytywnie zakręconych. Podziękowania dla autora wątku za receptury, niekomplikowanie rzeczy prostych i upraszczanie rzeczy skomplikowanych. No i podziwiam mega cierpliwość
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Podjadku,osobiście wolałbym zrezygnować z cotygodniowego oprysku Florovitem,na rzecz OW.Możesz florovit dawać co 14 dni lub co dwa tygodnie.Jak wolisz.
Albo zamiast oprysku podlać nawozem.Nie komplikuj życia sobie,a przede wszystkim innym.Uprzedzam Twoje następne pytanie możesz podlewać konewką metalową i plastikową.Ewentualnie kubkiem i wcale nie musi być porcelanowy.
Albo zamiast oprysku podlać nawozem.Nie komplikuj życia sobie,a przede wszystkim innym.Uprzedzam Twoje następne pytanie możesz podlewać konewką metalową i plastikową.Ewentualnie kubkiem i wcale nie musi być porcelanowy.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Podlewanie nawet porcelanowym kubkiem raczej nic nie da, nadmiar fosforu w glebie, który mam może zakłócać przyjmowanie mikroskładników, a o nie tu właśnie poza azotem i potasem chodzi.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
podjadek
W wątku - Papryka do gruntu.Część 4 pawelp 1320 napisał:
Z tego co wiem to florovit uniwersalny nie ma fosforu a ten do warzyw ma bo go posiadam.
W wątku - Papryka do gruntu.Część 4 pawelp 1320 napisał:
Z tego co wiem to florovit uniwersalny nie ma fosforu a ten do warzyw ma bo go posiadam.
Rzecz w tym, że kolega podjadek wykonał analizę swojej gleby w którą posadził pomidory i ma w tej glebie dużo za dużo fosforu , który prawdopodobnie blokuje mu pobieranie mikroelementów. Wybrał więc właśnie florowit uniwersalny świadomie, jako, że czego jak czego, ale fosforu to jego pomidorki nie potrzebują.
Wczoraj pryskałem OW+HB i chciałem prysnąć maliny, ale się wstrzymałem z powodu pszczół, które jeszcze latały po nich.
Czy może być jakieś zagrożenie przy stosowaniu OW, HB, HT dla pszczół? Nie zawsze mogę pryskać po odlocie.
ps. Dziś w Real'u natknąłem się na ocet winno-jabkwy (?!) w cenie 2,47 zł za 0.5 l. Taniej chyba nie będzie wziąłem 5 flaszek, przygotowałem koncentrat pieniło się pięknie.
Czy może być jakieś zagrożenie przy stosowaniu OW, HB, HT dla pszczół? Nie zawsze mogę pryskać po odlocie.
ps. Dziś w Real'u natknąłem się na ocet winno-jabkwy (?!) w cenie 2,47 zł za 0.5 l. Taniej chyba nie będzie wziąłem 5 flaszek, przygotowałem koncentrat pieniło się pięknie.
Ciekaw jestem ile razy jeszcze będę linkował tą stronę ?.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelars ... roby/Tymol
Żaden z tych preparatów nie jest szkodliwy dla pszczół, a wręcz przeciwnie.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelars ... roby/Tymol
Żaden z tych preparatów nie jest szkodliwy dla pszczół, a wręcz przeciwnie.
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Wczoraj wypsikałam cały 10-litrowy marolex OW na ogród. Dostały pomidorki koktailowe, cukinia (2szt), irysy z sympomami podeszczowego grzyba, maliny, porzeczki, powojniki, róże (ale mszyce nie padły). Wszystkie rośliny mają się dobrze, nie widać żadnego poparzenia. następnym razem zrobię mixturę z HB.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści