Kwiaty i nie tylko w obiektywie - mój ogród
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwiaty i nie tylko w obiektywie - mój ogród
Zachwycające kalie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Jakby w jakimś aparacie co mam się dało takie rzeczy wyprawiać, to by mnie narzekał 
Białą kallę jednak uchwyciłaś, urzekająca

Białą kallę jednak uchwyciłaś, urzekająca

- IzabelaS
- 500p
- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Joasiu, ta kalia... Cud, po prostu biały cud. Obie zresztą,ale biała mnie urzekła.
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Kalie bardzo ładne, także mam ...bardzo je lubię, są piękne i do tego długo kwitną.
.. Ładna ta różyczka NN...szkoda że bez nazwy, ciekawe czy powtarza kwitnienie bo takiej właśnie szukam. 

- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Black Rose, dziękuję.
Mati, jeśli tylko masz tryb manualny, to da radę.
Zresztą Twoje zdjęcia są piękne. 
Izo, a ja nadal nie wiem, która mi się bardziej podoba. Dobrze, że mam obie.
Zuziu, ona w sumie kwitnie bardzo długo, usuwam przekwitnięte kwiaty i nowe pojawiają się aż do jesieni. Ale niestety nie znam nazwy.
Dzwoneczki jeszcze raz.

'Lavender and Old Lace'

'Madame Boll'

Oba zdjęcia pnąca NN

Mati, jeśli tylko masz tryb manualny, to da radę.

Izo, a ja nadal nie wiem, która mi się bardziej podoba. Dobrze, że mam obie.

Zuziu, ona w sumie kwitnie bardzo długo, usuwam przekwitnięte kwiaty i nowe pojawiają się aż do jesieni. Ale niestety nie znam nazwy.
Dzwoneczki jeszcze raz.

'Lavender and Old Lace'

'Madame Boll'

Oba zdjęcia pnąca NN

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyszłam z rewizytą i oniemiałam. Cudowny, wysmakowany ogród. Robi niesamowite wrażenie. Masz sporo roślin, które lubię.
Ciekawa jestem jak długo masz dzwonek Elizabeth Oliver. Czy dobrze zimuje? Uwielbiam dzwonki wszelkiej maści i właśnie ostatnio kupiłam tego. Nie chciałabym go stracić. Bardzo mi się podoba ta różyczka z ostatnich zdjęć. Mam wrażenie, że nie jest czysto biała. Jaki rozmiar osiąga? Pędy ma wiotkie czy raczej sztywne? Kolejnego "potwora" różanego już nie mam gdzie posadzić. Skalniak wzorcowy aż miło popatrzeć.
U mnie wiciokrzew pachnie od zawsze i jak dla mnie jest to przyjemny zapach.
Ciekawa jestem jak długo masz dzwonek Elizabeth Oliver. Czy dobrze zimuje? Uwielbiam dzwonki wszelkiej maści i właśnie ostatnio kupiłam tego. Nie chciałabym go stracić. Bardzo mi się podoba ta różyczka z ostatnich zdjęć. Mam wrażenie, że nie jest czysto biała. Jaki rozmiar osiąga? Pędy ma wiotkie czy raczej sztywne? Kolejnego "potwora" różanego już nie mam gdzie posadzić. Skalniak wzorcowy aż miło popatrzeć.
U mnie wiciokrzew pachnie od zawsze i jak dla mnie jest to przyjemny zapach.
- Pelidea
Cześć Izo, dziękuję za tyle komplementów!
Bardzo mi miło. 
Dzwonek kupiłam w tym roku, więc też nie mam pojęcia, jak będzie zimował. A jest przecudny, więc mam nadzieję, że poradzi sobie bez kłopotów.
Róża faktycznie nie jest czysto biała, przynajmniej nie na początku. Mam w ogóle wrażenie, że każdy kwiat jest inny - jedne wpadają w róż, inne są kremowe, a później robią się białe:

Róża nie jest jakaś wielka, u mnie najwyżej miała ok. 2 m. Niestety w tym roku miała wiele ciężkich przejść, został mi jeden z 4 pędów głównych, w tej chwili staram się ją odbudować. Pędy ma raczej wiotkie, pod ciężarem kwiatów zaczynają zwisać na boki.
U mnie dziś pod znakiem rojników. Zaczęłam się im przyglądać i jestem pod wrażeniem, jak szybko się rozrastają.
Jestem zła na siebie, że nie mam podpisanych roślin. Zdjęłam naklejki z doniczek, przykleiłam przy każdej roślince, miałam "zaraz zapisać" i zanim się obejrzałam wszystkie naklejki zniknęły. Tym sposobem wiem, że jest m.in rojnik 'Samoa', 'Broad Peak', 'Bedivere' itd, ale nie wiem, które jest które. Ech...

Z rojnikowej grządki.
'Fiolet'

'Noir'

'Krafla' (chyba)

Dzwonek kupiłam w tym roku, więc też nie mam pojęcia, jak będzie zimował. A jest przecudny, więc mam nadzieję, że poradzi sobie bez kłopotów.
Róża faktycznie nie jest czysto biała, przynajmniej nie na początku. Mam w ogóle wrażenie, że każdy kwiat jest inny - jedne wpadają w róż, inne są kremowe, a później robią się białe:

Róża nie jest jakaś wielka, u mnie najwyżej miała ok. 2 m. Niestety w tym roku miała wiele ciężkich przejść, został mi jeden z 4 pędów głównych, w tej chwili staram się ją odbudować. Pędy ma raczej wiotkie, pod ciężarem kwiatów zaczynają zwisać na boki.
U mnie dziś pod znakiem rojników. Zaczęłam się im przyglądać i jestem pod wrażeniem, jak szybko się rozrastają.

Jestem zła na siebie, że nie mam podpisanych roślin. Zdjęłam naklejki z doniczek, przykleiłam przy każdej roślince, miałam "zaraz zapisać" i zanim się obejrzałam wszystkie naklejki zniknęły. Tym sposobem wiem, że jest m.in rojnik 'Samoa', 'Broad Peak', 'Bedivere' itd, ale nie wiem, które jest które. Ech...

Z rojnikowej grządki.
'Fiolet'

'Noir'

'Krafla' (chyba)

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Skąd my to znamyPelidea pisze:Jestem zła na siebie, że nie mam podpisanych roślin. Zdjęłam naklejki z doniczek, przykleiłam przy każdej roślince, miałam "zaraz zapisać" i zanim się obejrzałam wszystkie naklejki zniknęły.

Czy z nazwami czy bez - rojnikowa grządka bardzo interesująca

Ale różyczka pnąca prześliczna - i pączuszek przecudny i potem, już rozwinięta piękna

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Asiu z tych nasionek dla mnie wyrosną na pewno krzyżówki - ciekawie jakie
Piękne masz te rojniki, ja mam dwa, są ogromne bo potrafią mieć średnicę nawet 20 cm.
Gdzie swoje kupowałaś?
Madame Boll - piękne, uwielbiam takie pełne róże

Piękne masz te rojniki, ja mam dwa, są ogromne bo potrafią mieć średnicę nawet 20 cm.
Gdzie swoje kupowałaś?
Madame Boll - piękne, uwielbiam takie pełne róże

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Joasiu..masz dar komponowania różnych rojników, bardzo ładnie im w tych koszyczkach i to kamykowe wykończenie.
Różyczka bardzo ładna. 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Poszperałam troszkę w sieci i chyba znalazłam imię Twej róży. Sprawdź odmianę Swany.
Ja też mam często krótką pamięć ogrodniczą
Zdarza mi się, że chcę 2 razy w tym samym miejscu coś posadzić albo posadzę jesienią a wiosną szukam gdzie to utknęłam...
Ja też mam często krótką pamięć ogrodniczą

- Pelidea
Lucy - o to, to. Ja też tak sobie mówię: "to na pewno będę pamiętać". I do tej pory może z raz faktycznie zapamiętałam...
Sebastianie, różnie. Część kupiłam w sklepach ogrodniczych, część zamawiałam internetowo.
Zuziu, dziękuję!
Izo, faktycznie bardzo podobna, ale Swany jest wg tego co znalazłam okrywowa lub na pniu. Nigdzie nie ma, że jest pnąca. A ona bardzo pnie się w górę.
Drugie kwitnienie klematisa. Kwiaty mają zupełnie inny kształt i są niemal o połowę mniejsze.

Zielony klejnocik.

Sebastianie, różnie. Część kupiłam w sklepach ogrodniczych, część zamawiałam internetowo.
Zuziu, dziękuję!

Izo, faktycznie bardzo podobna, ale Swany jest wg tego co znalazłam okrywowa lub na pniu. Nigdzie nie ma, że jest pnąca. A ona bardzo pnie się w górę.
Drugie kwitnienie klematisa. Kwiaty mają zupełnie inny kształt i są niemal o połowę mniejsze.

Zielony klejnocik.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jak to jest z tymi powojnikami ? Kwitną tak jak większość róż dwa razy ?
Fajne ma kwiaty, wyglądają jakby coś je obgryzło
Fajne ma kwiaty, wyglądają jakby coś je obgryzło

- Pelidea