ale jeszcze niech wypoiwe sie fachowiec ,to podbiore pomysł

Ja bym tego nie robiła ze względu,że może być konieczność opryskania pomidorów, więc zawsze coś zleci na dół i osiądzie na fasolce.Nawet chwilowe okrywanie folią między pomidorami jest uciążliwe i pochłania czasu. Ja robię grządki jednorodne, łatwiej to odchwaszczać bo nie trzeba uważać na inne warzywa.Pelasia pisze:Ja fsolkę szparagową sadzę międy pomidorami,mysle ,ze fasola nie urosnie przed sadzeniem pomidorów .Rrobie tak :sadze pomidory a pomiędzy krzaczki wsadzam nasiona faolki i sobie szparagówka rosnie, nie przeszkadadzają jej w tym krzki pomodorów. Plony są ok.
Pojemniki prawdopodobnie będę tak przygotowywał, aby na jeden krzak przypadło 5-10 litrów ziemi, z tego co udało mi się ustalić do tej pory, to lepiej żeby pojemniki były szersze aniżeli wyższe.Bufo-bufo pisze:Interesuje mnie jak duże będą pojemniki w których będziesz uprawiać rośliny. Co do ziemi wydaje mi się, że lepiej byłoby kupić gotową, kompost jest dobry, ale do wzbogacania gleby, no chyba że ktoś potrafi komponować ziemię do nasadzeń w donicach to czemu nie. Czy to jest słoneczny balkon? Dobrze by było.
W mojej wypowiedzi jest tak dużo "chyba", gdyż sama zaczynam dopiero trzeci sezon z warzywami.
Termin siewów - w jednej z książek znalazłam bardzo przydatną tabelę terminów siewu względem daty ostatniego przymrozku - zamieszczę na forum jak tylko dowiem się jak4. W jakim terminie rozpocząć siew?
To zależy od rośliny. W przypadku niektórych warzyw możesz lub nawet musisz zrobić (lub kupić) rozsadę i dopiero po ostatnim przymrozku możesz wystawić na zewnątrz, na balkon. W tym przypadku tabela podpowie Ci które warzywa siać bezpośrednio do gruntu/doniczki, które można a które trzeba "podpędzić na parapecie".3. Czy nasiona mogę wysiać bezpośrednio do przygotowanych, docelowych donic i pozostawić na balkonie?
Ja właśnie mam największy problem z podłożem. Ale w końcu zdecydowałam już że kupię ziemię uniwersalną, dorzucę obornika w granulacie i coś co spowoduje dobre napowietrzanie i utrzymanie odpowiedniej wilgotności podłoża czyli albo wermikulit ( chyba droższy) albo włókno kokosowe. Na twoim miejscu, gdybym miała swój kompost, zmieszałabym ziemię uniwersalną+kompost+wermikulit lub włókno kokosowe 1:1:1.2. Czy kupić gotową ziemię w sklepie, czy przygotować własną - mam własny, dwuletni kompost, być może udało by się załatwić obornik, jak nie to granulowany.
Co do uprawy pomidorów to wiem ze niektórzy z powodzeniem hodują pomidory w pojemnikach, a na pewno pomidory tj. koralik czy gruszeczka.1. Jakie warzywa będą dobre na początek (nie wymagające doświadczenia w uprawie), na pewno chciałbym mieć pomidory (tutaj pytanie koktajlowe czy zwykłe, jaka odmiana?), pietruszkę (natka), cebulę, szczypiorek, marchew (korzeń - da radę w donicach?), czosnek. Ewentualnie co jeszcze moglibyście polecić?