Moje storczyki / Kwitnienia
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje storczyki / Kwitnienia
Chyba za szybko chcesz próbować wszystkiego na raz. Masz problemy z uprawą w standardowym podłożu, a chcesz brać się za hydro? To o wiele trudniejsza uprawa i trzeba mieć większe doświadczenie w uprawie storczyków, których nie ukrywajmy ale nie masz. Nawet ja, chociaż uprawiam rośliny od kilkunastu lat, a storczyki od zaledwie jakichś trzech nie wziąłbym się za uprawę w hydro. Może kiedyś, na razie zbieram doświadczenie w korze.
Naucz się wpierw uprawiać storczyki tak, żeby nie padały Ci po przesadzeniu.
Naucz się wpierw uprawiać storczyki tak, żeby nie padały Ci po przesadzeniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niestety, ale muszę potwierdzić to co mówi Norbert ja uprawiam w hydro i nadal się uczę.
No ale ze zdechlakami możesz próbować, bo to jak reanimacja jest.
No ale ze zdechlakami możesz próbować, bo to jak reanimacja jest.
- Sunrise_orchid
- 200p
- Od: 5 gru 2018, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nikt nie powiedział (oprócz Marty) , że nie mogę spróbować ze zdechlakiem, którego nie będzie mi szkoda 

Moje storczyki
- norbert76
Hmmm, w uprawie roślin nie chodzi oto, żeby każdy pomysł co wpadnie do głowy pochwalać. W uprawie roślin istotne jest przechodzenie na poszczególne etapy zdobywając stopniowo doświadczenie. Reanimacja rośliny, jaką posiadasz a uprawa de facto w hydro to dwie różne kwestie. Do hydro, oprócz doświadczenia, dobrze jest przestawiać zdrowe rośliny. Z chorymi, osłabionymi roślinami może być trudniej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Ojejciu, Norbercie, od czego jest życie? Żeby próbować nowych sposobów i uczyć się na błędach... Nie będę czekać z doświadczeniem do końca życia, bo może jednak te hydro będzie idealne i rośliny w wilgotnym keramzycie to cudowny sposób? A podobno w keramzycie też się reanimuje, ale ten "zdechlaczek" ma dość sporo korzeni i twarde liście jak na reanimowanego, może czas spróbować tego nowego sposobu? Może to strzał w dziesiątkę i rośliny będą się czuły jak w niebie? Nie śmiem wątpić, że masz trochę racji, lecz w życiu chodzi o to żeby próbować tych nowych rzeczy i uczyć się na własnych i kogoś innego błędach! 

Moje storczyki
- norbert76
No widzisz, nie zrozum mnie źle ale w uprawie roślin nie można czegoś próbować nie mając większego doświadczenia. Inaczej szkoda roślin. Uprawa w hydro to nie tylko wsadzenie do "kamyczków", ale wyższa szkoła jazdy. To tak, jakbyś w Twoim wieku chciał wsiąść do samochodu i spróbować jeździć. Bez doświadczenia, czyli przeszkolenia raczej nic dobrego z tego by nie wyszło.
Podobnie jest z uprawą roślin, można próbować ale wcześniej trzeba sobie radzić z uprawą roślin, a u Ciebie z tym niestety kiepsko idzie. Jeśli masz problemy z tradycyjną uprawą, która jest prostsza to tym bardziej mikre szanse są, że uda się w keramzycie.
Będziesz starszy to kiedyś zrozumiesz.
Będąc w Twoim wieku też chciałem wszystkiego próbować na raz, ale często brak doświadczenia powodował, że nie przeskoczysz ograniczeń.

Podobnie jest z uprawą roślin, można próbować ale wcześniej trzeba sobie radzić z uprawą roślin, a u Ciebie z tym niestety kiepsko idzie. Jeśli masz problemy z tradycyjną uprawą, która jest prostsza to tym bardziej mikre szanse są, że uda się w keramzycie.
Będziesz starszy to kiedyś zrozumiesz.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Dobrze... Więc jednak zamówimy z allegrooo korę 6-9mm i 9-12mm.
Moje storczyki
- Sunrise_orchid
- 200p
Po za tymi problemami ze storczykami zakupiłem za oszałamiającą cenę 29.99zł (kwiaciarnia
), ma kilka rozgałęzień i ciągle przedłuża pędy, nie pachnący, lecz WOSKOWY
. Kolorek ma lawendowy z żyłkami i białawą obwódką. Warżka ma pełny, ostry ciemno-fioletowy kolor.

Korzenie ładne

Liście:

Grzybek już popryskany...

Miłego wieczoru
!

Korzenie ładne

Liście:

Grzybek już popryskany...

Miłego wieczoru

Moje storczyki
- norbert76
Korzenie ładne, ale jest ich zdecydowanie za mało jak na tak wielkość rośliny. Poza tym podłoże mi się nie podoba i dolna część trzonu.
Wszystko może być ze sobą powiązane.
Wszystko może być ze sobą powiązane.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Nie ma mało korzeni, tylko to 1 strona doniczki
. Ma ich sporo, myślę że ten trzon to wina właśnie stale wilgotnego podłoża, popryskałem czymś na grzyby i pleśń u roślin ozdobnych i ogrodowych, suszarką już przesuszyłem, i przemyłem tego storczyka tym roztworem i czekam, wyciągnąłem z osłonki postawiłem dalej od parapetu i czekam aż przeschnie, by cokolwiek zrobić. Rośnie w korze o frakcji na pewno mniejszej niż 9-12mm, podejrzewam jakąś drobną, typu 6-9mm. Na początku wiosny (możliwe, że pod koniec stycznia nawet ze względu, że też mnie niepokoi stan) przesadzę na pewno, wytnę zgniłe, brzydkie i wysuszone, wypsikam, "posmaruje" cynamonem i przesadzę bez względu czy kwitnie, czy nie bo u mnie miniaturka po przesadzeniu nigdy nie zrzuciła kwiatów.

Moje storczyki
- norbert76
Korzeni powinno być dużo z każdej strony doniczki. Poza tym jeśli wykryłeś grzyba, to jest zła oznaka że coś się złego dzieje się z trzonem.
Druga sprawa przedłużanie kwitnienia nie oznacza, że ze storczykiem jest wszystko w porządku, a nie jest. Często storczyki potrafią wypuścić pęd kwiatowy również w stanie agonalnym.
Trzecia rzecz, stale wilgotne podłoże to również niepokojący sygnał.
Odstawienie z parapetu to błąd, nie możesz zabierać światła.
Najlepiej jak wyjmiesz z doniczki i wtedy ocenisz stan korzeni. Wtedy też poza doniczką korzenie mogłyby trochę obeschnąć. Posadziłbym też do nieco większej frakcji kory.
Druga sprawa przedłużanie kwitnienia nie oznacza, że ze storczykiem jest wszystko w porządku, a nie jest. Często storczyki potrafią wypuścić pęd kwiatowy również w stanie agonalnym.
Trzecia rzecz, stale wilgotne podłoże to również niepokojący sygnał.
Odstawienie z parapetu to błąd, nie możesz zabierać światła.
Najlepiej jak wyjmiesz z doniczki i wtedy ocenisz stan korzeni. Wtedy też poza doniczką korzenie mogłyby trochę obeschnąć. Posadziłbym też do nieco większej frakcji kory.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
No dobrze. Przesadzę i sprawdzę, tylko nie mam w tej chwili takiej idealnej frakcji kory. Mam jedynie 10-12mm z drobnymi kawałkami, a znowu z nożyczkami mi się nie chce siedzieć 2h aż przekształcę tą korę na drobniejszą
. A gdyby miała maksymalnie 5 korzeni to co? Nie mam mniejszej doniczki, jedynie taką bardzo małą do typowych mini, bardzo chętnie ją przesadzę ALE nie mam w co! POMOCY 

Moje storczyki
- norbert76
Parę dni możesz poczekać z przesadzeniem.
Wysłałem na PW link na allegro do oferty z doniczkami o 9cm średnicy, powinna być idealna.
Wysłałem na PW link na allegro do oferty z doniczkami o 9cm średnicy, powinna być idealna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sunrise_orchid
- 200p
Norbercie, ale mam identyczne 2 doniczki 8-9cm już z dziurkami po bokach do cyrkulacji
... Wróćmy do podłoża bo mam tylko korę z frakcją 10-12mm. Chyba za duża, będzie za szybko przesychać u tego mini
. No i czy warto czekać z tym przesadzaniem? Moim zdaniem nie ma co czekać po uświadomieniu w jakim jest 'stanie', bo trzon może się pogarszać coraz bardziej a korzenie gnić.

Moje storczyki
- norbert76
Jeśli masz doniczkę, to możesz przesadzić.
Możesz zawsze zmieszać drobniejszą korę z większymi kawałkami. Osobiście mieszam 6-9 z 9-12. Do małej doniczki użyłbym o mniejszej jednak frakcji. Kiedyś posadziłem do większej frakcji do takiej doniczki i korzenie teraz szybciej mi przesychają.
Możesz zawsze zmieszać drobniejszą korę z większymi kawałkami. Osobiście mieszam 6-9 z 9-12. Do małej doniczki użyłbym o mniejszej jednak frakcji. Kiedyś posadziłem do większej frakcji do takiej doniczki i korzenie teraz szybciej mi przesychają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta