Moje storczyki / Kwitnienia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje storczyki / Kwitnienia

Post »

Chyba za szybko chcesz próbować wszystkiego na raz. Masz problemy z uprawą w standardowym podłożu, a chcesz brać się za hydro? To o wiele trudniejsza uprawa i trzeba mieć większe doświadczenie w uprawie storczyków, których nie ukrywajmy ale nie masz. Nawet ja, chociaż uprawiam rośliny od kilkunastu lat, a storczyki od zaledwie jakichś trzech nie wziąłbym się za uprawę w hydro. Może kiedyś, na razie zbieram doświadczenie w korze.
Naucz się wpierw uprawiać storczyki tak, żeby nie padały Ci po przesadzeniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No niestety, ale muszę potwierdzić to co mówi Norbert ja uprawiam w hydro i nadal się uczę.

No ale ze zdechlakami możesz próbować, bo to jak reanimacja jest.
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p
Od: 5 gru 2018, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nikt nie powiedział (oprócz Marty) , że nie mogę spróbować ze zdechlakiem, którego nie będzie mi szkoda :)
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm, w uprawie roślin nie chodzi oto, żeby każdy pomysł co wpadnie do głowy pochwalać. W uprawie roślin istotne jest przechodzenie na poszczególne etapy zdobywając stopniowo doświadczenie. Reanimacja rośliny, jaką posiadasz a uprawa de facto w hydro to dwie różne kwestie. Do hydro, oprócz doświadczenia, dobrze jest przestawiać zdrowe rośliny. Z chorymi, osłabionymi roślinami może być trudniej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Ojejciu, Norbercie, od czego jest życie? Żeby próbować nowych sposobów i uczyć się na błędach... Nie będę czekać z doświadczeniem do końca życia, bo może jednak te hydro będzie idealne i rośliny w wilgotnym keramzycie to cudowny sposób? A podobno w keramzycie też się reanimuje, ale ten "zdechlaczek" ma dość sporo korzeni i twarde liście jak na reanimowanego, może czas spróbować tego nowego sposobu? Może to strzał w dziesiątkę i rośliny będą się czuły jak w niebie? Nie śmiem wątpić, że masz trochę racji, lecz w życiu chodzi o to żeby próbować tych nowych rzeczy i uczyć się na własnych i kogoś innego błędach! ;:138
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz, nie zrozum mnie źle ale w uprawie roślin nie można czegoś próbować nie mając większego doświadczenia. Inaczej szkoda roślin. Uprawa w hydro to nie tylko wsadzenie do "kamyczków", ale wyższa szkoła jazdy. To tak, jakbyś w Twoim wieku chciał wsiąść do samochodu i spróbować jeździć. Bez doświadczenia, czyli przeszkolenia raczej nic dobrego z tego by nie wyszło. :wink:
Podobnie jest z uprawą roślin, można próbować ale wcześniej trzeba sobie radzić z uprawą roślin, a u Ciebie z tym niestety kiepsko idzie. Jeśli masz problemy z tradycyjną uprawą, która jest prostsza to tym bardziej mikre szanse są, że uda się w keramzycie.
Będziesz starszy to kiedyś zrozumiesz. :wink: Będąc w Twoim wieku też chciałem wszystkiego próbować na raz, ale często brak doświadczenia powodował, że nie przeskoczysz ograniczeń.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Dobrze... Więc jednak zamówimy z allegrooo korę 6-9mm i 9-12mm.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Po za tymi problemami ze storczykami zakupiłem za oszałamiającą cenę 29.99zł (kwiaciarnia ;:333), ma kilka rozgałęzień i ciągle przedłuża pędy, nie pachnący, lecz WOSKOWY ;:63. Kolorek ma lawendowy z żyłkami i białawą obwódką. Warżka ma pełny, ostry ciemno-fioletowy kolor.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Korzenie ładne
Obrazek

Liście:
Obrazek

Grzybek już popryskany...
Obrazek

Miłego wieczoru ;:134 :wit!
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzenie ładne, ale jest ich zdecydowanie za mało jak na tak wielkość rośliny. Poza tym podłoże mi się nie podoba i dolna część trzonu.
Wszystko może być ze sobą powiązane.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Nie ma mało korzeni, tylko to 1 strona doniczki ;:306 ;:306 ;:306. Ma ich sporo, myślę że ten trzon to wina właśnie stale wilgotnego podłoża, popryskałem czymś na grzyby i pleśń u roślin ozdobnych i ogrodowych, suszarką już przesuszyłem, i przemyłem tego storczyka tym roztworem i czekam, wyciągnąłem z osłonki postawiłem dalej od parapetu i czekam aż przeschnie, by cokolwiek zrobić. Rośnie w korze o frakcji na pewno mniejszej niż 9-12mm, podejrzewam jakąś drobną, typu 6-9mm. Na początku wiosny (możliwe, że pod koniec stycznia nawet ze względu, że też mnie niepokoi stan) przesadzę na pewno, wytnę zgniłe, brzydkie i wysuszone, wypsikam, "posmaruje" cynamonem i przesadzę bez względu czy kwitnie, czy nie bo u mnie miniaturka po przesadzeniu nigdy nie zrzuciła kwiatów.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzeni powinno być dużo z każdej strony doniczki. Poza tym jeśli wykryłeś grzyba, to jest zła oznaka że coś się złego dzieje się z trzonem.
Druga sprawa przedłużanie kwitnienia nie oznacza, że ze storczykiem jest wszystko w porządku, a nie jest. Często storczyki potrafią wypuścić pęd kwiatowy również w stanie agonalnym.
Trzecia rzecz, stale wilgotne podłoże to również niepokojący sygnał.
Odstawienie z parapetu to błąd, nie możesz zabierać światła.
Najlepiej jak wyjmiesz z doniczki i wtedy ocenisz stan korzeni. Wtedy też poza doniczką korzenie mogłyby trochę obeschnąć. Posadziłbym też do nieco większej frakcji kory.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

No dobrze. Przesadzę i sprawdzę, tylko nie mam w tej chwili takiej idealnej frakcji kory. Mam jedynie 10-12mm z drobnymi kawałkami, a znowu z nożyczkami mi się nie chce siedzieć 2h aż przekształcę tą korę na drobniejszą ;:218. A gdyby miała maksymalnie 5 korzeni to co? Nie mam mniejszej doniczki, jedynie taką bardzo małą do typowych mini, bardzo chętnie ją przesadzę ALE nie mam w co! POMOCY ;:145
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę dni możesz poczekać z przesadzeniem.
Wysłałem na PW link na allegro do oferty z doniczkami o 9cm średnicy, powinna być idealna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Norbercie, ale mam identyczne 2 doniczki 8-9cm już z dziurkami po bokach do cyrkulacji :;230... Wróćmy do podłoża bo mam tylko korę z frakcją 10-12mm. Chyba za duża, będzie za szybko przesychać u tego mini ;:185. No i czy warto czekać z tym przesadzaniem? Moim zdaniem nie ma co czekać po uświadomieniu w jakim jest 'stanie', bo trzon może się pogarszać coraz bardziej a korzenie gnić.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz doniczkę, to możesz przesadzić.
Możesz zawsze zmieszać drobniejszą korę z większymi kawałkami. Osobiście mieszam 6-9 z 9-12. Do małej doniczki użyłbym o mniejszej jednak frakcji. Kiedyś posadziłem do większej frakcji do takiej doniczki i korzenie teraz szybciej mi przesychają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”