Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Tulipany
Jak myślicie mogę zacząć dzisiaj sadzić tulipki ? Bo mam czas i jest pogoda.. , a teraz z czasem to będę miał krucho.... Dawid ma posadzone to może i ja już posadzę ? 

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Szczerze powiedziawszy ja też się nad tym zastanawiam ale chyba jednak poczekam do drugiej połowy września. W tamtym roku wsadzałem w pierwszych dniach października i Saxatilis wykiełkował mi już w styczniu
ale inne odmiany kwitły raczej w typowym dla siebie okresie więc chyba naprawdę koniec września, przełom października jest dla nich dobry.

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
A ja tam sadziłam dziś.Znalazłam w końcu miejsce i czas, niech sobie rosną 

- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja myślę jak Sylwek , dlatego powstrzymałem się jeszcze i zaczekam......
. Tylko jak mówią jaka będzie reszta września...
.

Druga połowa września ma być ładna, więc chyba warto wstrzymać się z sadzeniem. Posadziłam część narcyzów, wkładałam nawet nie w błoto, a w wodę i przerwałam. Czekam na lepsze dni.
Pozdrawiam serdecznie,
- Tulipan998
- Kontakt:
No to nie drogie :P .dawidbanan pisze: Takiej taniochy nie widziałem
U mnie na jarmaku są żółte po 30 gr. , 5 innych odmian po 50 gr. , jedna za 70 gr. , reszta po 1 zł.

- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
Czasami lepiej kupić troche drożej i wiedzieć co sie ma w ogrodzie 

-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Ja też chyba wolę pewne odmiany. Co roku zaopatruję się w Chrzypsku (przez Internet) i dokupuje po kilka odmian tulipanów. Nigdy nie było pomyłki. W przyszłym roku zakwitną po raz pierwszy u mnie Yokohama, Purple Flag, Monte Carlo, Orange Emperor i Menton (po kilku sezonach fascynacji papuzimi i niskimi dokupiłem klasyków). Jak na razie nigdy nie było pomyłki ;-) I ceny wbrew pozorom nie są wysokie. Przeliczając na pojedyncze cebule - w tym roku najtańsza Yokohama to 58gr/szt, a najdroższy Monte Carlo 76gr/szt.
A to ciekawostka, ja mam stamtąd hosty i ani jedna nie jest tą odmianą , którą kupiłampEtr pisze:Ja też chyba wolę pewne odmiany. Co roku zaopatruję się w Chrzypsku (przez Internet) i dokupuje po kilka odmian tulipanów. Nigdy nie było pomyłki. W przyszłym roku zakwitną po raz pierwszy u mnie Yokohama, Purple Flag, Monte Carlo, Orange Emperor i Menton (po kilku sezonach fascynacji papuzimi i niskimi dokupiłem klasyków). Jak na razie nigdy nie było pomyłki ;-) I ceny wbrew pozorom nie są wysokie. Przeliczając na pojedyncze cebule - w tym roku najtańsza Yokohama to 58gr/szt, a najdroższy Monte Carlo 76gr/szt.

Może z tulipanami jest inaczej?
Pozdrawiam. Jola.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
W takim wypadku Jolu, chyba nade mną opatrzność czuwała bo w tym roku oglądałem te hosty, oglądałem, ale w końcu nie zdecydowałem się ;-) Być może mają innego dostawcę host niż cebul tulipanów. Póki co było bez zarzutów.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Mam pytanie do bardziej wtrawnych ogrodników. Zauważyłam, że kupione cebule tulipanów zaczyna pokrywac pleśń a jedna już nawet całkiem zgniła. Co robić? Tej zgnitej to juz sie całkiem pozbyłam, ale z tymi pozostałymi? Nie mogę jeszcze wsadzać bo miejsce nie przygotowane. Czy powinnam wcześniej zaprawić? Czy one są jeszcze do uratowania?
Dodam, że cebulki byłki kupione pakowane w worezki z dziurkami i chyba miały za wilgotno w piwnicy.Wyniosłam je do bardziej suchego garażu.
Dodam, że cebulki byłki kupione pakowane w worezki z dziurkami i chyba miały za wilgotno w piwnicy.Wyniosłam je do bardziej suchego garażu.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak najszybciej zamocz je w Kaptanie. Potrzymaj je 30min w środku grzybobójczym i osusz...
Dlatego cebule lepiej kupować przed sadzeniem
Dlatego cebule lepiej kupować przed sadzeniem

- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
A moze być zamiast Kaptanu Topzin bo to aktualnie mam i mogę im zaraz zrobic kapiel.
Dzięki
Dzięki

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Tylko, że przed sadzeniem zostają tylko takie, których nikt nie chciał kupowaćdawidbanan pisze:Dlatego cebule lepiej kupować przed sadzeniem
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
TakJustka pisze:A moze być zamiast Kaptanu Topzin bo to aktualnie mam i mogę im zaraz zrobic kapiel.