Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. Spróbuje w przyszłym roku z tunelemwhitedame pisze:beti_h
Pierwsze moje przygody z Megagronem zaczynały się od gruntu. Sumiennie usuwałam wilki i grona pozostawiając dwa, jak przykazano...
Wszystko o pomidorach cz. 16
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Mam Megagrona w tym roku po raz pierwszy. Zaczął dojrzewać w szklarni jako ostatni. Pomimo tego zostaje na przyszły sezon bo całej rodzinie zasmakował a plon z jednego krzaka jest spory.
Pozdrawiam. Sławka
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli zdecyduję się na Megagrona jeszcze raz to wysieję go w lutym razem z ostrymi paprykami. Na sianego w normalnym pomidorowym terminie szkoda miejsca. Dziwny ten rok, dopiero teraz zaczynaja zmieniać kolor pierwsze grunciaki a winogrona, które normalnie były we wrześniu już teraz łapią kolor.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Bardzo dziwna sytuacja, u mnie Megagron siany bardzo późno - końcówka marca, miałam problemy z rozsadą wszystkich warzyw i dwa razy mi się uśmierciła... ale szkoda gadać - zaczął dojrzewać w foliaku jako jeden z pierwszych pomidorów (precyzując: zerwałam z niego pierwszego dojrzałego pomidora w całym foliaku), a rośnie prawie że na żywioł, bo z braku czasu zalegałam non stop z obrywaniem wilków, więc mam busz i kontrola jest kiepska. Jako rozsada był dosyć mizerny, żyrafowaty, bardzo głęboko go sadziłam. Ciągle z niego zrywam i zrywam te małe pomidorki, pyszny i plenny, tata go traktuje jak cukierki. Zdołał mi już zerwać sznurki i się połamać... na pewno bez palika (albo dwóch) ani rusz na przyszły rok.
- Pizza
- 500p
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Oczywiście, że możesz z tego pomidora pozyskać nasiona .
-
Czy to Janek od Mirka?
. Dostałem od kogosia 2 nasionka i mam w gruncie 2 krzaczki ale niestety całkowita porażka. Może jeszcze coś z nich wyrośnie ale cudu to się nie spodziewam. 

- Pizza
- 500p
Tak, to ten Janek.
Niestety u mnie też rośnie bardzo kiepsko, mam tylko jeden krzaczek, ale na jego obronę dodam, że miałam słabą sadzonkę, a warunki ma wybitnie niesprzyjające - rośnie tuż przy drzwiach tunelu. Kilku owoców mimo wszystko się dochowałam, wszystkie z niedoborem boru (poza tym nie chorował). Chcę mu dać drugą szansę w przyszłym roku.
chudziak dziękuję pięknie
Niestety u mnie też rośnie bardzo kiepsko, mam tylko jeden krzaczek, ale na jego obronę dodam, że miałam słabą sadzonkę, a warunki ma wybitnie niesprzyjające - rośnie tuż przy drzwiach tunelu. Kilku owoców mimo wszystko się dochowałam, wszystkie z niedoborem boru (poza tym nie chorował). Chcę mu dać drugą szansę w przyszłym roku.
chudziak dziękuję pięknie

- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ALe pomidor cudny
U mnie zaraza zjadła black cherry i ani 1 nie spróbowałem. Miałem też jakiegoś żółtego ( w smaku dobry ale też prawie wszystkie padły od zarazy). Malinowych jest od groma i tigerelli.

- Pizza
- 500p
U mnie na szczęście zarazy jeszcze ani śladu, choć u sąsiadów działkowych widziałam niemal całkowicie zniszczone przez nią krzaki (gruntowe). Może tunel coś chroni.
Na stole niemal non stop takie widoki, tylko pomidory się zmieniają.
Co wchodzę do tunelu, to wychodzę z pełnym wiadrem - i to mimo iż złodziej nieco mnie oskubał z pierwszego wysypu pomidorów.

A te zostały odłożone na nasionka i czekają.

Na stole niemal non stop takie widoki, tylko pomidory się zmieniają.

A te zostały odłożone na nasionka i czekają.

-
Daj im trochę potasu do porannej kawy bo na niektórych widać białe piętki
.
Poza tym bardzo fajne fotki. U mnie jak na razie jeszcze prawie wszystko zielone ale na Wigilię będą jak znalazł
.

Poza tym bardzo fajne fotki. U mnie jak na razie jeszcze prawie wszystko zielone ale na Wigilię będą jak znalazł

- Pizza
- 500p
Oj, to co teraz to pikuś
Po dłuższej nieobecności chorobowej to ja miałam niektóre z piętką na połowę pomidora. Ale hej, hej, jest też dobra strona medalu - złodziej ich nie chciał, więc to były jedyne dojrzałe z pierwszego rzutu, które dane mi było sobie zebrać
Teraz do podlewania dostają dawkę saletry potasowej i powoli sytuacja się normuje.
No ciężkie życie ze mną mają te pomidory.

Teraz do podlewania dostają dawkę saletry potasowej i powoli sytuacja się normuje.
No ciężkie życie ze mną mają te pomidory.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zdjęcie mam marne i stare bo sprzed prawie tygodnia ale jak dla mnie cudnie wiąże.kaLo pisze:Czy to Janek od Mirka?. Dostałem od kogosia 2 nasionka i mam w gruncie 2 krzaczki ale niestety całkowita porażka. Może jeszcze coś z nich wyrośnie ale cudu to się nie spodziewam.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Jak znajdę jakiegoś pomidora to też go cyknę.
Przesadzam ale coś mu się u mnie nie podoba. Nie dość , że kiepsko zawiązał to wiszą same małe wypierdki, gargamele takie
, ale dzięki temu pozostałe odmiany rosnące obok prezentują się o wiele lepiej. 

Przesadzam ale coś mu się u mnie nie podoba. Nie dość , że kiepsko zawiązał to wiszą same małe wypierdki, gargamele takie

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
kalo - a jaki jest Twój numer one ???