Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

whitedame pisze:beti_h
Pierwsze moje przygody z Megagronem zaczynały się od gruntu. Sumiennie usuwałam wilki i grona pozostawiając dwa, jak przykazano...
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. Spróbuje w przyszłym roku z tunelem
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Mam Megagrona w tym roku po raz pierwszy. Zaczął dojrzewać w szklarni jako ostatni. Pomimo tego zostaje na przyszły sezon bo całej rodzinie zasmakował a plon z jednego krzaka jest spory.
Pozdrawiam. Sławka
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli zdecyduję się na Megagrona jeszcze raz to wysieję go w lutym razem z ostrymi paprykami. Na sianego w normalnym pomidorowym terminie szkoda miejsca. Dziwny ten rok, dopiero teraz zaczynaja zmieniać kolor pierwsze grunciaki a winogrona, które normalnie były we wrześniu już teraz łapią kolor.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Bardzo dziwna sytuacja, u mnie Megagron siany bardzo późno - końcówka marca, miałam problemy z rozsadą wszystkich warzyw i dwa razy mi się uśmierciła... ale szkoda gadać - zaczął dojrzewać w foliaku jako jeden z pierwszych pomidorów (precyzując: zerwałam z niego pierwszego dojrzałego pomidora w całym foliaku), a rośnie prawie że na żywioł, bo z braku czasu zalegałam non stop z obrywaniem wilków, więc mam busz i kontrola jest kiepska. Jako rozsada był dosyć mizerny, żyrafowaty, bardzo głęboko go sadziłam. Ciągle z niego zrywam i zrywam te małe pomidorki, pyszny i plenny, tata go traktuje jak cukierki. Zdołał mi już zerwać sznurki i się połamać... na pewno bez palika (albo dwóch) ani rusz na przyszły rok.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Czy mogę zebrać nasiona z pomidora, na którym widać niedobór boru?
Nie jest rozległy, zatrzymał się po uzupełnieniu składnika, ale jednak jest. Ślad po słupku "na perfekto", prawie go nie ma. Konkretnie pojawiło mi się to u odmiany Janek - żaden inny pomidor "nie grymasił", jeśli chodzi o bor.

Obrazek

Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Oczywiście, że możesz z tego pomidora pozyskać nasiona .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to Janek od Mirka? ;:oj . Dostałem od kogosia 2 nasionka i mam w gruncie 2 krzaczki ale niestety całkowita porażka. Może jeszcze coś z nich wyrośnie ale cudu to się nie spodziewam. :(
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Tak, to ten Janek.
Niestety u mnie też rośnie bardzo kiepsko, mam tylko jeden krzaczek, ale na jego obronę dodam, że miałam słabą sadzonkę, a warunki ma wybitnie niesprzyjające - rośnie tuż przy drzwiach tunelu. Kilku owoców mimo wszystko się dochowałam, wszystkie z niedoborem boru (poza tym nie chorował). Chcę mu dać drugą szansę w przyszłym roku.

chudziak dziękuję pięknie :)
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ALe pomidor cudny ;:oj U mnie zaraza zjadła black cherry i ani 1 nie spróbowałem. Miałem też jakiegoś żółtego ( w smaku dobry ale też prawie wszystkie padły od zarazy). Malinowych jest od groma i tigerelli.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

U mnie na szczęście zarazy jeszcze ani śladu, choć u sąsiadów działkowych widziałam niemal całkowicie zniszczone przez nią krzaki (gruntowe). Może tunel coś chroni.
Na stole niemal non stop takie widoki, tylko pomidory się zmieniają. :) Co wchodzę do tunelu, to wychodzę z pełnym wiadrem - i to mimo iż złodziej nieco mnie oskubał z pierwszego wysypu pomidorów.

Obrazek

A te zostały odłożone na nasionka i czekają.

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj im trochę potasu do porannej kawy bo na niektórych widać białe piętki :wink: .
Poza tym bardzo fajne fotki. U mnie jak na razie jeszcze prawie wszystko zielone ale na Wigilię będą jak znalazł ;:306 .
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Oj, to co teraz to pikuś :;230 Po dłuższej nieobecności chorobowej to ja miałam niektóre z piętką na połowę pomidora. Ale hej, hej, jest też dobra strona medalu - złodziej ich nie chciał, więc to były jedyne dojrzałe z pierwszego rzutu, które dane mi było sobie zebrać ;:306
Teraz do podlewania dostają dawkę saletry potasowej i powoli sytuacja się normuje.

No ciężkie życie ze mną mają te pomidory.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

kaLo pisze:Czy to Janek od Mirka? ;:oj . Dostałem od kogosia 2 nasionka i mam w gruncie 2 krzaczki ale niestety całkowita porażka. Może jeszcze coś z nich wyrośnie ale cudu to się nie spodziewam. :(
Zdjęcie mam marne i stare bo sprzed prawie tygodnia ale jak dla mnie cudnie wiąże.

Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak znajdę jakiegoś pomidora to też go cyknę. ;:306
Przesadzam ale coś mu się u mnie nie podoba. Nie dość , że kiepsko zawiązał to wiszą same małe wypierdki, gargamele takie :shock: , ale dzięki temu pozostałe odmiany rosnące obok prezentują się o wiele lepiej. :D
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

kalo - a jaki jest Twój numer one ???
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”