Jaka kosiarka na mały trawnik?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Kosiarka do 1 tys. zł.

Post »

popopo pisze:Jakieś konkretne modele?
Ja mam elektryczną, tą samą od lat 10-ciu, więc nie chcę zmyślać :wink:

Ps. Choć jak bym kupował coś spalinowego dla siebie, to porównałbym oferty w sklepach Stihla i Husqvarny. Ta opcja ma tą przewagę nad marketami, że:

- sklep i serwis są w jednym miejscu :heja
- sprzedawca wie co sprzedaje, najczęściej potrafi doradzić,
- jest spora szansa na przegląd i regulację gratis ( ja tak mam jako stały klient),
- części są dostępne, nie ma czekania tygodnia na przesyłkę...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kosiarka do 1 tys. zł.

Post »

Popopo, Łysy dobrze Ci radzi, wybierz sklep typu "Las i ogród" a nie market typu OBI czy podobne, za rok tego marketu już może nie być, zmieni się właściciel, nazwa, branża itp- przecież w naszej polskiej rzeczywistości to norma (ulgi podatkowe i inne sztuczki).
Tak kupiłam parę lat temu malutką lodówkę na działkę, po pół roku market zmienił właściciela i branżę (z AGDi RTV i meble zrobił się budowlany) i szukaj wiatru w polu!
Swoją piłę (husqvarnę) kupiłam właśnie w sklepie nadleśnictwa ( czy on nadal należy do nadleśnictwa, nie wiem ale istnieje odkąd pamiętam w tym samym miejscu), jest tam serwis i części zamienne, a przede wszystkim fachowa obsługa.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
norbert
50p
50p
Od: 24 kwie 2007, o 21:01
Kontakt:

Re: Jaka kosiarka na mały trawnik?

Post »

Zdecydowanie elektryczna

Mam działkę o pow. 300 m.kw, z czego trawnik zajmuje ok 200 m.kw.
Do tej pory używałem kosiarki polskiej firmy Kabit o mocy 1000W. Niestety koszenie nią to był koszmar... po skoszeniu połowy trawnika nóż się tępił, przy wyższej trawie był wyraźny spadek mocy, kosiarka odmawiała posłuszeństwa...

Wczoraj kupiłem kosiarkę Gardeny model 32E, moc 1200W, szerokość koszenia 32 cm, 5 poziomów koszenia od 2 do 6 cm przestawiane dźwignią z boku korpusu, dźwignia uruchamiająca jest z obu stron dyszla, co ułatwia pracę przy krzewach, ogrodzeniach, etc. a także jak zmęczy się jedna ręka to można trzymać dźwignię drugą...

zdjęcia zamieszczę po weekendzie.
Norbert
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przeczytałam większość wątków o kosiarkach, ale nadal mam mętlik w głowie.
Szukam kosiarki elektrycznej - do koszenia ok 400m.kw. trawnika, średnio raz na tydzień.
Poprzednią kosiarkę mieliśmy Agromy - sprawowała się dobrze, służyła długo i właśnie padła, od czasów jej młodości zapewne się sporo zmieniło na rynku kosiarek :wink: dlatego proszę o jakieś wskazówki/opinie zwłaszcza na temat firm.
Czy ma ktoś sprzęt firmy ExPo - parametry wydają się fajne, ale co z trwałością i obsługą?

Zależałoby mi na tym, żeby ta kosiarka nie była za wielka - jest trochę zakamarków w ogrodzie, które trzeba omijać, a jednak wszyscy piszecie, że im większy silnik tym lepiej. Co byłoby dobrym kompromisem?

Dziękuję z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

ogla pisze:Przeczytałam większość wątków o kosiarkach, ale nadal mam mętlik w głowie.
Szukam kosiarki elektrycznej - do koszenia ok 400m.kw. trawnika, średnio raz na tydzień.
...

Zależałoby mi na tym, żeby ta kosiarka nie była za wielka - jest trochę zakamarków w ogrodzie, które trzeba omijać, a jednak wszyscy piszecie, że im większy silnik tym lepiej. Co byłoby dobrym kompromisem?

Dziękuję z góry za pomoc :)
Dołączam się do pytania, przydałyby się także koła łożyskowane, w miarę duże. Niewielka i w miarę mocna. Ja mam ok. 120m2 do koszenia (100 + 20 z przodu)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłem CaselGarden XPL 41EL
szukałem takiej co można szybko zmienić wysokość koszenia.... niestety wiązało to się z większą siłą pracy no i przede wszystkim z ceną :(
Ale okazało się, że jej 1500W to na wolnych obrotach tylko... przy obciążeniu ma tylko 1300 (instrukcja)
Awatar użytkownika
gggabulka
200p
200p
Od: 22 mar 2011, o 12:43

Post »

Jakie macie doświadczenia z podkaszarkami akumulatorowymi ?? Myślę nad BOSCH ART 26 EASYTRIM Accu ma ktoś ??
Nasz kawałek raju z mieście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41942" onclick="window.open(this.href);return false;
jaroufo
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 08:30

Post »

A co powiecie na temat tej kosiarki ??
KOSIARKA STIGA DINO 47B
Dodam, że mam możliwość kupienia za około 500zł i się zastanawiam czy warto...tym bardziej, czy podoła ona prawie 35-cio arowej działce...
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jaroufo pisze:A co powiecie na temat tej kosiarki ??
KOSIARKA STIGA DINO 47B
Dodam, że mam możliwość kupienia za około 500zł i się zastanawiam czy warto...tym bardziej, czy podoła ona prawie 35-cio arowej działce...
Nie wiem co prawda czy sobie poradzi... ma tylko 4 KM...
45 cm szerokości...
ale cena atrakcyjna jak za tą firmę...

Wiem, że na pewno ty sobie nie poradzisz próbując grabić te 30 arów... kosz by się przydał.
mariusz_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2011, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moje 3 grosze.
mam trochę większy areał i na dodatek mocno zróżnicowany. obrabiam go zarówno kosiarką spalinową, podkaszarką spalinową jak i kosiarkami ręcznymi bębnowymi.
Nie pomyliłem się używając liczby mnogiej jeśli chodzi o kosiarki bębnowe. mam ich w sumie 3 o różnej wielkości i jeszcze taki bębnowy areator. i przyznam szczerze jeśli się nie przegapi i trawa nie jest za długo to to jest najlepszy sposób na koszenie. robię to z dziećmi, każdy ma sprzęt dostosowany do swej wielkości i siły, jest bez hałasu dużo zabawy i trochę wysiłku a o to też mi chodzi bo to jedna z niewielu form aktywności fizycznej. te ręczne kosiareczki są z "secend hand" więc niestety nie mają kosza. ale to kwestia czasu bo prace konstrukcyjne trwają i już niedługo i to będzie dorobione.
kosiarka spalinowa jest już trzecią na tym terenie - 4÷5 lat i ich obudowy się po prostu kończą
2 kosiarki elektryczne wspominam raczej kiepsko. walka z przedłużaczami no i raz na jakiś czas skoszenie takiego kabla to rzecz których raczej nie polecam
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witam wszystkich
Mój trawnik wije się pomiędzy wzniesionymi rabatkami, krzewami itd.
Szukałam kosiarki lekkiej i zwrotnej. Wybór padł na kosiarkę elektryczną Bosch rotak 37 są też w wersji akumulatorowej .
waży- 11 kg
przycina trawę aż do samej krawędzi - mam w ogrodzie dużo wystających ponad trawę rabat otoczonych podkładami kolejowymi.
dla mnie najważniejsze było mocowanie kosza. W poprzedniej "Kabit" żeby założyć kosz trzeba było się nieźle nagimnastykować , podczas koszenia spadał.
Miałam kupić kosiarkę Gardene PowerMax 36E w tej samej cenie i o tych samych parametrach co Bosch.
W sklepie okazało się, że kosiarka Gardeny nie jest dla mnie taka lekka w prowadzeniu i zwrotna.
Bosch jest ciut krótszy i jak dla mnie bardziej wygodny.
W dodatku u Boscha lekko się trzyma przycisk załączający kosiarkę, nie jest taki sztywny jak u Gardeny.
Deszcz pada, trawa mokra, pierwsze koszenie się odbyło. Jak na razie jest wszystko jest ok. Kosz nie spada,ręka nie boli od trzymania przycisku.
Podzielę się doświadczeniami po dłuższej eksploatacji maszyny.
Pozdrawiam, Elżbieta
koszatniczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2012, o 13:32

Post »

hmm jak masz mały trawnik to może warto byłoby pomyśleć o kosiarce elektrycznej, co prawda ja i tak jestem zwolenniczką kosiarek spalinowych ze względu na moc silnika i szerokość koszenia. Ale one są lepsze w przypadku dużych ogrodów i dużych powierzchni, jak masz mały trawnik to elektryczna powinna wystarczyć, ja mam kosiarkę Zmoderowano, to już któraś z kolei nachalna reklama tej samej firmy. babuchna i też Tobie sprzęt tej firmy mogę polecić, jest mocna, dobrze się ją prowadzi. Ma wszystko, czego oczekujesz od kosiarki.
ArturW
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 08:32

Post »

Miał ktoś może do czynienia z kosiarką NAC 5107 o mocy 1000W? W casto w Rzeszowie jest za około 150zł i ta cena mnie kusi, ale jednocześnie zastanawia czy to coś warte
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ArturW pisze:Miał ktoś może do czynienia z kosiarką NAC 5107 o mocy 1000W? W casto w Rzeszowie jest za około 150zł i ta cena mnie kusi, ale jednocześnie zastanawia czy to coś warte
troche malo W, bedzie sie dusic...

Zapraszam do tego wątku
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =5&t=76486

Ten zamykam, pomidorzanka
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”