Sadzenie róż

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzenie róż

Post »

Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć czy sadząc róże kupione w kapersach, trzeba uwolnić korzenie z torfu jakim są zabezpieczone przed utratą wilgoci i sadzić tak jak róże z gołymi korzeniami, czy może tylko pozbyć się foli i posadzić tak jak zostały zakupione :D

Pozdrawiam Tomek :wit
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Radze uwolnić z torfu i rozluźnić korzenie, rozkładając równomiernie na boki przy sadzeniu.
W kapersie korzenie czasem są zawinięte do góry - to utrudniałoby wzrost krzewu.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Ewo, zauważyłem właśnie przy zakupie drzewka owocowego, że korzenie w kapersie zawinięte były do góry, zrobię tak jak mówisz :D

Muszę zapytać o głębokość sadzenia, bo czytam jeden poradnik po drugim i w każdym można przeczytać co innego. Jedni nakazują aby miejsce okulizacji znalazło się 5cm pod ziemią, inni mówią że 5cm nad ziemią, inni że tuż nad ziemią, mam już mętlik :D

Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomku, zapewne poradniki były napisane w różnych krajach.
Obojętnie jak posadzisz, Twoja róża będzie rosnąć, ale generalnie:

1. Dla klimatu na terenie Polski zaleca się umieścić miejsce okulizacji 3-5cm pod ziemią, ze względu na mrozy zimą.

2. W łagodniejszych klimatach (Angli, Francji) zaleca się umieścić miejsce okulizacji na poziomie ziemi albo ponad ziemią (bardzo popularne w Kaliforni).

W klimatach z mroźnymi zimami miejsce okulizacji chowa się pod ziemią by nie uleglo zmarznięciu. Zaletą wtedy jest również że miejsce okulizacji wypuszcza korzenie orginalnej róży które wspomagają korzenie w podkładce.

W łagodnych klimatach, miejsce okulizacji umieszcza się ponad ziemią bo podobno ta bulwa łatwiej wypuszcza nowe łodygi jeśli dochodzi do niej słońce. Od niedawna popularne tam jest sadzenie na równi z ziemia bo wtedy ma się dwie zalety (słońce dochodzi do jednej połowy bulwy, a druga połowa wypuszcza korzenie).
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

rose_marek Marku tego mi było trzeba, dziękuję za obszerne wyjaśnienie, zapamiętam sobie to raz na zawsze, miło mi że dowiaduję się tego od Ciebie, znawcy i miłośnika róż. Poznałem Twój wątek i Wasz przepiękny różano- rododendronowy ogród, już na początku mojej obecności na forum, jestem pełen podziwu, gratuluję. Jesteś tutaj autorytetem, zawsze czytam Twoje posty, zwiedzając inne wątki. Dziękuję raz jeszcze, życzę wszystkiego dobrego :D

Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Róże w naszych warunkach można też sadzić z miejscem szczepienia na poziomie gruntu - tak też zalecają niektórzy nasi szkółkarze. Przed zimą większość odmian się kopczykuje i dlatego nie wymarzną.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Deirde myślę że już teraz nie będę miał wątpliwości jak posadzić róże, a chciałbym żeby ich przybyło w moim ogrodzie.
Ciekawe to Twoje forum różane, zerknąłem troszkę, bardzo interesujące :D

Awatar użytkownika
shanti
100p
100p
Od: 20 lip 2009, o 13:58

Post »

Mam pytanie - kiedy powinny róże puszczać nowe listki, bo zasadziłem kilka jesienią i chciałbym wiedzieć czy przetrwały zimę (zasypałem roślinki ziemią przed mrozami)
Nasiona, cebulki, kłącza
Kwiaty z ogrodu
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Jesteś z okolicy więc u Ciebie powinny już być widoczne czerwieniejące pąki na tych częściach róży, które przetrwały zimę.
Awatar użytkownika
shanti
100p
100p
Od: 20 lip 2009, o 13:58

Post »

Dzięki. Dziś popołudniu będę je dokładnie sprawdzał
Nasiona, cebulki, kłącza
Kwiaty z ogrodu
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Witajcie
Mam pytanie - dostałam dziś różę "niewiadomojaką" kupioną w T...o i ona ma już pierwsze listki i pędy (Na opakowaniu była białokwiatowa róza i napis"aksamitna").
Posadziłam ja od razu - na wszelki wypadek do dość dużej doniczki, do ziemi do kwiatów. Czy powinnam obciąć jej pędy. Jeśli tak, to na jaką wysokość. Jak długo muszę ją hartować, żeby nie zaszkodziły jej wieczorne i nocne chłody?
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Na pewnej stronie wyczytałam informację:

"Przed posadzeniem krzewu usuwa się korzenie uszkodzone, a zdrowe skraca do 20-25 cm. Krzew należy przez cały dzień moczyć w wodzie z dodatkiem preparatu grzybobójczego (Benlate, Miedzian, Kaptan w stężeniu 0,5%)."

Czy jest to konieczne i czy rzeczywiście pomoże to w ochronie przed chorobami, nawet w przypadku tak małych sadzonej jak moje:

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Zaleca się nawet stosować na obcięte korzenie papkę z gliny i miedzianu - ma to chronić obcięte korzenie np przed guzowatością. Otwarte i niezaschnięte rany na korzeniach to może być doskonałe miejsce do infekcji.
luisalon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 mar 2010, o 11:46

Post »

a jak często i jaką ilością wody podlewac róże posadzone tydzień temu?
Czy wodą polewac tylko dookoła kopczyka czy również kopczyk?
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Deirde pisze:Zaleca się nawet stosować na obcięte korzenie papkę z gliny i miedzianu - ma to chronić obcięte korzenie np przed guzowatością. Otwarte i niezaschnięte rany na korzeniach to może być doskonałe miejsce do infekcji.
Teraz to się boję o swoje różyczki... Bo jak się okazało, gdy zabrałam je do domu i rozpakowałam z tej folii to dwa krzaczki miały <o zgrozo> ciut przypleśniałe korzonki. Jedyne, co mogłam zrobić to obciąć te uszkodzone fragmenty sekatorem... Były to końcówki ok.4 cm. Wydaje mi się to najlepsze, co mogłam wtedy zrobić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”