Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć 
a ja kupiłam w sobotę cebulkii lilii (Regale Album i Golden Splendour), a dziś kupiłam (Lilie Hybrid - Purple Prince) i nie wiem co dalej - jestem poczatkujaca (mój status na forum "Wdrożony" jest mylący
) i wciąż zwracam się o radę do Was.
Gdzie mam trzymać te lilie do momentu posadzenia w ziemi, a nie wiem kiedy to będzie bo np. dziś zapowiada się spory mróz. Czy wynieść do chłodnego pomieszczenia, czy może wsadzic do doniczek i doniczke do chłodnego ?
Oto moje lilie

Pozdrawiam

a ja kupiłam w sobotę cebulkii lilii (Regale Album i Golden Splendour), a dziś kupiłam (Lilie Hybrid - Purple Prince) i nie wiem co dalej - jestem poczatkujaca (mój status na forum "Wdrożony" jest mylący

Gdzie mam trzymać te lilie do momentu posadzenia w ziemi, a nie wiem kiedy to będzie bo np. dziś zapowiada się spory mróz. Czy wynieść do chłodnego pomieszczenia, czy może wsadzic do doniczek i doniczke do chłodnego ?
Oto moje lilie

Pozdrawiam
Tego na co za późno, tego szkoda...
Jak postąpić z liliami ?
Cześć 
) i wciąż zwracam się o radę do Was.
Oto moje lilie

Pozdrawiam

Oto moje lilie

Pozdrawiam
Tego na co za późno, tego szkoda...
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj , najlepiej potrzymaj je w tych trocinach co są w opakowaniu , mozesz tez włozyc do pudełka i przysypac torfem , oby nie miały mokro ,miejsce najlepiej chłodne żeby nie zaczeły kiełkować . A jak tylko ziemia odmarznie to możesz je sadzić nic im nie będzie , nie bedzie chyba już takiego mrozu żeby ziemia przemarzła głęboko , tylko pewnie przymrozki, a jak cebulka bedzie w ziemi to nic sie jej niestanie. pozdro.
Też cześć!
Jestem jeszcze bardziej początkująca, bo nie pytając nikogo o radę, zrobiłam, co na obrazku, tzn. cebulki do skrzynek i na parapet. Zaczęły rosnąć,jak szalone i teraz kłopot. Wyniosłam je na chłodniejszą klatkę schodową, co nic nie pomogło. A za oknami cudny, zimowy dzień:

Tego sposobu więc nie polecam! No to cześć!
Ema
Jestem jeszcze bardziej początkująca, bo nie pytając nikogo o radę, zrobiłam, co na obrazku, tzn. cebulki do skrzynek i na parapet. Zaczęły rosnąć,jak szalone i teraz kłopot. Wyniosłam je na chłodniejszą klatkę schodową, co nic nie pomogło. A za oknami cudny, zimowy dzień:

Tego sposobu więc nie polecam! No to cześć!

- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Ja kilka wsadziłam w doniczki i trzymam w garażu. Pomalutku zaczynają wychodzić. Zaraz sie ociepli to wsadzę do ziemi
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
Ema nic im nie bedzie , po prostu mogą Ci zakwitnąć na parapecie, a jak zrobi sie ciepło po prostu przesać je do ogródka , najlepiej z całą bryłą ziemi , żeby nie odsłonić korzeni. Pamiętajcie żeby po przekwitnięciu zostawić jej łodygę do uschnięcia , to troszkę nie estetycznie wygląda ale wtedy w następnym roku będą jeszcze ładniejsze i będą się pieknie rozrastać. pozdrawiam.