Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podlej za trzy dni czystym biohumusem bez wody(ok 300ml.) co zaś do ziemi uniwersalna zwykle ma zbyt dużo torfu w sobie a co za tym idzie nieodpowiedni skład i pH dla dracen a ziemia do dracen kosztuje bynajmniej w Sieradzu 2,5 zł za 5 litrów. Zraszać możesz codziennie byle rano by roślina spokojnie wyschła. A i dałaś drenaż na spód doniczek? Jak nie to proponuję poszukać ziemi dla dracen dać na spód doniczki drenaż z keramzytu lub żwiru i ponownie posadzić rośliny. :D
BlackLady

Post »

No właśnie ja tak strasznie chciałam żeby to była moja wypieszczona roślinka (tym bardziej, ze kiedyś była taka śliczna a teraz został z niej taki "strupek") że mogłam z czymś przesadzić. :?

No więc tak.. o drenażu pojęcia nie miałam.. zakupię to coś o czym mówisz i odpowiednią ziemię.
Tylko ile tego żwirku? Jedna doniczka od spodu ma średnicę 14cm, od góry 18 a wysoka jest naokoło 13cm... druga ta mniejsza z młodziutką roślinką ma wymiary 10 u dołu, 12 u góry, 10 wysoka. Nie wiem czy to ma znaczenie ale piszę tak na wszelki wypadek żeby wszystko dobrze zrobić.
I podlanie czystym biohumusem to ma być jednorazowy zabieg czy powtarzać go raz w tygodniu czy jakoś inaczej cyklicznie przez jakiś czas?

Dziękuję bardzo już za wszystkie dobre rady, strasznie mi zależy na mojej kochanej "Szopce" ;:183 (choć z szopą to już ma niewiele wspólnego)
x-C-j
---

Post »

Drenaż w większą doniczkę 1 cm warstwa w mniejszą 0,5 cm warstwa, podlanie biohumusem jednorazowe potem dodawaj go do wody podczas podlewania jak zaleca producent. :D
BlackLady

Post »

Dziękuje bardzo za wszelkie informacje. Jutro wyruszę na poszukiwanie odpowiednich rzeczy niezbędnych do ratowania mojej kochanej Szopki, postaram się o lepsze zdjęcia by ustalić co się stało z jej listkami (chodzi o te pęknięcia i rysy).
Aah no i rozumiem, ze zraszać czystą wodą.. :roll:
bo ja nawet bym jej wstrzyknęła "dożylnio" jakiś nawóz czy cokolwiek co by jej mogło pomóc :shock: :P

Jeszcze raz bardzo dziękuję. Szukałam pomocy na kilku forach ale tylko tutaj dostałam tak dokładne wskazówki i ktoś okazał zainteresowanie moim problemem nie zbywając mnie "poczytaj książki gówniarzu".
x-C-j
---

Post »

Jak będziesz miała lepsze zdjęcia przyjrzę się lepiej Twojej dracenie, tak zraszaj ją czystą najlepiej odstaną wodą lub wodą destylowaną(jeszcze lepiej) co zaś do informacji nie ma problemu na tym forum zawsze otrzymasz interesującą Cię odpowiedź, mamy tu rzeszę specjalistów, poza tym mój podpis(na zielono) również o tym świadczy. :D
BlackLady

Post »

Dobra.. właśnie mam zamiar podlać moją dracenkę czystym biohumusem ale.. ale to na pewno ma być 300ml ? Bo to ponad ćwierć litra.. nawet nie wiem czy ziemie tyle przyjmie.
x-C-j
---

Post »

Wlewaj o trochu dopóki biohumus nie pojawi Ci się na podstawku lub nie zacznie kapać lekko przez dziurki w dnie doniczki wtedy starczy i kolejne podlewanie wodą z biohumusem dopiero jak przeschnie ziemia za około tydzień do półtora tygodnia. :D
BlackLady

Post »

Dracenka podlana biohumusem. Ale od napisania pierwszego postu znów liście żółkną, dziś są to 3 listki żółnkące od końcówek. Nowych "pęknięć" jak ja to nazwałam nie zauważyłam ale te które były są nadal - te listki nie więdną. Kupując ziemię do dracen zapytałam Pani kwiaciarki co ona o tym sądzi i powiedziała, ze to być może od spryskania jej nabłyszczaczem. Nie wiem.. zamieszczam nowe zdjęcia, jakość bez rewelacji ale może tym razem uda się zidentyfikować owe "rysy".

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Raczej wątpię by to był efekt nabłyszczacza przytnij te schnące liście i daj jej czas jeśli ja przesadziłaś i podlałaś biohumusem roślina musi się zakorzenić drobnymi korzonkami w nowej ziemi i zacząć prawidłową wegetację także nie martwiłbym się tym schnięciem, te pęknięcia oczywiste że już nie zginą, ważne jest to że nie pojawiają się nowe. :D
BlackLady

Post »

Przyjrzałam się tym "pęknięciom" dokładniej i można by nawet powiedzieć, że to nie tyle pęknięcia czy rysy a bardziej to wygląda tak jakby w tych białych miejscach zniknął zielony barwnik, w ogóle ten miąższ (nie wiem jak to nazwać) liścia a została sama sucha powłoczka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A jak korzenie ?
Są zdrowe( żółtawe) czy śliskie i brązowe( gnijące)?
Liście żółkną w sposób wskazujący na przelanie - to dracena , a one wolą suchą glebę :shock:
Nekrozy, raczej wtórne, bakteryjne.
Gdy miałam podobne objawy po wiosennej wymianie ziemi na kompostową - dracena zaczęła żółknąc i nie wypuszczać nowych przyrostów.

Dracena jest krewniaczką agawy ( gruboszowate) i woli sucho niż mokro.
Przesadziłam do nowej piaszczystej, przewiewnej ziemi zmieszanej z węglem drzewnym ( działa bakteriobójczo), wycięłam miekkie, zgniłe korzenie i.. nie podlewałam przez tydzeń.
Żółte liście odpadły, a potem wystartowała z przyrostami jak rakieta!
BlackLady

Post »

Ee... korzonki były chyba brązowe :shock: no nie mówcie mi, że zgniły ;(
Sądziłam, ze dracena lubi mieć stale wilgotną ziemię, nie suchą. To teraz jej już nie podlewam, tylko zraszanko i raz w tygodniu woda z biohumusem...
Dobre założenie? Kurcze.. teraz to już się wystraszyłam poważnie.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W naturze ona półpustynnym drzewem... :lol:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Tu, widziałabym przyczynę "załamań i zadrapań" na liściach.
Mechaniczne uszkodzenia.
Dlaczego stawiasz rośliny w przeciągu?
Przecież nie są zahartowane :shock:
Nawet jeśli wynosimy na dwór, to stawiamy zawsze w osłonięte od wiatru, zacienione miejsce, żeby nie narażać rośliny na gwałtowną zmainę warunków.
Gruboszowate ciężko reanimuja korzenie, więc po cięciu warto rany dezynfekować węglem drzewnym ( nawet aptekarskim na biegunki), bootware rany, wsadzone do mokrej zimi są zwykle przyczyną gnicie całego systemu korzeniowego i wypadnięcia rośliny.
x-C-j
---

Post »

hanka55 pisze:A jak korzenie ?
Są zdrowe( żółtawe) czy śliskie i brązowe( gnijące)?
Liście żółkną w sposób wskazujący na przelanie - to dracena , a one wolą suchą glebę :shock:
Nekrozy, raczej wtórne, bakteryjne.
Nie lubią wcale suchej ziemi wolą raczej wilgotną ale przesychającą powierzchniowo od podlania do podlania(w domu w doniczkach rosnąca wystarcza raz na tydzień podlanie), chorób żadnych nie widzę, ziemia powinna być typowa dla dracen,juk,palm o pH od 5,8do 6,8 z jednym masz rację dodatek węgla drzewnego działa bakteriobójczo.
hanka55 pisze:Dracena jest krewniaczką agawy ( gruboszowate)
Łączy je jedynie to: Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa jednoliścienne (Liliopsida Brongn.), nadrząd Lilianae Takht., do krewniactwa im daleko poza tym pochodzą z dwóch różnych i odległych od siebie środowisk naturalnych, dracena pochodzi z subtropikalnych i tropikalnych rejonów Azji, Afryki oraz z Wyspach Kanaryjskich a agawa z południowych części USA i północnych rejonów Ameryki Południowej.

Różnica jest dalej między nimi taka:
Dracena - rząd Asteliales Dumort., rodzina dracenowate (Dracaenaceae Salisb.), podrodzina Dracaenoideae Link, plemię Dracaeneae Dumort., rodzaj dracena (Dracaena Vand. ex L.)
Agawa - rząd agawowce (Agavales Hutch.), rodzina agawowate (Agavaceae Endl.), podrodzina Agavoideae Herb., plemię Agaveae Dumort., rodzaj agawa (Agave L.)
hanka55 pisze:W naturze ona półpustynnym drzewem...
Chyba coś nie doczytałaś. ;:29 ;:112
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”