Ogród Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, jak Ci się udaje uprawiać warzywa w lesie :shock: Ja w przedbiegach zrezygnowałam, jak usłyszałam od sąsiadki, że tutaj się tylko szczypiorek rośnie :lol: :lol:
Rh kupuję tylko wiosną- jesienią to jedna wielka niewiadoma.
Lilia piękna :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Moniko warzywa(na małą skalę oczywiście) to tegoroczny eksperyment czy się uda zobaczymy.
Pod warzywa nawiozłam ziemi próchniczej.
Por, sałata, szczypior, dymka radzi sobie świetnie. Pomidory(podobno lubią lekko kwaśną ziemię) wielkie wyrosły, aż się obawiam czy cała ich moc nie idzie w liście. Ogórki, cukinie zaczynają kwitnąć, fasolka się też wzięła.
Może uda mi się pojeść z własnego ogródka, byłoby fajnie :D
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Życzę, oby się udało :) Może i ja wtedy się skuszę na mały warzywniak?
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

ja miałam w słonecznym miejscu cebule i takim co trochę cienia jest po południu i w słońcu o niebo lepiej rośnie, i właśnie planuje na drugi rok w bardziej słoneczne miejsce przenieść warzywa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ASIU powiedz mi proszę co to za czerwony dzwonek na poprzedniej stronie . Masz bajkowy ogród nie to co u mnie . Gratuluję zaliczenień ,bo przecież to jest najważniejsze . Przyjemności potem . Cieszę się ,że mnie odwiedziłaś w mojej oazie .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Aśka68
500p
500p

Post »

Jadziu niestety nie wiem jak się nazywa, u nas przed rynkiem starsi ludzie sprzedają byliny ze swych działek. I to jest jeden z tych zakupów, najczęściej nie znają właściwej nazwy, tylko taką potoczną. Właśnie sprzedający mi dziadzio powiedział, że to dzwonek :lol: .
Bardzo często kupuję tam kwiatki(dzisiaj kupiłam liliowca), może nie są to jakieś cenne odmiany, ale zdrowe i do tego wiem, że to dla tych starszych ludzi jedyna forma dorobienia do skromnej emerytury
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

ja dzisiaj widziałam u nas na rynku tego dzwonka czerwonego i nawet się o nazwę pytałam i nie pamiętam już ja tak mam :) pamiętam że bylina
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Aśka68 pisze:Jadziu niestety nie wiem jak się nazywa, u nas przed rynkiem starsi ludzie sprzedają byliny ze swych działek. I to jest jeden z tych zakupów, najczęściej nie znają właściwej nazwy, tylko taką potoczną. Właśnie sprzedający mi dziadzio powiedział, że to dzwonek :lol: .
Bardzo często kupuję tam kwiatki(dzisiaj kupiłam liliowca), może nie są to jakieś cenne odmiany, ale zdrowe i do tego wiem, że to dla tych starszych ludzi jedyna forma dorobienia do skromnej emerytury
Pozdrawiam
Popieram i również praktykuję... nawet jeśli zamiast nazwy właściwej mam coś, co pan nazwał wdzięcznym imieniem "papużki - nierozłączki" :wink:
A swoją drogą, to u mojego "dziadka - byliniarza" też były te dzwoneczki...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ASIU też dużo kupuję od starszych działkowców . Jeżdżę specjalnie do innego miasta ,bo tam targ 2 razy w tygodniu . Lubię tam kupować za nieduże pieniądze . Nieszkodzi ,więc się nie przejmuj dzwonkiem . U mnie też od 2. 30 w nocy zaczęła się burza ,póżniej deszcz praktycznie leci cały dzień z małymi przerwami . A ja w tych przerwach biegam zbierać ślimory . Miłego wieczoru
Aśka68
500p
500p

Post »

Małgosiu, u nas u ogrodników mały wybór bylin, w marketach bywa większy ale tam kondycja roślin jest zazwyczaj tragiczna(chyba, że w dniu dostawy). Mnie nieraz szlag trafia jak widzę zeschnięte, niepodlewane od kilku dni rośliny :evil:

Jadziu ja codziennie po deszczu wychodzę do ogrodu zaopatrzona w słoik do zbierania ślimaków, codziennie też obiecuje i im i sobie, że użyję bardziej drastycznej metody, ale na gadaniu i słoiku się kończy. Mi już zjadły większość turków, teraz zabierają się za hosty, liatrie i dalie.

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt, u nas w LM to dramat... i chyba wstyd dla sieci :evil:
U niektórych ogrodników też bywa kiepsko, chyba, że deszcz popada...
Może i Tobie uda się znaleźć jakieś ciekawe ogrodnictwo... takie, gdzie roślinki będą wychuchane i dorodne :wink:
U moich ogrodniczek jest system nawadniania i każda doniczka ma wpiętą swoją "kroplówkę" :D
Aż miło tam jechać...
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Asiu

Obrazek
Wydaje mi się ,że to jest penstemon.
Szkółka jest w Pakości.Jest sporo host,liliowców i bylin na skalniaki,ale jakichś rarytasków to raczej tam nie ma.Ja tez lubię na targu kupować :lol:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, dziękuję - przy okazji i ja odkryłam, że kupiona u dziadka - byliniarza roślinka, to Penstemon bródkowy :D
Mój jest bardziej różowy...

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OCH ASIU dobrze ,że wpadłam przy okazji dowiedziałam się jak nazywa się ten czerwony dzwonek . kolorowych snów .
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Asieńko, może wymienimy się oleandrami?
Ja Ci szczepkę różowego a Ty mi białego? :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród