PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelino, ja też doceniam urok drewnianych cerkwi. Trzy lata temu byliśmy w sanatorium w Krynicy, i popołudniami zwiedzaliśmy okoliczne Łemkowskie cerkiewki. Nam jednak kilka razy udało sie wejść do środka - faktycznie są to bardzo urokliwe miejsca. Szkoda, że niestety większość zaniedbana - ale te, zdjęcia których za chwilę pokażę sa na pewno warte odwiedzenia.Ewelina pisze:Rzeczywiście , z zewnątrz wyglądała wręcz bajkowo, ale, niestety, była zamknięta:(
Zresztą wszystkie te cerkiewki są urocze, podobnie jak przydrożne kapliczki, które niebawem pokażę...

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Faktycznie, większość tych, które zwiedzaliśmy juz są prawie ocalone od zapomnienia. Widać to po zdjęciach wnętrz. Ponadto, jakkolwiek wielu ludzi jest zainteresowanych rewitalizacją cerkiewek (np. całkiem spory ruch łemkowski), to jednak niestety z powodu "silnej konkurencji" niektórych lokalnych księży katolickich, nie jest to tak łatwe jakby się wydawało.Ewelina pisze:Dobrze,że trochę tych cerkiewek jeszcze się zachowało. Są piękne i na pewno warto je " ocalić od zapomnienia".
Poza tym uważam że przerabianie cerkiewek na kościoły nie jest najlepszym sposobem ocalania ich od zapomnienia.
Bardzo serdecznie,
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Aza, proszę -masz następne zdjęcia tego miasta?N apisz jszcze tez o swych wrażeniach z podróży

To ciekawe miejsce na świecie,

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam
po zejsciu ze szlaku architektury drewnianej i wyjsciu z pałacowych ogrodów moze coś dzikiego? :lol:Popradzki Park Krajobrazowy

po zejsciu ze szlaku architektury drewnianej i wyjsciu z pałacowych ogrodów moze coś dzikiego? :lol:Popradzki Park Krajobrazowy

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
naturalnego......

na koniec "sportowa" czerwona krowa polska[mleczno-mięsna].......gatunek obecnie objety ochroną
pozdrowienia z gór

na koniec "sportowa" czerwona krowa polska[mleczno-mięsna].......gatunek obecnie objety ochroną
pozdrowienia z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Blisko Łodzi w Rogowie jest duży ogród botaniczny z arboreum przy Wyższej Szkole Rolniczej. Całą rodziną jeździmy w okresie 1-3 maja- czas pięknych magnolii i początek rododendronów. Dojazd z Łodzi drogą na Rawę Mazowiecką za Brzezinami.
Równie pieknym miejscem jest ogród botaniczny w Wojsławicach koło Niemczy woj. dolnośląskie na trasie Wrocław Kudowa Zdrój. Jestem związana z tym ogrodem wspomnieniami z lat szkolnych gdyż blisko mieszkałam w Dzierżoniowie. Miasto godne zwiedzenia. Jak znajdę wolną chwilę to wkleję zdjęcia na potwierdzenie moich słów.
Równie pieknym miejscem jest ogród botaniczny w Wojsławicach koło Niemczy woj. dolnośląskie na trasie Wrocław Kudowa Zdrój. Jestem związana z tym ogrodem wspomnieniami z lat szkolnych gdyż blisko mieszkałam w Dzierżoniowie. Miasto godne zwiedzenia. Jak znajdę wolną chwilę to wkleję zdjęcia na potwierdzenie moich słów.