jaroZONE pisze:Witaj
Obejrzałem twój ogród i jest piękny
Wszystko masz przemyślane ,dobrane , i uporządkowane wszytko do siebie pasuje ,aż miło patrzeć ,architektura ,ozdoby ogrodowe i rośliny są pięknie wyeksponowane ,każdy szczegół zaplanowany ,nie każdy tak potrafi .Naprawdę jestem zachwycony .
cudnie cudnie i jeszcze raz cudnie.
Nawet pies pięknie się prezentuje w tym pięknym ogrodzie.
Czy to wszytko sama robisz czy zatrudniasz projektanta ?
Dziękuję za wizytę i miłe słowa
NIE, NIE ZATRUDNIAŁAM NIGDY , NIE ZATRUDNIAM I NIE ZATRUDNIĘ W PRZYSZŁOŚCI ŻADNEGO PROJEKTANTA ( choć to ostatnio dość modne ). To mój ogród i sama go aranżuję , zmieniam , poprawiam, pielęgnuję... Sprawia mi to zresztą ogromną radość .Ogród to moja pasja. Wymyślanie ogrodowych zakątków to fantastyczne i bardzo twórcze zajęcie, a mój ogród powstawał stopniowo , przez kilka lat i nadal się zmienia, mam więc w razie potrzeby czas na poprawki. Pomysły są moje lub ... podpatrzone w ogrodach i parkach Niemiec, Holandii, Anglii, Włoch... czasem w ogrodach znajomych ogrodomaniaków. Ale staram się być rozsądna - nie wszystko , co mi się podoba u innych nadaje się do mojego ogrodu. Lubię przestrzeń ,dlatego staram się nadmiernie ogrodu nie "zapychać" nadmiarem dodatków. Dwie osie widokowe porządkują w pewien sposób większą część powierzchni. Duże sosny są głównymi elementami , wokół których dokonywane były późniejsze nasadzenia roślin i komponowane elementy małej architektury.Trawnik potęguje ostateczny efekt , a przy tym jest bardzo użyteczny.
Oczywiście , "O gustach się nie dyskutuje" i to , co podoba się jednej osobie , może zupełnie nie odpowiadać innej.
Istnieje jednak kilka prostych zasad, których staram się trzymać : nie należy zderzać zbyt wielu różnych stylistycznie elementów , dobierać wielkość i ilość dodatków ogrodowych do rozmiarów samego ogrodu, wreszcie - warto zadbać o to , by ogród nawiązywał choć trochę do otaczającego krajobrazu, by niemal wtapiał się w okolicę.
Dobranie i dopasowanie do siebie wszelkich elementów to jedna z najważniejszych zasad projektowania czegokolwiek, także ogrodu.
kubanki pisze:
W jakim podłożu sadzisz macierzanki, bo ja mam trochę problem z tymi ozdobnymi, nie bardzo się u mnie dobrze czują.
Twoja magnolia jakoś dotychczas uszła mojej uwagi, a jest naprawdę imponująca. Jaka to odmiana i ile ma lat?
Aniu, moja MAGNOLIA to popularna "Susan". Ma drobne, ciemnoróżowe kwiaty , ale za to w wielkich ilościach , a na dodatek kwitnie wiosną (V) i powtórnie w sierpniu , choć już mniej obficie. Poza tym jest prawie bezobsługowa, nie przemarza i nie marudzi

Ma chyba 9 lat.
MACIERZANKI mam na słonecznym skalniaku w piaszczystym , przepuszczalnym podłożu. Te nowe też powędrują na skalniak (jeszcze ich nie posadziłam).Te roślinki lubią stanowiska słoneczne i ciepłe, o przepuszczalnym , niezbyt zasobnym podłożu.