Astry- uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Astry

Post »

Ja sobie zakupiłam jakąś odmianę astrów i zasadziłam w donicy na balkonie, bo nie ma już dużego wyboru roślin w sklepach a chciałam coś co jeszcze jesienią trochę będzie cieszyć oczy. Może przy okazji wiecie co to za jedne?

Obrazek
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Moglibyście mi pomóc z identyfikacją odmiany astra ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=28

Ostatnie zdjęcie - kupiony jako alpejski,ale pierwszy raz spotkałam się z takimi pełnymi kwiatkami.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Zawsze podziwiałem Wasze astry - u mnie w poprzednich sezonach porażone były jakąś chorobą.
W tym roku kwitną przepięknie, a to dopiero przecież początek :).

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Ich wielka zaleta to to, że doskonale nadają się na kwiaty cięte.
Pozdrawiam
Adam
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Na przyszły rok już jest zaplanowanych więcej astrów :) Pięknie się komponują na grządce :)

Obrazek
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powiedzcie mi woda w wazonie z astrami tez Wam tak brzydko pachnie? Zmieniam codziennie wodę, poobrywałam liście i nadal to samo... :(
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Mi nie, zmieniam wodę co dzień, ale moja babcia mówiła że jej właśnie śmierdzi :roll:
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ojjjj moja tez cuchnie, nawet jak oberwalam tez liscie aby w niej nie gniły to i tak zapachu sie pozbyć nie da... chyba taka ich natura:/, ale za to jak dłuuuugo sie w wazonie trzymaja :heja
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jeśli chcemy by kwiaty jak najdłużej były w wazonie, to warto do wody wsypać trochę kwasku cytrynowego(nie trzeba zmieniać codziennie wody), bo kwasek zapobiegnie powstawaniu bakterii co wiąże się z szybszym przekwitaniem.

Ja zrobiłem mały eksperyment..
Wziąłem dwa wazony. Do jednego nalałem samą wodę, a do drugiego wodę z kwaskiem cytrynowym.
Do oby dwóch wazonów włożyłem kwiat dalii.
Następnego dnia jedna dalia była już brzydka i klapnięta(ta w samej wodzie), a ta w wodzie z kwaskiem po 3 czy 4 dniach dopiero zaczęła przekwitać..
X-A-9
---

Post »

Zrobiłem już 5 bukiecików po 20szt i ciągle rozwijają się nowe, astry to ulubione kwiaty mojej mamy i babci, niestety czasami chorują i trzeba zmieniać im co roku miejsce
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

konieczna jest zmiana co roku miejsca astrów??? jak sie je posadzi drugi raz z rzedu w tym samym miejscu to nie zakwitna???
X-A-9
---

Post »

Zakwitną, ale mogą chorować, dlatego lepiej zmieniać miejsce

u mnie występowała ta 1 i 3 choroba

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,2112386.html

"Astry chińskie są dość często porażane przez wirusy przenoszone przez żerujące na nich mszyce. Choroby wirusowe to:

# Kędzierzawka astrów - choroba ta powoduje zahamowanie wzrostu roślin, marszczenie się i zwijanie liści;

# Żółtaczka astra chińskiego - objawia się żółknięciem liści wzdłuż nerwów, chlorotycznym zabarwieniem całych roślin i kwiatów, pionowym ustawieniem liści i wyrastaniem w ich kątach cienkich pędów. Rośliny zaatakowane przez choroby wirusowe należy niezwłocznie usunąć z ogrodu i spalić.

Choroby grzybowe to:

# Zgorzel naczyń (Fusarium) - rośliny żółkną i więdną, a dolne części ich pędów brunatnieją i pokrywają się jasnym nalotem; po usunięciu chorych okazów pozostałe dokładnie opryskujemy preparatem Topsin M 500 SC lub Biosept 33 SL. Astry można uprawiać w tym samym miejscu dopiero po kilku latach - w przeciwnym razie mogą być łatwo porażone przez choroby.

# Mączniak - na liściach pojawia się biały nalot pokrywający częściowo lub całkowicie blaszki liściowe, wzrost roślin jest zahamowany, kwiatostany zniekształcone; po wystąpieniu pierwszych objawów opryskujemy rośliny 2-3-krotnie co 7-14 dni, stosując przemiennie fungicydy (np. Discus 500 WG lub Amistar 250 SC)."
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Moi drodzy... powiedzcie mi jak musi wygladac aster aby moc zebrac juz nasionka??? bo to moj pierwszy rok astrowy wiec jestem zielona w tym temacie :tan kiedy one sa juz dojrzałe?? i zbiera sie je z tego takiego żółtego środka? czy tam spod płatków tez sa nasionka? bo jak sie np. wyciagnie jednego platka to na koncu ma takie cos biale podłużne... i to będzie potem nasionko???
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jak nasiona są dojrzałe, to przekwitły kwiat się "puszy" :wink:
Zbiera się je z tego środeczka :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”