Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2010- czyli co i jak u nas kwitnie :)
Uwiąd. Obcinać poniżej więdnących pędów, pod korzenie powtykać ząbki czosnku, podlać nadmanganianem potasu. Może ktoś jeszcze coś podpowie.
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
curcacek pisze:Dzisiaj rano otworzył się pierwszy kwiat pillu (z taką nazwą go kupiłam), to mój pierwszy rok z klematisamipozostałe na razie nie maja jeszcze pąków,
tak wygląda:
A tak wygląda w całości, może ktoś podpowiedzieć czemu więdnie od góry? Grzyb, choroba, brak wody - raczej wykluczam - jak mu pomóc?
Miałam podobną sytuację z powojnikiem Gen.Sikorski,obcięłam pędy i podobnie co Dorota proponuje,powtykałam parę ząbków czosnku i podlałam małą ilością miedzianu...pomogło ,w tym roku dorodne czosnki tkwią przy Sikorskim ...a powojnik za niedługo będzie kwitł...mam nadzieję

Wiesiu Twój Pink Fantasy jest powojnikiem ,na którego koniecznie muszę zapolować...

Jak długo u Ciebie kwitnie...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
No muszę wstawić inne kwiaty Mikołaja Kopernika
:

Jest zadziwiający i cudowny.
Każdy kwiat ma inny odcień i nie jest to uzależnione od wieku kwiatu (czyli nie chodzi o to, że z wiekiem kolor blaknie, ale o to, że każdy kwiat ma inny 'startowy kolor'). No i są podwójne
.

Jest zadziwiający i cudowny.
Każdy kwiat ma inny odcień i nie jest to uzależnione od wieku kwiatu (czyli nie chodzi o to, że z wiekiem kolor blaknie, ale o to, że każdy kwiat ma inny 'startowy kolor'). No i są podwójne

Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Ciekawa sprawa. Ja mam trochę podobny problem z Julką. Nie jest podobna do wzorca, ale o pomyłce nie może być mowy, bo w tym roku sprawdziłem- w sklepie są akurat kwitnące Julki od tego samego hodowcy- kilka jest wzorcowo wybarwionych, ale są też podobne kolorem do moich.Ponoć barwa(jej zakres, intensywność) zależy również od warunków środowiskowych (rodzaj gleby). No, ale Ty masz różnicę występującą na jednej roślinie;)myszek pisze:Każdy kwiat ma inny odcień i nie jest to uzależnione od wieku kwiatu (czyli nie chodzi o to, że z wiekiem kolor blaknie, ale o to, że każdy kwiat ma inny 'startowy kolor')
Ciekawe, czy ktoś ma Jerzego Popiełuszkę kwitnącego na starych pędach?
Nigdzie nie pisze, że kwitnie kwiatami pełnymi....:

Julka:

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Matka Teresa w całej okazałości i Westerplatte w niecałej okazałości, czyli pierwszy kwiat.

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
-
Gosia, widzę, ze u Ciebie Piilu trochę bardziej wyrywny, niż u mnie.Będziesz miała na nim pełne kwiaty?
U mnie Julka nr2 chyba jednak odrobinę inna, niż Julka nr1, która jeszcze nie kwitnie, więc nie mam jak porównać bezpośrednio. W każdym razie posadziłem ją razem z Hanią we wspólną doniczkę- od razu widać, że pochodzi od Mrs. N.Thompson:

U mnie Julka nr2 chyba jednak odrobinę inna, niż Julka nr1, która jeszcze nie kwitnie, więc nie mam jak porównać bezpośrednio. W każdym razie posadziłem ją razem z Hanią we wspólną doniczkę- od razu widać, że pochodzi od Mrs. N.Thompson:

- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Jurku co masz na myśli pisząc "pełne kwiaty"? Pillou dziwnie kwitnie w tym roku , gdyż normalnie powinien mieć podwójne kwiaty, a we wrześniu jak zakwitnie drugi raz pojedyncze.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Małgosiu, nie wiem czy mi się wydaje czy na twoim Piilu po prawej stronie zdjęcia widać pęd zaatakowany przez uwiąd? Wytnij.
-
No właśnie, na starych pędach - powinien mieć pełne, czy też, jak kto woli- podwójne ;)gosia22 pisze:Jurku co masz na myśli pisząc "pełne kwiaty"? Pillou dziwnie kwitnie w tym roku , gdyż normalnie powinien mieć podwójne kwiaty, a we wrześniu jak zakwitnie drugi raz pojedyncze.
A u Ciebie nie będzie ani jednego pełnego?
Mój Piilu ma pąki kwiatowe w rożnej fazie wzrostu- po całkiem małych trudno określić, jakie będą, ale 3 największe, już prawie pękające będą z pewnością pełne
Niestety, chyba dobrze widziszdodad pisze:Małgosiu, nie wiem czy mi się wydaje czy na twoim Piilu po prawej stronie zdjęcia widać pęd zaatakowany przez uwiąd? Wytnij.
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
No właśnie, na starych pędach - powinien mieć pełne, czy też, jak kto woli- podwójne ;)Jurek pisze:gosia22 pisze:Jurku co masz na myśli pisząc "pełne kwiaty"? Pillou dziwnie kwitnie w tym roku , gdyż normalnie powinien mieć podwójne kwiaty, a we wrześniu jak zakwitnie drugi raz pojedyncze.
A u Ciebie nie będzie ani jednego pełnego?
Mój Piilu ma pąki kwiatowe w rożnej fazie wzrostu- po całkiem małych trudno określić, jakie będą, ale 3 największe, już prawie pękające będą z pewnością pełne
Wydaje mi się ze będą tylko pojedyncze, w ubiegłym roku po pierwszym kwitnieniu pillu zachorował, miał takie ciemne łodygi, kwiaty zżółkły i opadły. Na wiosnę ścięłam radykalnie, nawet myślałam ze będzie do wyrzucenia, ale odbił i wypuścił nowe łodygi. Może dlatego nie będzie pełen ?Myślisz że tak się rozpędziłam ze ścinaniem że obcięłam stare pędy?
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Przepadłam,a tak broniłam się przed powojnikami
miałam trzy wczoraj dokupiłam kolejne dwa i szukając o nich informacji dotarłam tutaj [nigdy nie otwierałam wątku z powojnikami] i już wiem co mnie czeka dalej
przepiękne kwiaty.

- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Ha, haAszka pisze:Przepadłam,a tak broniłam się przed powojnikamimiałam trzy wczoraj dokupiłam kolejne dwa i szukając o nich informacji dotarłam tutaj [nigdy nie otwierałam wątku z powojnikami] i już wiem co mnie czeka dalej
przepiękne kwiaty.
Zaglądałaś do wątku Jurka?
;)