Ciernie się wybarwiają mnie lub bardziej. Gdy porównasz mamilarke uprawianą w domu z ta, która bytuje na pełnym słońcu to też zauważysz różnice. Nie jestem pewny na 100% ale według mnie to hahniana z wybarwionymi cierniami. Może Tomek coś podpowie, ale wydaje mi się, że to po prostu zwykłe wybarwienie. U mnie też kaktusy wystawione na balkon mają odmienne ciernie od tych, które wykształciły bytując w domu.tomboj0 pisze:Wcześniej w tym wątku ktoś już oznaczył innego "białego" kaktusa jako M. hahniana. Trochę nie wyszło na zdjęciu, ale ten kaktus jest ma mocno żółte ciernie - czy to możliwe u M. hahniana? Jak do tej pory ten kaktus nie kwitł.Artur89 pisze:Ten koło wytypowanego przez Tomka jako Parodia to Mammillaria hahniana bodajże.
pozdrawiam
tomek
Moje sukulenty - tomboj0
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na mamilariach się nie znam więc gęby otwierać nie będę.
To jest rodzaj Oreocereus. Może być O.celsianus
Wygląda to na Parodia chrysacanthion, przydałoby się zdjęcie pod innym kątem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki za pomoc w oznaczaniu kaktusów.

W zeszłym roku zakwitł pęczkiem żółtych kwiatów wyrastających z centrum pędu.

Zakwitł Notocactus ottonis (?)

Zrobiłem mu wspólną fotkę z N. schlosseri aby uwypuklić różnice

Gymnocalycium bodenbenderianum

G. mihanowichii f. barwna

Na koniec ładne kwiatki na mammilarii

pozdrawiam
tomek
blabla pisze:Wygląda to na Parodia chrysacanthion, przydałoby się zdjęcie pod innym kątem.

W zeszłym roku zakwitł pęczkiem żółtych kwiatów wyrastających z centrum pędu.
Zrobiłem im wspólne zdjęcie i są bardzo podobne. Może rzeczywiście są to tylko formy, niestety ten żółty nie kwitł jeszcze.Artur89 pisze:Ciernie się wybarwiają mnie lub bardziej. Gdy porównasz mamilarke uprawianą w domu z ta, która bytuje na pełnym słońcu to też zauważysz różnice. Nie jestem pewny na 100% ale według mnie to hahniana z wybarwionymi cierniami.

Zakwitł Notocactus ottonis (?)

Zrobiłem mu wspólną fotkę z N. schlosseri aby uwypuklić różnice

Gymnocalycium bodenbenderianum

G. mihanowichii f. barwna

Na koniec ładne kwiatki na mammilarii

pozdrawiam
tomek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Cóż mogę napisać - wspaniała kolekcja! Bardzo ładne okazy. I jak kwitną!! Gratuluję fachowej hodowli!
Kolekcja wilczomleczy mnie wprost zauroczyła! A Tephrpcactus geom. cudny
!!
Ehh no nie pozostaje mi nic innego jak wracać do wzdychania do Twoich zdjęć ;p.
Cóż mogę napisać - wspaniała kolekcja! Bardzo ładne okazy. I jak kwitną!! Gratuluję fachowej hodowli!
Kolekcja wilczomleczy mnie wprost zauroczyła! A Tephrpcactus geom. cudny

Ehh no nie pozostaje mi nic innego jak wracać do wzdychania do Twoich zdjęć ;p.
Pozdrawiam, Ania.
- Artur89
Nom, to Notocactus ottonis.
Co do M. hahniana - to moja mamilarka jest bardziej podobna do tej z prawej. To, że ta pierwsza jest taka kłaczasta to też byłby wpływ środowiska? Chociaż kiedyś Tomek mi pokazywał u siebie 5 gatunków kaktusów z rodzaju Echinopsis (z czego 2 wyglądały inaczej od pozostałej trójki) a to były te same gatunki co mnie zszokowało. Także może u twoich też mamy doczynienia ze zmiennością w obrębie jednego gatunku

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jak chcecie sobie podziwiać zmienność w obrębie jednego gatunku to zapraszam tutaj: http://www.ptmk.eia.pl/lobivia/haematantha/foto.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Kaktusy dziękują wszystkim za odwiedziny i miłe słowa. Z tej wdzięczności opuncje zaczęły wytwarzać człony w kształcie serca

Trochę mnie nie było w domu i niestety to jest jedyne zdjęcie jakie udało mi się dzisiaj zrobić, jest sporo nowych kwiatków. Powieszę jutro.

Przepraszam za off-topic, ale nie mogłem się powstrzymać.
pozdrawiam
tomek

Trochę mnie nie było w domu i niestety to jest jedyne zdjęcie jakie udało mi się dzisiaj zrobić, jest sporo nowych kwiatków. Powieszę jutro.
Ciekawy link, faktycznie zmienność gatunków bywa ogromna:blabla pisze:Jak chcecie sobie podziwiać zmienność w obrębie jednego gatunku to zapraszam tutaj: http://www.ptmk.eia.pl/lobivia/haematantha/foto.html

Przepraszam za off-topic, ale nie mogłem się powstrzymać.
pozdrawiam
tomek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
ojejku jakie słodkie ,, roślinki' hahaha
Bardzo mi się podobają te 2 kaktusiki

- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Rośliny jak zwykle piękne, zadbane że miło patrzeć, ale psiaki to poezja
Wymiziaj je za uszami 

Dzięki w imieniu futrzaków. Ogon Fridy jest najpoważniejszym zagrożeniem dla moich roślin. Czasami jak nim machnie to kilka z nich leci w powietrze. Raz jakaś drobną roślinkę wydłubywałem z pomiędzy kudłów.
Wracam jednak do kujaków:
Astrophytum capricorne nie zawiodło i w tym roku

Podobnie i Mammilaria longimamma, kaktus ten jest przysmakiem ślimaków.

Weingarthia sucrensis

Rozpoczyna kwitnienie jakaś Rebutia (?)

Nadal kwitnie Chamaecereus

Dzisiaj na zakończenie kolejny kaktus z mojego zbioru. Mieszka na nim pająk. W lecie cała kolekcja zasnuta jest pajęczynami - żaden drobny roślinożerca nie ma szans.

pozdrawiam
tomek
Wracam jednak do kujaków:
Astrophytum capricorne nie zawiodło i w tym roku

Podobnie i Mammilaria longimamma, kaktus ten jest przysmakiem ślimaków.

Weingarthia sucrensis

Rozpoczyna kwitnienie jakaś Rebutia (?)

Nadal kwitnie Chamaecereus

Dzisiaj na zakończenie kolejny kaktus z mojego zbioru. Mieszka na nim pająk. W lecie cała kolekcja zasnuta jest pajęczynami - żaden drobny roślinożerca nie ma szans.

pozdrawiam
tomek
- Artur89
Hmm a nie jakaś Aylostera - one mają włochate pąki od dołu (jeśli to w ogóle jest jakieś kryterium do rozpoznawania

Prawdopodobnie Aylostera. Napisałem Rebutia wspominając Twoją dyskusję z Tomkiem blabla o tym, że Aylostera jest podrodzajem Rebutii.Artur89 pisze:Hmm a nie jakaś Aylostera - one mają włochate pąki od dołu (jeśli to w ogóle jest jakieś kryterium do rozpoznawania). O musze mojego Chamaecereus jutro zasilić woda bo biedak już trochę zmiękł. W sumie to już długo bytuje bez wody
. Gdzieś znalazłem, że to Chamaelobivia cv. RAINBOW, w sumie to ma większe kwiaty od np. Chamaecereus sylvestrii (czerwono-kwiatowego).
O ile dobrze pamiętam to Twój Chamacereus pochodzi z Leroy'a, mój też został pozyskany z tego stanowiska. Też trochę zmiękł jednak nie planuję podlewania co najmniej do przyszłej niedzieli - trochę rosy musi mu wystarczyć.
pozdrawiam
tomek