U mnie młody krzaczek i dopiero po dwóch latach pojawiło sie kilka pastorałów .U mamy jest 10 letnia i jakieś 60 procent to mocno spłaszczone pędy ,szerokie nawet na 5 cm

Jest cudna

Trudno określić jaki procent staśmień wystąpi w obrębie danego krzewu. Generalnie częste cięcie pobudza do tworzenia się większej ilości takich zrostów. Pozdrawiamchristinkrysia pisze:Wierzy 8-letnie to już okazy - widać z daleka i sa punktem odniesienia lub centrum wokół którego tworzy się dalszą część rabaty.
Jesienią kupiłam sztobry wierzby sachalińskiej (smoczej) bo uroczyły mnie te staśmione pędy.Mam nadzieję,że coś się ukorzeni bo chcę wprowadzić je do naturalnego środowiska nad rzeką, która przepływa obok naszej działki.
Jaki procent takich pędów jest w krzewie ?
Ja się zabawiłam w wierzbowy żywopłot rok temu, zrobiłam zbyt "ażurowy" jak na moje potrzeby (miały psy nie przełazić a zdarzało się ;)) i w tym roku część zagęściłam na tyle, na ile wystarczyło mi materiału. Nie bawiłam się w sadzenie krótkich patyczków bo za dużo potem jest roboty z odchwaszczaniem, wsadzałam długie witki a nawet grubsze patole. Niewielką ilość tej wierzby posadziłam kilka lat temu w zupełnie innym miejscu i stamtąd sobie biorę materiał na płot.rupert pisze:Próbował ktoś z was robić jakieś ciekawe formy z wierzby wiciowej ( energetycznej ) ? Ja w tym roku zamierzam się troche pobawić , ale chciałbym najpierw zobaczył co wy z tej rośliny dokonaliście . Pozdrawiam
Przepraszam, trochę się zagapiłamrupert pisze:Barbaro ile razy w roku przycinasz swój żywopłot ?
Pozdrawiam