Proszę o pomoc w rozpoznaniu plamek na lisciach mojego scindapsusa. Stoi na oknie wschodnim, obecnie dość mocno nasłonecznionym przez ok 2-3h przed południem. Zauważyłam podobne plamki na dwóch liściach, zastanawiam się czy to może być poparzenie słoneczne.
Dziękuję za wskazówkę!
Scindapsus posadzony w ziemi do roślin zielonych z domieszanym perlitem. Faktycznie, być może ze względu na panujące ostatnio upały zaczęłam podlewać częściej. Wczśniej podlewany był 1xtyg.
Cześć, mój scindapsus ma już ponad 8 lat, ale ostatnio zaczęły mu jakoś bardziej usychać liście.
Wiem że nie lubi jak się go często podlewa ale czy to może być spowodowane zbyt rzadkim podlewaniem?
Raczej problem leży w przerośniętej bryle korzeniowej - co około 2 lata powinno się przesadzić. Chociaż oprócz tego pojedyncze schnięcie najstarszych liści u Epipremnum, bo to nie Scindapsus, jest rzeczą normalną.
Niemniej trzeba przesadzić do mieszanki ziemi i dużej ilości żwirku/perlitu, na dno drenaż z keramzytu. Doniczka powinna stać na podstawce.
Epipremnum podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Witam, posiadam epipremnum Godzilla - powoli zaczęło rosnąć i... Nowe liście są niemal całkowicie gładkie, rozwinięte, "zwykłe". Czy ktoś wie jaki jest tego powód i co z tym zrobić? ...
Witam niestety kolejne liście są zwykłe. Co prawda u spodu mają pewne charakterystyczne zgrubienia typowe dla odmiany ale liście nie są zwinięte w te charakterystyczne ruloniki a rozwinięte. Czy to może być winą zbyt małej ilości światła? Mam 3 sadzoneczki i każda ma takie same warunki. Jest to roślina do półcienia, która nie potrzebuje bezpośredniego nasłonecznienia a może jednak jedną przysunę bliżej okna by się przekonać...