Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
75. Sałatka sucha
Składniki
Torebka ugotowanego ryżu
15 dag namoczonych rodzynek
słoiczek marynowanej papryki
słoiczek ogórków konserwowych
kukurydza z puszki
2 - 3 kotlety z piersi kurczaka
natka pietruszki
Wykonanie
Paprykę i ogórki pokroić w kostkę . Pierś obtoczyć w panierce z bułki i jajka - usmazyć, gdy kotlety ostygną pokroić w większą kostkę . Pietruszkę posiekać . Wszystkie składniki wymieszać i smacznego .
Składniki
Torebka ugotowanego ryżu
15 dag namoczonych rodzynek
słoiczek marynowanej papryki
słoiczek ogórków konserwowych
kukurydza z puszki
2 - 3 kotlety z piersi kurczaka
natka pietruszki
Wykonanie
Paprykę i ogórki pokroić w kostkę . Pierś obtoczyć w panierce z bułki i jajka - usmazyć, gdy kotlety ostygną pokroić w większą kostkę . Pietruszkę posiekać . Wszystkie składniki wymieszać i smacznego .

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
76. PASTA FASOLOWA
Raczej mało dietetyczna ale jaka pyszna. Do smarowania kanapek .Niedawno zrobiłam eksperyment , okazuje sie , że można ją zamrozić w małych pojemniczkach np.po serkach , nic nie traci na smaku. Robiac z nią kanapki nie używam już masła.
http://swierkowyzakatek.blogspot.com/20 ... owido.html
Raczej mało dietetyczna ale jaka pyszna. Do smarowania kanapek .Niedawno zrobiłam eksperyment , okazuje sie , że można ją zamrozić w małych pojemniczkach np.po serkach , nic nie traci na smaku. Robiac z nią kanapki nie używam już masła.
http://swierkowyzakatek.blogspot.com/20 ... owido.html
-
- 200p
- Posty: 385
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
77. Sałatka z brokułem
1 brokuł
2 pomidory
1 ogórek świeży
4 jajka
1 puszka kukurydzy
szczypiorek
majonez
Brokuł zblanszowac, podzielic na różyczki, jajka ugotowac na twardo. Pomidory, jajka pokroic w kostkę, ogórek w słupki, posiekac szczypiorek, dodac osączoną kukurydzę i majonez, doprawic solą i pieprzem.
78. Sałatka z brokuła i pomidorów
1 brokuł
3 pomidory
4 jajka na twardo
30 dkg żółtego sera
po kilka łyżek jogurtu i majonezu
Zblanszowany brokuł podzielic na różyczki, jajka i pomidory pokroic na grube kawałki (mniej więcej wielkości różyczek brokuła), żółty ser zetrzec na grubej tarce lub pokroic w drobną kostkę. Zalac majonezem wymieszanym z jogurtem, doprawic solą i pieprzem.
Obie pyszne, polecam gorąco!
1 brokuł
2 pomidory
1 ogórek świeży
4 jajka
1 puszka kukurydzy
szczypiorek
majonez
Brokuł zblanszowac, podzielic na różyczki, jajka ugotowac na twardo. Pomidory, jajka pokroic w kostkę, ogórek w słupki, posiekac szczypiorek, dodac osączoną kukurydzę i majonez, doprawic solą i pieprzem.
78. Sałatka z brokuła i pomidorów
1 brokuł
3 pomidory
4 jajka na twardo
30 dkg żółtego sera
po kilka łyżek jogurtu i majonezu
Zblanszowany brokuł podzielic na różyczki, jajka i pomidory pokroic na grube kawałki (mniej więcej wielkości różyczek brokuła), żółty ser zetrzec na grubej tarce lub pokroic w drobną kostkę. Zalac majonezem wymieszanym z jogurtem, doprawic solą i pieprzem.
Obie pyszne, polecam gorąco!
Pozdrawiam, Małgosia
-
- 500p
- Posty: 696
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko pomorskie
80. Sałatka z fasoli, makaronu i ananasa
Ja proponuję taką :
duże opakowanie paluszków surimi ( pokrojone )
puszka czerwonej fasoli ( odcedzic i przepłukać wodą )
ok. pół paczki makaronu kolanka , piórka ( ugotowanego al dente)
puszka ananasa ( pokrojonego )
połączyć wszystkie składniki, dodac 2-3 łyżki majonezu , lekko posolić
samacznego

Ja proponuję taką :
duże opakowanie paluszków surimi ( pokrojone )
puszka czerwonej fasoli ( odcedzic i przepłukać wodą )
ok. pół paczki makaronu kolanka , piórka ( ugotowanego al dente)
puszka ananasa ( pokrojonego )
połączyć wszystkie składniki, dodac 2-3 łyżki majonezu , lekko posolić
samacznego

- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Sałatka z tuńczyka
81. SAŁATKA Z TUŃCZYKA (tuńczyk, kukurydza, cebula, czosnek)
Niespodziewani goście? jest na to rada: szybka sałatka z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
1 pokrojona w kosteczkę cebula
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukier, majonez (do smaku) (ja dodaję 2 czubate łyżki majonezu)
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać i gotowe. SMACZNEGO!!!
Niespodziewani goście? jest na to rada: szybka sałatka z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
1 pokrojona w kosteczkę cebula
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukier, majonez (do smaku) (ja dodaję 2 czubate łyżki majonezu)
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać i gotowe. SMACZNEGO!!!
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1852
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Co mnie naszło, żeby po nocy czytać takie pyszne przepisy! Już mi soki żołądkowe się obudziły
Ja proponuję przepis na 82. Kulki z wątróbek kurczaka
ok. 75 dag wątróbek z kurczaka
2 cebule
2 jajka na twardo
Przesmażyć wątróbki i cebulę na patelni, ostudzić, zemleć przez maszynkę razem z jajkami.
Dodać sól i pieprz do smaku i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
(w oryginalnym przepisie z kuchni żydowskiej przeciera się wszystko przez sito - jak to dobrze, że mamy roboty kuchenne
).
Najlepiej smakują podane na liściach sałaty lodowej. U mnie spora miska znika w jeden dzień

Ja proponuję przepis na 82. Kulki z wątróbek kurczaka
ok. 75 dag wątróbek z kurczaka
2 cebule
2 jajka na twardo
Przesmażyć wątróbki i cebulę na patelni, ostudzić, zemleć przez maszynkę razem z jajkami.
Dodać sól i pieprz do smaku i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
(w oryginalnym przepisie z kuchni żydowskiej przeciera się wszystko przez sito - jak to dobrze, że mamy roboty kuchenne

Najlepiej smakują podane na liściach sałaty lodowej. U mnie spora miska znika w jeden dzień

- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Kanie w zalewie octowej
83. Znakomite kanie w zalewie octowej.
Sezon grzybowy trwa,warto spróbować.PYCHA!!!!!!!!! Do przyrządzenia nadają się każde grzyby leśne a nawet pieczarka i boczniak.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby myjemy i odsączamy. Średnie zostawiany w całości, a te większe kroimy na cztery części. Następna czynność to panierowanie i smażenie. Panierujemy tylko w MĄCE i smażymy na sporej ilości OLEJU . Oleju po smażeniu grzybów nie wylewamy bo w tej (przypalonce) jest cały smak. Na tym samym oleju na którym smażyliśmy grzyby podsmażamy na delikatny złoty kolor CEBULE. Do każdego słoika (po dżemie) wkładamy 5 ziaren pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i kolejno 1 łyżkę podsmażonej cebulki potem smażone grzybki i znowu cebulka. Gotujemy zalewę i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie pasteryzować).
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
grzyby olej
cebula mąka
przyprawy do słoika: pieprz , liść, ziele
ZALEWA OCTOWA:
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Poprawiłam czytelność przepisu. Beato, wstawiaj spacje w tekście, proszę. Dziękuję. Nalewka
Sezon grzybowy trwa,warto spróbować.PYCHA!!!!!!!!! Do przyrządzenia nadają się każde grzyby leśne a nawet pieczarka i boczniak.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby myjemy i odsączamy. Średnie zostawiany w całości, a te większe kroimy na cztery części. Następna czynność to panierowanie i smażenie. Panierujemy tylko w MĄCE i smażymy na sporej ilości OLEJU . Oleju po smażeniu grzybów nie wylewamy bo w tej (przypalonce) jest cały smak. Na tym samym oleju na którym smażyliśmy grzyby podsmażamy na delikatny złoty kolor CEBULE. Do każdego słoika (po dżemie) wkładamy 5 ziaren pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i kolejno 1 łyżkę podsmażonej cebulki potem smażone grzybki i znowu cebulka. Gotujemy zalewę i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie pasteryzować).
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
grzyby olej
cebula mąka
przyprawy do słoika: pieprz , liść, ziele
ZALEWA OCTOWA:
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Poprawiłam czytelność przepisu. Beato, wstawiaj spacje w tekście, proszę. Dziękuję. Nalewka
- BEATA55555
- 200p
- Posty: 393
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1550
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Dla osób które lubią wynalazki z warzyw, polecam prosty i łatwy przepis na pasztet z selera.
84. Pasztet selerowy ?Forju?
Składniki:
? 1 szklanka wody
? ? kostki masła
? 1 kostka rosołu grzybowego
? ? kg selera
? 2 marchewki
? 2 cebule
? 4 jajka
? 1 szklanka bulki tartej
? sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do smaku
Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę z kostka rosołową i masłem.
Seler, marchew i cebule zetrzeć na tarce (duże oczka, ćwikłowe), wrzucić do rosołu, wymieszać i ugotować do miękkości.
Po ugotowaniu, dodać sól i pieprz do smaku, oraz bułkę tarta i jajka (surowe), (bułkę i jajka można zastąpić mąką sojową jest bez cholesterolu)
Wysmarować foremkę masłem lub olejem, obsypać bułką tartą, masę wrzucić i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C, do zarumienienia, sprawdzić po 40 minutach.
Podawać go można z sosem żurawinowym:
Łatwy i prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Nadaje się w zasadzie, do wszystkich zimnych przystawek.
85. Sos żurawinowy (na leniwo i do wszystkiego)
Składniki:
Proporcje dla 4 osób.
? 1 łyżeczka curry (lub jak kto lubi)
? 2 posiekane ząbki czosnku (lub jak kto lubi)
? 4 łyżki ketchupu
? 4 łyżki majonezu
? 1 łyżeczka vegety (lub jak kto lubi)
? 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i sos gotowy.
86. Sos żurawinowy (na gorąco i na zimno)
Składniki:
? 1/2 kg żurawin
? szklanka cukru
? duża twarda gruszka
? duże kwaskowe jabłko (szara reneta, antonówka)
? 2 łyżki mąki
? 2 szklanki bulionu
? 4 łyżki masła
? sól
Sposób przyrządzania:
Żurawiny przebierz, dokładnie umyj, osącz na sicie. Włóż do garnka, zasyp szklanką cukru, wlej odrobinę wody. Gruszkę i jabłko obierz, pokrój na kawałki, dołóż do żurawiny. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia mieszankę owoców. Duś powoli ok. 30 min. Po ostudzeniu, zmiksuj na jednolitą masę w malakserze. Masło rozpuść (uważaj by nie przypalić), dodaj mąkę, wymieszaj, zrób zasmażkę. Powoli wlewaj bulion. Zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj usmażone żurawiny, zagotuj, cały czas mieszając. Przypraw do smaku solą. Podawaj na ciepło lub zimno do pieczeni z dziczyzny, mięsa i drobiu
84. Pasztet selerowy ?Forju?
Składniki:
? 1 szklanka wody
? ? kostki masła
? 1 kostka rosołu grzybowego
? ? kg selera
? 2 marchewki
? 2 cebule
? 4 jajka
? 1 szklanka bulki tartej
? sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do smaku
Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę z kostka rosołową i masłem.
Seler, marchew i cebule zetrzeć na tarce (duże oczka, ćwikłowe), wrzucić do rosołu, wymieszać i ugotować do miękkości.
Po ugotowaniu, dodać sól i pieprz do smaku, oraz bułkę tarta i jajka (surowe), (bułkę i jajka można zastąpić mąką sojową jest bez cholesterolu)
Wysmarować foremkę masłem lub olejem, obsypać bułką tartą, masę wrzucić i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C, do zarumienienia, sprawdzić po 40 minutach.
Podawać go można z sosem żurawinowym:
Łatwy i prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Nadaje się w zasadzie, do wszystkich zimnych przystawek.
85. Sos żurawinowy (na leniwo i do wszystkiego)
Składniki:
Proporcje dla 4 osób.
? 1 łyżeczka curry (lub jak kto lubi)
? 2 posiekane ząbki czosnku (lub jak kto lubi)
? 4 łyżki ketchupu
? 4 łyżki majonezu
? 1 łyżeczka vegety (lub jak kto lubi)
? 3 łyżki żurawiny ze słoiczka
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i sos gotowy.
86. Sos żurawinowy (na gorąco i na zimno)
Składniki:
? 1/2 kg żurawin
? szklanka cukru
? duża twarda gruszka
? duże kwaskowe jabłko (szara reneta, antonówka)
? 2 łyżki mąki
? 2 szklanki bulionu
? 4 łyżki masła
? sól
Sposób przyrządzania:
Żurawiny przebierz, dokładnie umyj, osącz na sicie. Włóż do garnka, zasyp szklanką cukru, wlej odrobinę wody. Gruszkę i jabłko obierz, pokrój na kawałki, dołóż do żurawiny. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia mieszankę owoców. Duś powoli ok. 30 min. Po ostudzeniu, zmiksuj na jednolitą masę w malakserze. Masło rozpuść (uważaj by nie przypalić), dodaj mąkę, wymieszaj, zrób zasmażkę. Powoli wlewaj bulion. Zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj usmażone żurawiny, zagotuj, cały czas mieszając. Przypraw do smaku solą. Podawaj na ciepło lub zimno do pieczeni z dziczyzny, mięsa i drobiu
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2462
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Witajcie!
Zbliżają się Swięta i ja zawsze podaję na Wigilię śledzie w selerze.Są bardzo smaczne i delikatne.Zadowolą najwybredniejszego smakosza.
87. Śledzie w selerze
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.Świeży seler zetrzec na tarce z duzymi oczkami ..Przełozyc do salaterki i zalac duzym kubkiem śmietany 12%.Mozna ,jak ktos lubi dodac trochę majonezu.Całośc wymieszac z selerem i dodać groszek zielony-całą puszkę.Do smaku trochę pieprzu i soli.W tak przygotowany sos włozyc kawałki sledzi i odstawić na godzinkę.Wierzch mozna posypac szczypiorkiem.
Zbliżają się Swięta i ja zawsze podaję na Wigilię śledzie w selerze.Są bardzo smaczne i delikatne.Zadowolą najwybredniejszego smakosza.

87. Śledzie w selerze
Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.Świeży seler zetrzec na tarce z duzymi oczkami ..Przełozyc do salaterki i zalac duzym kubkiem śmietany 12%.Mozna ,jak ktos lubi dodac trochę majonezu.Całośc wymieszac z selerem i dodać groszek zielony-całą puszkę.Do smaku trochę pieprzu i soli.W tak przygotowany sos włozyc kawałki sledzi i odstawić na godzinkę.Wierzch mozna posypac szczypiorkiem.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1550
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Anulko, a ile tych śledzi na 1 średniego selera. Potrawa wydaje mi się ciekawa smakowo, zaintrygowało mnie to połączenie selera ze śledzikiem.anulka pisze:....Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.....
Dopisane 24.12.08 godz 15,33
Już zrobiłem. Wziąłem 1,5 kg filetów śledziowych (matiasy), na 1 średniej wielkości selera. Dodałem jeszcze 4 łyżeczki chrzanu. Zanim wstawiłem do lodówki, "dzidzi" wrąbało już prawie 1/4, "dostał po łapach" i w ten sposób uratowałem resztę dla gości. "Dzidzi" ma 22 lata, 198 wzrostu, 113 kg żywej wagi, gra zawodowo w piłkę ręczną, i jest smakoszem śledzi pd różną postacią, zmiótł by całość w 5 minut, gdybym nie zareagował odpowiednio wcześniej.


Śledzik rzeczywiście jest pyszny i delikatny.
Dopisane 27.12.08 godz. 16.19
Śledzik zrobił furorę. Goście delektowali się nim, był on pierwszą potrawą która znikła jak kamfora z salaterki. Przepis po familii "sprzedałem" dalej.
Dziękuję Anulko

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2462
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Oj Pawle przepraszam ,ze wczesniej nie odpisałam
Faktycznie wsród moich znajomych tez robi furorę.Ja ścieram duzy seler plus duzy kubek smietany kwasnej .Śledzie wkładam w/g uznania.Najwazniejsze ,zeby groszek był miękki-młody.
Sos z domieszką chrzanu tez jest ciekawy.
Następnym razem tak zrobię.
Ja tak ,jak Twoje ''Dzidzi'' zjadam sledzie pod kazdą postacią i w duzych ilosciach
Ten przepis jest bardzo stary i własciwie nigdzie (mam na mysli gazety,strony inter.) go nie spotkałam.Cieszę się ,ze śledziki smakowały

Faktycznie wsród moich znajomych tez robi furorę.Ja ścieram duzy seler plus duzy kubek smietany kwasnej .Śledzie wkładam w/g uznania.Najwazniejsze ,zeby groszek był miękki-młody.
Sos z domieszką chrzanu tez jest ciekawy.

Ja tak ,jak Twoje ''Dzidzi'' zjadam sledzie pod kazdą postacią i w duzych ilosciach

Ten przepis jest bardzo stary i własciwie nigdzie (mam na mysli gazety,strony inter.) go nie spotkałam.Cieszę się ,ze śledziki smakowały

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1550
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
W takim razie w ramach rewanżu śledzik ze śliwkami.
88. Śledź ze śliwkami i cytryną II
Składniki:
? filety z solonych śledzi 50 dag
? śliwki węgierki 25 dag
? mleko ? szklanki
? sok z cytryny 1 szt
? skórka otarta z cytryny ? łyżeczki
? garść rodzynek
? siekane migdały 2 łyżki
? cukier 1 łyżka
? oliwa 4 łyżki
? koperek 2 łyżki
Sposób przyrządzania:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na5-6 godzin, po czym osuszyć i pokroić w dzwonka. Śliwki bez pestek włożyć do rondelka, skropić przegotowaną wodą, posypać cukrem i dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi migdałami, namoczonymi rodzynkami i oliwą. Przyprawić pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Śledzie ułożyć na półmisku, przykryć sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem.
88. Śledź ze śliwkami i cytryną II
Składniki:
? filety z solonych śledzi 50 dag
? śliwki węgierki 25 dag
? mleko ? szklanki
? sok z cytryny 1 szt
? skórka otarta z cytryny ? łyżeczki
? garść rodzynek
? siekane migdały 2 łyżki
? cukier 1 łyżka
? oliwa 4 łyżki
? koperek 2 łyżki
Sposób przyrządzania:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na5-6 godzin, po czym osuszyć i pokroić w dzwonka. Śliwki bez pestek włożyć do rondelka, skropić przegotowaną wodą, posypać cukrem i dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi migdałami, namoczonymi rodzynkami i oliwą. Przyprawić pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Śledzie ułożyć na półmisku, przykryć sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać koperkiem.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne