Ma za mokro i nieprawidłowe podłoże w jakim rośnie, przesadź w ziemię dla kaktusów z żwirem i piaskiem w proporcjach 2:1:1(ziemia:żwir:piasek) i ogranicz podlewanie do jednego razu na dwa tygodnie, stanowisko jasne ale chłodne w temp. nie przekraczającej +16 stopni.
Moge teraz przesadzićz naruszeniem bryły korzeniowej? bo kupiłem niedawno i ten aloes siedzi w włóknie kokosowym :/ "Nie przekraczającej +16 stopni?" mam zimować jak kaktusy? a ile może mieć najmniej?
Będzie cieżko ze znalezieniem takiego miejsca ale postaram się Dzięki wielkie za pomoc z moim aloesem Teraz będę wiedział jak o niego dbać jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
A ja od dawna robię z aloesu płukankę do włosów. Miksuję liść aloesu ze szklanką wody, przecedzam przez sitko i dodaję łyżke soku z cytryny. Dla moich włosów to rewelacyjna odżywka. Wspaniale nabłyszcza włosy.
Witajcie mam w domu oto takiego aloesa, który chyba już nie mieści mi się w doniczce ponieważ zaczyna rosnąć ku górze i wygląda na dość mocno ściśniętego... Jak myślicie czy przydałaby mu się większa doniczka?? Poza tym podlewam go raz na dwa tygodnie na podstawek i też zastanawiam się czy nie za często. Proszę o radę.
Masz dwa wyjścia: albo większa doniczka, albo spróbuj podzielić roślinę (na moje oko wyszłoby nawet kilka całkiem ładnych samodzielnych roślin) i posadzić do kilku doniczek.
U mnie w sumie nie ma to większego znaczenia. Niektóre sukulenty nawet wolę przesadzać w tym czasie, bo teraz przechodzą okres spoczynku i są mniej wrażliwe na nowe warunki. Kiedy rozpoczną okres wegetacji, można niechcący uszkodzić młode odrosty, bo są bardzo delikatne.
Ważne, żeby nie rozpoczynać intensywnego podlewania. Jeśli teraz rozsadzisz roślinę, rany po cięciach mają szansę łatwiej się zagoić, jest mniejsze ryzyko ich zakażenia z powodu mniejszej wilgoci w doniczce.
Iwkala kiedys też tak sobie zniszczyłam aloes za dużo go podlewałam . Teraz trzymam go w jednej donicy z gruboszem i pasuje im wzajemne towarzystwo . Widać im po drodze
Aloes świetnie radzi sobie z okresowym niedostatkiem wody, ale nie toleruje nadmiernego podlewania. W takiej sytuacji może dojść do gnicia podstawy pędów. Latem podlewaj roślinę umiarkowanie, zaś zimą oszczędnie. Zawsze pozwól, by podłoże przeschło między kolejnymi zabiegami...
pozdro